Plantarea și îngrijirea lalelelor
Pentru îngrijirea optimă a lalelelor, este esențial să le vegheați încă de la plantare. Această floare poate înfrumuseța grădinile și arată bine în buchete speciale pentru decorațiuni interioare.
Specia se remarcă prin culori diferite, cărora li se atribuie semnificații speciale. De exemplu, galbenul are legătură cu prietenia și bucuria, violetul este legat de succes, roșul evocă pasiunea și albul aduce pacea. Tonurile de albastru sunt generate prin pigmentare artificială și simbolizează liniștea.
Este ușor să mergeți la florărie și să cumpărai un aranjament, dar dacă vreți ca acestea să înfrumusețeze zonele verzi ale casei, trebuie să știți în ce constă plantarea și îngrijirea lalelelor.
Laleaua: o floare cu multe particularități
O recenzie publicată de Waste Magazine subliniază faptul că această floare, al cărei gen este Tulipa, are numeroase specii cultivate în întreaga lume, cu multe forme și culori.
Bulbii se seamănă toamna, iar înflorirea are loc primăvara. În general, plantele au 20 cm înălțime, dar anumite specii pot ajunge la 60 cm.
Frunzele seamănă cu o suliță plată, iar petalele cresc spre interior, având aspect de glob. Culoarea florilor nu este mereu uniformă.
Descoperiți și: 10 flori de grădină care înfloresc toamna
Acordați atenție detaliilor când plantați lalele
Există două aspecte de bază pentru plantarea lalelelor; unul dintre ele are legătură cu vremea. Lalelele se plantează înainte de primul îngheț, pentru că frigul distruge bulbii.
Celălalt aspect este legat de lăstari. Alegeți lăstari cu înveliș subțire, dar rezistent la atingere. Aruncați-i pe cei care nu par sănătoși sau sunt ofiliți.
Folosiți substrat universal în ghiveci sau în sol și puneți bulbii la o adâncime de 8 cm.
Sfaturi pentru îngrijirea lalelelor
După plantare, trebuie să așteptați 3 sau 4 luni pentru încolțire.
Lumină
Plantați lalelele în zone care primesc lumina soarelui. Dacă mediul este foarte cald, este indicat să căutați zone umbrite. Este important ca bulbii să rămână cu partea lată în jos.
Irigare
Moderația este esențială când vine vorba de irigare, pentru a preveni putrezirea plantei. Verificați substratul înainte de a adăuga apă. Atât în ghivece, cât și în gradină, folosiți o stropitoare, deoarece furtunul este prea agresiv.
În interior, udați lalelele de 2 sau 3 ori pe săptămână. În grădină, dacă plouă des, nu este nevoie de irigare. În orice caz, substratul trebuie menținut ușor umed.
Fertilizare
Fertilizarea lalelelor are loc o dată pe an, toamna. Bulbul va obține nutrienții care îl vor face să crească puternic și să înflorească sănătos. Asigurați-vă că folosiți un îngrășământ cu eliberare lentă pe stratul superior al solului, pentru a nu deteriora rădăcinile.
Îngrășământul universal este util, dar și vermicompostarea este de mare ajutor datorită biocontrolului diferiților dăunători, potrivit unui eseu publicat de Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas.
Există numeroase studii privind beneficiile humusului de râme pentru creșterea plantelor. Acesta este un mecanism care stimulează aportul de nutrienți, îmbunătățește substratul și asigură prezența microorganismelor utile în producerea de substanțe fitohormonale.
Curățare
Nu smulgeți florile imediat după ofilire. Așteptați până când frunzele și tulpina devin galbene, adică cel puțin 5 săptămâni. Dezgropați bulbii, curățați-i și depozitați-i într-un loc răcoros.
Distanțare
Bulbii trebuie plantați la 5 până la 10 cm distanță. Obiectivul este ca aceștia să poată germina corect.
Descoperiți: 9 trucuri pentru a păstra florile tăiate mai mult timp
Protecție împotriva bolilor
Potrivit unei publicații a Universității din Illinois, laleaua poate fi afectată de o ciupercă numită Botrytis și de un virus cunoscut sub denumirea de „mozaic”.
Fusarium sau putregaiul rădăcinii este o altă patologie care afectează laleaua. Pentru a vindeca planta, bulbii putreziți și mucegăiți trebuie aruncați și trebuie aplicați dezinfectanți botanici.
Buletinul Institutului de Cercetări Agricole menționează faptul că trebuie să minimizați factorii care predispun la boli, cum ar fi următorii:
- Solurile inundate
- Drenajul insuficient
- Porozitatea scăzută
- Rănile cauzate de om și de microorganisme
Simptomele unei flori bolnave sunt malformațiile, variațiile de culoare și lipsa de vigoare.
În ce constă îngrijirea lalelelor care cresc în apă?
Anumite specii de lalele se cultivă în apă. Folosiți un recipient larg de sticlă, cu multe pietre pe fund. Umpleți recipientul până la o înălțime care să permită doar contactul rădăcinii cu lichidul și mutați-l într-o zonă cu soare și aer. În a treia săptămână, bulbii vor începe să încolțească. În timpul procesului, schimbați apa în mod regulat.
Îngrijirea corectă a lalelelor permite valorificarea maximă a florilor
Pe lângă faptul că sunt frumoase, aceste flori au proprietăți medicinale. Respectarea regulilor pentru plantarea și îngrijirea lalelelor este necesară pentru a beneficia de acestea.
Institutul de Ecologie subliniază faptul că sucul extras prin stoarcerea petalelor ajută la atenuarea disconfortului cutanat cauzat de rujeolă. În plus, laleaua este un antimicrobian puternic util împotriva aftelor. De parcă nu ar fi de ajuns, este recomandată și pentru amigdalită și diaree.
De asemenea, compușii săi chimici sunt asociați cu îngrijirea pielii și prevenirea căderii părului. Este nevoie de mai multe cercetări pe acest subiect, dar se presupune că lalelele au și calități afrodisiace.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bobadilla S, Diacinti I, Lexow G. Virus del mosaico del tulipán (TBV). Detección y síntomas. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Argentina; 2004. https://inta.gob.ar/sites/default/files/script-tmp-manual_virustulip.pdf
- Calle M, Gómez J. Guía de plantas. Waste Magazine. España. https://wastemagazine.es/tulipa.htm
- Domínguez J, Gómez Brandón M, Lazcano C. Influencia del vermicompost en el crecimiento de las plantas. Aportes para la elaboración de un concepto objetivo. Acta Zoológica Mexicana. Vol. 26. Núm. 2. México; 2010. https://www.redalyc.org/pdf/575/57515556027.pdf
- Enfermedades de Tulipa sp. (Tulipán). Enfoque: Plantas y Enfermedades. Extensión Universidad de Illinois. Estados Unidos. https://web.extension.illinois.edu/focus_sp/per_tulipa.cfm#:~:text=(Tulip%C3%A1n)%20es%20usualmente%20afectada%20por,las%20plantas%20infectadas%20por%20virus
- France A. Las enfermedades del tulipán. Técnicas de producción de tulipanes. Capítulo 5. Instituto de Investigaciones Agropecuarias. Chile; 20002. https://biblioteca.inia.cl/discover?filtertype_1=ispartofvol&filter_relational_operator_1=equals&filter_1=no.%2095&filtertype_2=ispartof&filter_relational_operator_2=equals&filter_2=Bolet%C3%ADn%20INIA%20-%20Instituto%20de%20Investigaciones%20Agropecuarias
- Laines Canepa J, Villegas Cornelio V. Vermicompostaje: II avances y estrategias en el tratamiento de residuos sólidos. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. Vol. 8. Núm. 2. México; 2017. https://www.redalyc.org/journal/2631/263150548013/html/#:~:text=De%20las%20muchas%20ventajas%20de,2010%3B%20Jack%2C%202012
- Tulipán. Instituto de Ecología. México. https://www.inecol.mx/inecol/index.php/es/2013-06-05-10-34-10/37-planta-del-mes/1131-tulipan#:~:text=A%20lo%20largo%20de%20su,cuando%20se%20padece%20de%20aftas
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.