Logo image
Logo image

Principalele 7 motive să consumi quinoa

3 minute
Timp de secole, quinoa a fost un aliment de bază în dieta incașilor, până când cuceritorii spanioli au introdus porumbul în acea regiune a lumii. În zilele noastre, quinoa este consumată în toată lumea. Citește în continuare pentru a descoperi care sunt principalele sale beneficii.
Principalele 7 motive să consumi quinoa
Elisa Morales Lupayante

Scris și verificat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Care sunt principalele motive să consumi quinoa? Această sămânță a fost poreclită „mama tuturor cerealelor”. Ea provine de la o plantă care face parte din aceeași familie ca sfecla și spanacul. Atât semințele, cât și frunzele de quinoa conțin nutrienți benefici.

Pe lista de nutrienți oferiți de quinoa se numără aminoacizii, acizii grași nesaturați, vitaminele, mineralele, și fibrele. O porție de 100 g de quinoa conține 16 g de proteine. În plus, 10 g de quinoa oferă 6 g de grăsime.

Proprietăți

Quinoa are proprietăți cu adevărat incredibile. Iată câteva dintre acestea:

  • Este alcătuită din proteine în proporție de 25%
  • Conține minerale (fier, magneziu, calciu)
  • Oferă vitamine (C, E, B1, B2 și B3)
  • Este bogată în aminoacizi
  • Aprovizionează organismul cu acizi grași omega-6
  • Prezintă un indice glicemic foarte scăzut
  • Este bogată în fibre

Cele mai bune motive să consumi quinoa

1. Stimulează pierderea în greutate

Some figure

Vrei să slăbești? Dacă răspunsul tău la această întrebare este da, nu ezita să incluzi quinoa în dieta ta zilnică.

  • Conținutul său de fibre și proteine accelerează digestia, ameliorând probleme precum constipația.
  • Quinoa elimină colesterolul rău (LDL) care se lipește de pereții intestinelor.
  • Totodată, fierul și vitamina B12 din componența sa stimulează consumul de energie și pierderea în greutate. Atunci când organismul nu dispune de suficientă vitamina B, nutrienții ingerați nu sunt sintetizați într-un mod eficient.
  • Nu în ultimul rând, quinoa oferă o senzație de sațietate de durată.

2. Reduce nivelul colesterolului

  • Așa cum am menționat anterior, quinoa conține fibre solubile. Acestea stimulează eliminarea grăsimii în exces de fiecare dată când servim masa.
  • În plus, conținutul său de acizi grași crește nivelul colesterolului bun (HDL) și îl reduce pe cel al colesterolului rău (LDL).
  • Nu putem uita nici antioxidanții din componența acestui aliment, care accelerează metabolismul și elimină grăsimile ce înfundă arterele.

3. Este o sursă de energie

Some figure

Quinoa ocupă un loc fruntaș în rândul alimentelor care nu ar trebui să lipsească din dieta sportivilor.

  • Ea conține proteine și aminoacizi esențiali pentru creșterea masei musculare și repararea țesuturilor în urma efortului fizic.
  • Datorită mineralelor și hidraților pe care îi oferă, quinoa este o sursă importantă de energie.
  • Aceasta conține de 2 ori mai multe proteine decât alte cereale.

4. Hidratează pielea

Quinoa este un aliment antioxidant compus din flavonoide. Rolul flavonoidelor este să prevină îmbătrânirea prematură și să elimine excesul de toxine din organism.

Quinoa conține și lizină, care susține producția de elastină și colagen, accelerând vindecarea țesuturilor. De asemenea, în componența sa se află și reboflavina, o substanță care face pielea mai elastică și mai moale.

5. Ameliorarea migrenelor, pe lista de motive să consumi quinoa

Some figure

Atunci când se declanșează o migrenă, vasele sanguine din creier se dilată deoarece fibrele care le înconjoară sunt întinse. Drept consecință, pacientul experimentează durere, inflamații și spasme musculare.

Quinoa prezintă un conținut semnificativ de magneziu. Acest mineral îmbunătățește circulația sanguină, având abilitatea de a relaxa venele.

6. Este ideală pentru persoanele care suferă de intoleranță la gluten sau diabet

Quinoa este lipsită de gluten. Așadar, cei care suferă de boala celiacă o pot include în dietă fără nicio problemă. Diabeticii pot profita de indicele glicemic scăzut al acestor semințe, care reglează glicemia și țin sub control tensiunea arterială.

7. Fortifică părul

Some figure

Combinația de nutrienți, vitamine, calciu și fosfor oferită de quinoa ajută la hidratarea scalpului. În plus, quinoa previne uscarea părului și apariția mătreței.

Cum să consumi quinoa

Quinoa germinează foarte repede și, în ceea ce privește satisfacerea necesarului zilnic de proteine, este o alternativă excelentă a cărnii.

Ingrediente

  • ½ cană (100 g) de quinoa
  • 1 lingură (16 g) de ulei de măsline
  • 1 pahar (200 ml) de apă
  • Sare (după gust)

Mod de preparare

  • Mai întâi, spală bine quinoa în chiuvetă, sub jetul de apă, timp de câteva minute.
  • Apoi, încălzește uleiul într-o cratiță. Adaugă quinoa și gătește-o sote.
  • Adaugă apa și sarea (după gust).
  • La final, acoperă cratița și lasă să dea în clocot.

Mod de consum

După ce ai gătit-o, poți include quinoa în:

  • Supe sau salate
  • Prăjituri sau fursecuri (sub formă de făină)
  • Preparate cu cereale și batoane de granola

Acum că ai aflat care sunt principalele 7 motive să consumi quinoa, ești pregătit să o incluzi în dieta ta zilnică?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Food and Agriculture Organization of the United Nations. [Internet]. La quinua: cultivo milenario para contribuir a la seguridad alimentaria mundial. 2011. Disponible en: http://www.fao.org/docrep/017/aq287s/aq287s.pdf
  • Hernández Rodríguez, J. La quinua, una opción para la nutrición del paciente con diabetes mellitus. Revista Cubana de Endocrinología, 2015; 26(3): pp. 304 – 312.
  • Navarro-Perez D, Radcliffe J, Tierney A, Jois M. Quinoa Seed Lowers Serum Triglycerides in Overweight and Obese Subjects: A Dose-Response Randomized Controlled Clinical Trial. Curr Dev Nutr. 2017;1(9):e001321. Published 2017 Aug 24. doi:10.3945/cdn.117.001321
  • Li L, Lietz G, Bal W, Watson A, Morfey B, Seal C. Effects of Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) Consumption on Markers of CVD Risk. Nutrients. 2018;10(6):777. Published 2018 Jun 16. doi:10.3390/nu10060777
  • Vega-Gálvez, A., Miranda, M., Vergara, J., Uribe, E., Puente, L., & Martínez, E. A. (2010, December). Nutrition facts and functional potential of quinoa (Chenopodium quinoa willd.), an ancient Andean grain: A review. Journal of the Science of Food and Agriculture. https://doi.org/10.1002/jsfa.4158

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.