Logo image
Logo image

3 probleme de sănătate mintală la sportivii de elită

4 minute
Suprasolicitarea are consecințe asupra fizicului și minții sportivilor de elită. De multe ori, aceștia suferă de probleme emoționale.
3 probleme de sănătate mintală la sportivii de elită
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Cazurile de probleme de sănătate mintală la sportivii de elită devin din ce în ce mai frecvente. Până acum ceva timp, acesta era un subiect despre care nu se știa prea multe, dar a încetat să mai fie tabu și a deschis porțile către o față mai umană a marilor stele.

Emoțiile negative sunt imposibil de evitat. Acestea apar, într-o măsură mai mare sau mai mică, în diverse domenii ale vieții. Desigur, sportul profesionist este un context sensibil.

Este un mediu încărcat cu presiune, momente decisive și stres. Unii sportivi au instrumentele adecvate pentru a face față acestor emoții, însă alții dezvoltă anumite probleme de sănătate mintală care trebuie identificate și combătute.

Recomandăm: Presopunctura pentru dureri de cap și stres

Cele mai frecvente probleme de sănătate mintală la sportivii de elită

În ultimii ani, cazuri precum cel al gimnastei americane Simone Biles și cel al jucătoarei de tenis japoneze Naomi Osaka au adus problema sănătății mintale în atenția tuturor. Ambele au decis să se retragă de la Jocurile Olimpice, respectiv din turneul de Grand Slam, susținând că nu pot face față presiunii simțite.

Dar nu au fost singurele. În mod similar, superstarul Michael Phelps a vorbit despre asta și chiar a realizat un documentar numit The Weight of Gold. El detaliază modul în care urmărirea performanței a avut consecințe asupra sănătății sale. De asemenea, pilotul de Formula 1, Lando Norris, s-a exprimat în același sens.

Ce probleme de sănătate mintală apar des la sportivii de elită? Descoperiți mai jos!

Some figure
Presiunea în sportul de elită este mare. Sportivii sunt supuși unui stres constant.

1. Anxietate

Anxietatea este o stare de îngrijorare care combină emoțiile legate de nervozitate și tensiunea. La sportivi, poate afecta semnificativ performanța, deoarece provoacă pierderea concentrării și scade capacitatea fizică.

Există mai mulți factori care pot provoca anxietate. În sport, anxietatea apare înaintea unei competiții importante. Ea derivă din preocuparea protagonistului de a-și atinge obiectivele stabilite pentru acel eveniment.

După cum se detaliază într-un studiu publicat în revista Contemporary Dilemmas: Education, Politics and Values, anxietatea este negativă atunci când nu este gestionată corespunzător. Pe de altă parte, dacă știm să ne controlăm emoțiile, acest sentiment poate genera o activare benefică pentru concentrare și performanță.

2. Depresie

O analiză publicată în British Journal of Sports Medicine a constatat că 34% dintre sportivii profesioniști activi și retrași au sau au avut depresie.

Depresia este o tulburare mai frecventă decât se crede și este subdiagnosticată. Se caracterizează prin prezența unor sentimente negative care consumă energia și motivația pacientului de a-și desfășura activitățile zilnice. Vorbim atât despre obligații, cât și despre lucrurile care anterior provocau plăcere.

La sportivi, există studii care leagă depresia cu starea prelungită de epuizare, adică oboseală mintală extremă cauzată de perioade lungi de suprasolicitare. Aceasta este o circumstanță care se aplică perfect vieții sportivilor de elită, care sunt adesea supuși unei evaluări publice constante a performanței lor.

Simptomele caracteristice unei stări de depresie sunt următoarele:

  • Neliniște generală sau iritabilitate
  • Probleme de somn
  • Lipsă de energie
  • Lipsa poftei de mâncare
  • Greutăți de concentrare
  • Pierderea plăcerii de a face diverse activități
Aceasta este o tulburare care trebuie diagnosticată și tratată de un profesionist din domeniul sănătății.

3. Supraantrenamentul, o altă problemă de sănătate mintală la sportivi

Sindromul de supraantrenament este cauzat, după cum sugerează și numele, de un exces în cantitatea și intensitatea antrenamentului sportivului. Este o problemă care afectează atât fizicul, cât și mintea sportivului.

Cu alte cuvinte, generează oboseală în organism, dar are și consecințe psihologice. Principalele consecințe sunt demotivarea, reticența și chiar lipsa de interes față de activitatea desfășurată.

Este o problemă periculoasă. Dacă persistă în timp, este capabilă să genereze respingere și să provoace abandonarea sportului.

Recomandăm: 7 plante adaptogene pentru combaterea stresului

Some figure

Problemele de sănătate mintală la sportivii de elită trebuie abordate

Până nu demult, a vorbi despre aceste dificultăți era un semn de „slăbiciune” în sportul profesionist. Deși această credință a fost demontată, există totuși oameni care continuă să promoveze acest stigmat. Acest lucru îi afectează pe pacienții care încearcă să-și împărtășească experiențele.

Este important să creștem gradul de conștientizare cu privire la importanța tratării problemelor de sănătate mintală la sportivii de elită. Pe lângă faptul că trăiesc într-un mediu solicitant și stresant, sportivii sunt oameni care au o viață și în afara disciplinei practicate. Acolo pot apărea situații care le afectează bunăstarea psihologică.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Zaldívar Navarrete, Maricarmen. (2021). El impacto de la ansiedad en deportistas profesionales. Dilemas contemporáneos: educación, política y valores, 9(spe1), 00035. Epub 31 de enero de 2022.https://doi.org/10.46377/dilemas.v9i.2942
  • Kreher, J. B., & Schwartz, J. B. (2012). Overtraining Syndrome: A Practical Guide. Sports Health, 4(2), 128–138. https://doi.org/10.1177/1941738111434406
  • de Francisco, Cristina; Arce, Constantino; Vílchez, María del Pilar; Vales, Ángel. 2016.
    Antecedentes y consecuencias del burnout en deportistas: estrés percibido y depresión.
    International Journal of Clinical and Health Psychology. Asociación Española de Psicología Conductual.
  • Phelps y su documental sobre la salud mental de los deportistas: “No puedo ver más suicidios”. 6 de agosto de 2020. Clarín. https://www.clarin.com/deportes/phelps-documental-salud-mental-deportistas-puedo-ver-suicidios-_0_xikoEAoT1.html
  • Depresión. MedlinePlus. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003213.htm

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.