Ce este psoriazisul și câte tipuri există?
Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli
Te întrebi ce este psoriazisul? Acesta este o boală cronică de piele care se caracterizează prin apariția unor pete roșii ce provoacă mâncărimi. Aceste pete prezintă descuamări în nuanțe de alb sau argintiu, în funcție de severitatea afecțiunii.
Ce este psoriazisul?
Această boală autoimună accelerează activitatea globulelor roșii. Straturile pielii se regenerează mult mai rapid decât într-un ciclu obișnuit de reînnoire celulară, creând leziuni la nivelul pielii care provoacă mâncărimi și iritații.
Psoriazisul este, în general, o afecțiune ereditară. Prin urmare, dacă nicio persoană din familia ta nu are această boală, poți sta liniștit/ă, întrucât șansele să o dezvolți sunt minime. Însă dacă știi ce este psoriazisul, îi poți ajuta pe bolnavii din jurul tău.
Cauza psoriazisului este, de obicei, epuizarea fizică și psihică, mintea și corpul tău fiind supuse unui nivel ridicat de stres.
Un stil de viață dezordonat și problemele de la serviciu sau din familie pot acționa ca factori declanșatori dacă se extind pe o perioadă lungă de timp.
Câte feluri de psoriazis există?
Acum că ai aflat ce este psoriazisul, pentru a putea trata boala în mod eficient, trebuie să știi care este tipul de care suferi tu.
Psoriazis cu plăci
Acesta este cel mai frecvent tip de psoriazis și se caracterizează prin formarea unor plăci pe piele. De obicei, psoriazisul cu plăci apare pe genunchi, coate, față, urechi și spate.
La început, apare o erupție normală, dar care nu trece atunci când aplici diverse creme luate de la farmacie. Erupția capătă apoi o nuanță roșiatică și o textură solzoasă. La nivelul pielii afectate există, de asemenea, porțiuni cu margini bine definite.
Psoriazisul cu plăci provoacă mâncărimi severe șiuneori chiar sângerări în urma uscării pielii sau scărpinatului excesiv.
Dacă erupția este localizată la nivelul scalpului, pot apărea fulgi albi, asemănători mătreții. Dacă boala îți afectează unghiile, acestea încep să se rupă, iar uneori pot chiar să se desprindă complet.
Psoriazis gutos
Acest tip de psoriazis produce pete mici și roșii pe partea de sus a corpului și pe membre, dar acoperă o porțiune mică. Poate afecta urechile, fața și scalpul și este mai frecvent în rândul persoanelor cu vârste sub 30 de ani.
Psoriazisul gutos nu provoacă leziuni la fel de groase ca în cazul celui cu plăci.
Persoanele purtătoare de streptococ sau cele care sunt predispuse la moștenirea acestei boli dezvoltă psoriazisul atunci când sunt expuse unui climat rece, care usucă pielea.
Îți recomandăm:
Psoriazis pustular
Acest tip de psoriazis afectează în mod special adulții și se caracterizează prin formarea unor bășici sau pustule albe cu puroi neinfecțios, însoțite de roșeață la nivelul pielii din jur.
Pielea se înroșește chiar înainte să se formeze bășicile. În plus, se resimt mâncărimi și durere în zona afectată.
Psoriazis eritrodermic
Acest tip de psoriazis este considerat a fi una dintre cele mai periculoase forme ale bolii deoarece acoperă porțiuni întinse ale pielii cu pete roșiatice și apare concomitent cu psoriazisul pustular.
Psoriazisul eritrodermic este mai frecvent în rândul persoanelor care suferă de psoriazis cu plăci instabil, în cadrul căruia leziunile durează pe termen nelimitat.
Psoriazis inversat
Psoriazisul inversat apare, în general, în zonele în care pielea face pliuri: la subraț, în regiunea genitală și sub sâni. Acesta provoacă un disconfort major, deoarece transpirația menține pielea sensibilă.
Acest tip de psoriazis apare pe porțiuni mari ale pielii, fiind foarte ușor de observat, însă nu provoacă descuamări.
Psoriazisul unghiilor
Dacă unghiile te mănâncă, prezintă o suprafață neregulată sau sunt rupte de la rădăcină, cauza acestor probleme este psoriazisul. Această formă a bolii se aseamănă cu psoriazisul scalpului sau cu psoriazisul cu plăci.
Printre simptome se numără neregularitățile de la suprafața unghiei, rupturile de la nivelul acesteia sau desprinderea ei completă.
Psoriazisul scalpului
Psoriazisul scalpului este de multe ori confundat cu o mătreață severă. Persoanele care suferă deja de o altă formă a bolii, se confruntă și cu aceasta.
La început apar niște solzi subțiri care capătă treptat o densitate mult mai mare. Solzii îngroșați se pot răspândi pe toată suprafața scalpului, dar și pe gât, pe urechi și pe frunte.
Artrita psoriazică
Artrita psoriazică afectează, în general, persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani. Simptomele sale sunt:
- Inflamații
- Durere la nivelul și în jurul articulațiilor
- Articulații înțepenite
- Oboseală și limitarea mișcărilor
- Ochi roșii
- Amorțeală la nivelul tendoanelor
Îți recomandăm:
Psoriazisul și depresia
De multe ori, persoanele care suferă de psoriazis prezintă și simptome de depresie. Asta pentru că aspectul neplăcut al leziunilor atrage atenția celor din jur într-un mod negativ, diminuând stima de sine a persoanei afectate.
Dacă ai și tu una dintre aceste forme de psoriazis, este important să cauți sprijinul familiei și al prietenilor, care te înțeleg și te încurajează.
Nu uita că medicamentele luate fără prescripție medicală nu sunt o soluție. Sistemul tău imunitar diferă de cel al celorlalți oameni care suferă de această boală. Fiecare persoană afectată are nevoie de un tratament diferit.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- López-Estebaranz, J. L., de la Cueva-Dobao, P., de la Torre Fraga, C., Galán Gutiérrez, M., González Guerra, E., Mollet Sánchez, J., & Belinchón Romero, I. (2018). manejo de la psoriasis moderada-grave en condiciones de práctica habitual en el ámbito hospitalario español. Actas Dermo-Sifiliográficas. https://doi.org/10.1016/j.ad.2018.02.015.
- Saraceno, R., Chiricozzi, A., & Chimenti, S. (2015). Psoriasis. In European Handbook of Dermatological Treatments, Third Edition. https://doi.org/10.1007/978-3-662-45139-7_81.
- Capon F. (2017). The Genetic Basis of Psoriasis. International journal of molecular sciences, 18(12), 2526. https://doi.org/10.3390/ijms18122526
- Badri, T., Kumar, P., & Oakley, A. M. (2020). Plaque psoriasis. StatPearls (). Treasure Island (FL): StatPearls Publishing. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430879/
-
Saleh D, Tanner LS. Psoriasis, Guttate. In: StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482498/Benjegerdes, K. E., Hyde, K., Kivelevitch, D., & Mansouri, B. (2016). Pustular psoriasis: pathophysiology and current treatment perspectives. Psoriasis (Auckland, N.Z.), 6, 131–144. https://doi.org/10.2147/PTT.S98954
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.