Recomandări pentru cultivarea bromeliadelor
La prima vedere, cultivarea bromeliadelor pare o sarcină dificilă. Însă, aceste plante cu aspect tropical sunt ușor de cultivat, necesită puțină întreținere și sunt rezistente la diferite condiții meteorologice și de mediu.
Familia Bromeliaceae se remarcă prin frunze de culoarea roșu, verde, portocaliu, violet și galben. Aceste plante nu au nevoie de sol pentru a crește. Se pot agăța de copaci sau de alte obiecte; de asemenea, pot crește în substraturi puțin adânci. Ce îngrijire necesită? Unde se plantează? Descoperiți mai jos!
Principalele caracteristici ale bromeliadelor
Bromeliadele sunt plante perene care aparțin familiei Bromeliaceae. Sunt originare din Africa de Vest, dar cresc și în America de Nord, America de Sud și America Centrală. Se estimează că există în jur de 2000 de specii, deși genurile Guzmania, Neoregelia și Vriesea sunt cele mai cunoscute.
După cum arată Ecology and evolution, aceste plante au o creștere lentă și tind să prefere habitatele cu multă umiditate. Au nevoie de aproximativ trei ani pentru a se maturiza și a înflori, deși unele specii necesită mai mult timp.
Deși sunt epifite — cresc pe scoarța copacilor din junglă—, aceste plante sunt cultivate și în scop ornamental. De obicei, sunt de dimensiuni mici, deși pot măsura până la 1 metru înălțime.
Au frunze lanceolate ale căror nuanțe variază în funcție de sex. Unele au culori verzi, altele variază de la roz la violet și gri. În plus, florile au culori intense și vii, care pot varia de la roșu la fucsia, portocaliu sau roz.
Bromeliadele înfloresc o singură dată în timpul vieții. Apoi, este necesar să tăiați tulpina florii de la bază, astfel încât planta să genereze lăstari.
Tipuri de bromeliade
După cum am menționat, există mai mult de 2000 de specii de bromeliade. Majoritatea sunt epifite și se găsesc în zonele lor native, adică în regiunile tropicale ale Americii. Există specii comune care pot fi cultivate în grădini. Cele mai populare sunt următoarele:
- Guzmania: include cele mai comune specii, cum ar fi G. lingulata, G. zahnii, G. Guzmania sanguineașiG. monostachia. De obicei, au frunze lungi, plate, de culoare verde aprins. Florile sunt roșu aprins, galben, portocaliu, roz sau violet, în funcție de specie.
- Neoregelia: este un gen foarte divers de bromeliade. Sunt folosite în special ca plante de interior, deoarece frunzele lor sunt frumoase, cu nuanțe variind de la roz la violet.
- Vriesea: caracterizată prin frunziș pestriț și flori similare penelor. Cuprinde specii populare precum V. splendens și hibridul Vreisea „Fireworks”.
- Ananas comosus: este genul care include ananasul comun. Floarea de naștere unui ananas în miniatură.
Recomandări pentru cultivarea bromeliadelor
Primul lucru de care trebuie să țineți cont atunci când creșteți bromeliade este că nu au nevoie de un sol dens sau prea adânc, ci dimpotrivă. În grădinărit, se folosesc adesea amestecuri de scoarță, mușchi sau alte materiale organice. De asemenea, un ghiveci de adâncime este cea mai bună opțiune.
Desigur, trebuie să creați condiții specifice pentru ca planta să se maturizeze și să înflorească. Acest lucru poate fi determinat de lumină, temperatură, umiditate și fertilizare. În general, nu necesită multă întreținere și se descurcă bine în climatele tropicale, calde și temperate.
Puteți să crești bromeliade fără sol. Pentru a face acest lucru, planta trebuie să fie atașată de un obiect care îi permite să rămână în poziție verticală.
Lumină naturală
Când creșteți bromeliade, trebuie să le furnizați lumină puternică, indirectă, mai ales dacă au frunze rigide. Dacă sunt soiuri cu frunze moi și fără spini, nivelul de lumină ar trebui să fie puțin mai scăzut.
Recomandăm: 6 sfaturi pentru îngrijirea plantelor suculente
Iluminat
Când vine vorba de cultivarea bromeliadelor în interior, solul ideal înseamnă două treimi pământ pe bază de turbă și o treime nisip. Acest lucru face posibilă reținerea umidității, dar și garantarea drenajului. Alte amestecuri ideale sunt cărbunele, mușchii și substratul pentru orhidee.
Deși unii preferă să le planteze în ghivece puțin adânci, alții le montează pe bușteni, scânduri și suprafețe similare. Planta are nevoie de suport.
Apă
Unul dintre motivele pentru care această plantă este considerată rezistentă este faptul că nu cedează în condiții de secetă. Deși mediul său natural este umed, nu necesită multă apă. De fapt, în stadiul de creștere, se udă săptămânal cu moderație. Iarna, udarea trebuie redusă.
Rădăcina plantei este sensibilă la putregai, așa că nu ar trebui să existe apă stătătoare. Așteptați până când suprafața solului este uscată la atingere înainte de a uda din nou planta. Folosiți un pulverizator pentru frunze.
Temperatură și umiditate
Bromeliadele preferă temperaturi între 15 °C și 29 °C. De obicei, nu rezistă la temperaturi prea scăzute, așa că iarna necesită protecție.
Deși anumite soiuri suportă temperaturi de până la -6 °C, nu ar trebui să fie expuse la valori sub 4 °C. Umiditatea recomandată este între 40 și 50%.
Îngrăşământ
Unul dintre marile avantaje ale creșterii bromeliadelor este că nu necesită îngrășământ. De obicei, planta se descurcă bine doar cu apă. Cu toate acestea, îngrășământul lichid poate fi aplicat pe jumătate diluat în stadiul de creștere. Dacă planta este pe cale să înflorească, utilizarea acestor produse poate fi contraproductivă.
Cultivarea bromeliadelor în aer liber
Dacă doriți să creșteți bromeliade în aer liber, cel mai bine este să optați pentru ghivece puțin adânci, deoarece iarna trebuie să le mutați înăuntru pentru a preveni putrezirea.
Puteți să le crești sub un copac umbrit. Trebuie să evitați contactul direct cu lumina soarelui. Prea multă lumină arde frunzele. Problema irigației nu trebuie ignorată, deoarece umiditatea ridicată va deteriora plantele. Asigurați-vă că există un drenaj bun.
Dăunători
Este puțin probabil ca bromeliadele să fie atacate de vreun dăunător. De cele mai multe ori, dezvoltă boli din cauza udării excesive sau expunerii exagerate la lumina directă a soarelui.
Înmulțire
Modul obișnuit de a înmulți bromeliadele este prin folosirea lăstarilor. Cultivarea din semințe este dificilă. Dacă alegeți această din urmă variantă, faceți acest lucru în timpul iernii.
Descoperiți: Irigarea prin capilaritate: ce este și care sunt avantajele acesteia
Cultivarea bromeliadelor: ce să rețineți
Datorită florilor colorate, bromeliadele sunt adesea preferate ca plante de apartament sau grădină. Creșterea este lentă și poate dura aproximativ 3 ani până să înflorească. După înflorire, planta-mamă moare. Cu toate acestea, crește din nou din lăstari.
Îngrijirea bromeliadelor este simplă. Udarea moderată și lumina indirectă sunt secretele cultivării corecte. De asemenea, folosiți ghivece mici, cu un sistem bun de drenaj, care pot fi duse în casă pe timpul iernii. Îndrăzniți să cultivați bromeliade?
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Ladino G, Ospina-Bautista F, Estévez Varón J, Jerabkova L, Kratina P. Ecosystem services provided by bromeliad plants: A systematic review. Ecol Evol. 2019 May 29;9(12):7360-7372. doi: 10.1002/ece3.5296. PMID: 31380056; PMCID: PMC6662323.
- Cach-Pérez MJ, Andrade JL, Chilpa-Galván N, Tamayo-Chim M, Orellana R, Reyes-García C. Climatic and Structural Factors Influencing Epiphytic Bromeliad Community Assemblage along a Gradient of Water-Limited Environments in the Yucatan Peninsula, Mexico. Tropical Conservation Science. 2013;6(2):283-302. doi:10.1177/194008291300600209
- NCBI Taxonomy: a comprehensive update on curation, resources and tools. Database (Oxford). 2020: baaa062. PubMed: 32761142 PMC: PMC7408187.
- Bromeliads. University of Florida Institute of Food & Agricultural Sciences.
- Schiappacasse, Flavia, et al. Ethylene Spray Influences Flowering of the Chilean Bromeliad Fascicularia Bicolor. Idesia (Arica), 2016, pp. 0–0. doi:10.4067/S0718-34292016005000027
- Bromeliads. University of Wisconsin-Madison Extension.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.