Câteva soluții eficiente împotriva sforăitului
Zgomotul deranjant pe care îl provoacă sforăitul este produs de o obstrucție ce împiedică aerul să circule liber prin nas și gură. Această inconveniență nu este considerată a fi o boală propriu-zisă, și nici nu este văzută de către specialiști ca fiind un pericol pentru sănătatea noastră. Însă majoritatea populației caută soluții eficiente împotriva sforăitului, deoarece este o stare de des întâlnită și afectează multe cupluri.
Sforăitul ne poate afecta calitatea somnului. Aceasta poate fi adeseori o cauză a stresului, în mod special în viața de cuplu, familie, loc de muncă. Ar putea chiar semnala prezența unei probleme de sănătate reale, pe care nu am reușit încă să o descoperim.
Dacă sforăitul te ține trează toată noaptea și simți că parcă nu mai reușești să te odihnești așa cum trebuie din cauza acestei inconveniențe, atunci ai ajuns în locul potrivit. Mai jos îți vom prezenta șase trucuri și trei remedii, toate soluții eficiente împotriva sforăitului. Așadar, fă-te comodă în scaun și citește în continuare.
6 soluții eficiente împotriva sforăitului
1. Ai grijă ce mănânci
Înainte de culcare evită alcoolul, medicamentele, cafeaua și alimentele grele, acestea provocând sau agravând sforăitul dacă sunt consumate în acest moment al zilei.
De exemplu, alcoolul relaxează musculatura gâtului. Mâncatul în exces, în mod special dacă e vorba de alimente cu un conținut mare de calorii, poate provoca obstrucționarea căilor respiratorii și întinderea diafragmei.
2. Spală-ți cearșafurile și fețele de pernă în mod regulat
Dacă folosești aceeași lenjerie de pat pentru o perioadă îndelungată de timp, riști să creezi un mediu propice pentru acarieni și alte organisme ce provoacă alergii. În plus, chiar dacă nu suferi de nicio alergie, cearceafurile și fețele de pernă murdare îți pot provoca dificultăți de respirație. Aceasta poate fi una dintre cauzele posibile ale sforăitului.
Te-ar putea interesa și:
3. Dormi pe o parte
Nu are importanță dacă alegi să dormi pe partea dreaptă sau stângă. Ambele sunt poziții ideale dacă vrei să eviți sforăitul. Însă atunci când dormi pe spate, limba ți se sprijină pe cerul gurii și gât, îngreunându-ți astfel respirația.
Dacă ți-e greu să dormi pe o parte pentru că te miști prea mult în timpul somnului, plasează o minge de tenis în pat, aproape de scobitura spatelui tău. Atunci când o să te întorci pe spate în somn, o să resimți durere și vei reveni într-una din cele două poziții ideale pe care tocmai ți le-am prezentat.
4. Tratează-ți alergiile
Alergiile sunt una din cele mai frecvente cauze ale sforăitului. O soluție posibilă este să iei un anticongestionant sau antihistaminic înainte de culcare. Începe tratamentul medicamentos doar după ce-ți consulți medicul și el îți recomandă acest lucru. De asemenea, încearcă să nu iei aceste pastile pentru o perioadă prea lungă de timp.
5. Încearcă să menții o greutate corporală adecvată
Atât greutatea corporală excesivă, cât și obezitatea îți pot crește șansele de a sforăi, pentru că grăsimea acumulată în exces exercită presiune asupra căilor respiratorii. Dacă ai câteva kilograme în plus, te sfătuim să încerci să slăbești. Vei scăpa de sforăit și o să fii mai sănătoasă în general.
6. Nu face economie de perne!
Dacă îți pui o pernă în plus sub cap, căile tale respiratorii vor fi mai deschise și sforăitul nu-ți va mai da de furcă.
Află mai multe! Citește și:
3 remedii naturiste pentru sforăit
Pe lângă niște soluții eficiente împotriva sforăitului, mai poți încerca și următoarele remedii naturiste. Acestea îți vor desfunda căile respiratorii și te vor apăra împotriva sforăitului.
Gargară cu mentă
Menta este un remediu foarte bun pentru a preveni sforăitul provocat de răceli sau alergii. Pur și simplu adaugă o picătură de ulei esențial de mentă într-un pahar de apă și fă gargară cu amestecul obținut.
Remediu cu virnanț și ulei de măsline
Acest remediu simplu te va ajuta să-ți cureți căile respiratorii și să eviți sforăitul. Rade 50 de grame de virnanț și introdu bucățile obținute într-o sticlă de ulei de măsline închisă la culoare. Lasă acest amestec să fermenteze timp de 14 zile. Apoi folosește-l pentru a te masa pe nas, gât și ceafă în fiecare seară înainte de culcare.
Remediu cu lămâie și miere
Zeama de lămâie și mierea sunt soluții eficiente împotriva sforăitului, acestea îndepărtând mucusul ce înfundă căile respiratorii și facilitând astfel respirația. Pentru a prepara acest tratament, pur și simplu amestecă zeama unei lămâi proaspete cu trei linguri de miere. Bea amestecul obținut înainte de culcare.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Valbuza, J. S., De Oliveira, M. M., Conti, C. F., Prado, L. B. F., De Carvalho, L. B. C., & Do Prado, G. F. (2008). Methods to increase muscle tonus of upper airway to treat snoring. Arquivos de Neuro-Psiquiatria. Arquivos de Neuro-Psiquiatria. https://doi.org/10.1590/S0004-282X2008000500037
- Dalmasso, F., & Prota, R. (1996, January). Snoring: Analysis, measurement, clinical implications and applications. European Respiratory Journal. https://doi.org/10.1183/09031936.96.09010146
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.