Cele mai bune remedii pentru arsurile solare
Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez
Pielea noastră este expusă zilnic razelor solare. Dar, dacă pielea este expusă pentru prea mult timp soarelui, vor apărea arsurile solare. Acestea se formează atunci când razele ultraviolete pătrund în piele și distrug anumite țesuturi, lăsând în urmă o piele roșiatică, inestetică și dureroasă.
Deși există pe piață numeroase produse pentru prevenirea arsurilor solare, atunci când deja ne-am ars, cel mai bine este să aplicăm un remediu natural pentru a rezolva problema. În articolul următor îți vom arăta care sunt cele mai bune remedii pentru arsurile solare.
Stai la umbră
Dacă suferi de arsuri solare, cel mai bine este să stai la umbră, întrucât expunerea la soare va înrăutăți situația. Dacă ieși din casă, poartă haine care acoperă arsurile și, dacă se poate, protejează-ți fața cu o cremă și o pălărie.
Te-ar putea interesa și:
Apă rece
Dacă pielea este afectată de arsurile solare, printre primele lucruri pe care trebuie să le faci este un duș rece. Dacă se poate, aplică niște comprese reci pe zonele afectate pentru câteva minute. Mai presus de toate, este foarte important să bei suficientă apă pentru a preveni deshidratarea, întrucât în urma expunerii la soare, organismul pierde apă și săruri esențiale.
Comprese cu lapte rece pe arsurile solare
Laptele este un remediu excelent pentru a ameliora arsurile solare. Acidul lactic și acizii grași esențiali din compoziția laptelui calmează pielea arsă.
Cum folosesc laptele pentru a trata arsurile solare?
Înmoaie o cârpă curată și moale într-o cantitate considerabilă de lapte integral. Masează ușor zona afectată și lasă laptele să acționeze pentru 20 de minute, apoi clătește cu apă rece din abundență.
Te-ar putea interesa și:
Ceai de mușețel
Mușețelul este o plantă cu numeroase proprietăți medicinale, fiind excelentă pentru ameliorarea durerilor cauzate de arsurile solare.
Cum folosesc mușețelul?
Prepară un ceai de mușețel și lasă-l să se răcească. Pune-l în frigider sau adaugă câteva cuburi de gheață pentru a se răci mai repede. După ce s-a răcit, ia o bucată mai mare de vată sau un prosop și aplică ceaiul pe zona afectată.
Aloe Vera
Aloe vera este unul dintre cele mai utilizate remedii împotriva arsurilor solare. Această plantă nu numai că atenuează durerea provocată de arsură, dar și regenerează țesuturile, ajutându-te să îți revii mai repede.
Cum folosesc aloe vera?
Stoarce niște gel dintr-o plantă de aloe vera și aplică-l direct pe zona arsă de soare. Este recomandată și pentru uz intern; prepară un smoothie din aloe vera și apă sau suc.
Fulgi de ovăz
Fulgii de ovăz hidratează pielea arsă de soare, diminuând daunele produse de către expunerea excesivă la acesta.
Cum folosesc fulgii de ovăz?
Amestecă niște fulgi de ovăz cu o cantitate suficientă de apă pentru a forma o pastă. Masează ușor pasta peste zona afectată și las-o să acționeze pentru câteva minute, apoi clătește cu apă rece.
Oțet din cidru de mere
Oțetul din cidru de mere este unul dintre cele mai bune remedii pentru a trata arsurile solare. Acesta ameliorează durerea și previne apariția bășicilor și exfolierea pielii.
Cum folosesc oțetul din cidru de mere?
Nu aplica oțet de mere direct pe piele, întrucât acidul acetic poate provoca reacții negative. Diluează oțetul într-o cantitate egală de apă.
Poți să aplici comprese cu oțet diluat pe zona afectată, lăsându-l să acționeze pentru 15 minute. După 15 minute, înmoaie din nou cârpa în soluția preparată.
O altă opțiune o constituie băile cu oțet din cidru de mere. Adaugă două căni de oțet în apa de baie.
Ține minte…
Cel mai bun tratament împotriva arsurilor solare arsurile solare este prevenirea lor. Este foarte important să-ți protejezi pielea de razele dăunătoare ale soarelui cu ajutorul unei creme pentru protecție solară, să bei suficientă apă, să-ți menții pielea hidratată, să adopți un regim alimentar sănătos și să folosești zilnic produse pentru curățarea și exfolierea pielii.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Titscher, A., Lumenta, D. B., Kamolz, L. P., Mittlboeck, M., & Frey, M. (2010). Emotional associations with skin: Differences between burned and non-burned individuals. Burns. https://doi.org/10.1016/j.burns.2010.05.020
- Auger, F. A., Lacroix, D., & Germain, L. (2009). Skin substitutes and wound healing. Skin Pharmacology and Physiology. https://doi.org/10.1159/000178868
- Barret, J. P. (2015). The burned hand. In Disorders of the Hand: Volume 3: Inflammation, Arthritis and Contractures. https://doi.org/10.1007/978-1-4471-6557-6_11
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.