Logo image
Logo image

Alimente interzise în retenția de apă

4 minute
Retenția de apă sau edemul este o problemă frecventă cauzată de diverși factori precum o dietă nesănătoasă, sedentarism sau un consum insuficient de apă. Află ce alimente trebuie să eviți dacă ai retenție de apă. 
Alimente interzise în retenția de apă
Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Retenția de apă sau edemul este o problemă frecventă cauzată de diverși factori precum o dietă nesănătoasă, sedentarism sau un consum insuficient de apă. Află care sunt cele mai importante alimente interzise în retenția de apă!

De multe ori, anumite persoane se gândesc că s-au îngrășat, dar în realitate organismul lor nu mai procesează lichidele așa cum ar trebui.

Ce este retenția de apă?

Some figure

În primul rând, este bine de știut că retenția de apă implică un dezechilibru al forțelor care reglează mișcarea lichidelor în diferite părți ale corpului. Astfel, apa se acumulează în țesuturi.

Dacă nu poți elimina apa, aceasta se acumulează în anumite zone. Principalii factori care agravează problema sunt:

  • O dietă bogată în sodiu
  • Circulația deficitară din cauza sedentarismului
  • Dezechilibrele hormonale
  • Lipsa exercițiilor fizice

Dacă ai retenție de apă, îți poți da seama foarte ușor. Vei observa o creștere în greutate și umflături în diferite părți ale corpului (mai ales picioare și glezne).

Pentru a verifica dacă ai sau nu această problemă, apasă cu degetul în piele câteva secunde. Dacă atunci când iei degetul, rămâne o pată albă care dispare abia după un timp, înseamnă că ai edem.

Pentru a preveni sau a combate retenția de apă, trebuie să adopți o dietă săracă în sodiu și să mărești aportul de băuturi și alimente diuretice (apă, suc, legume, fructe, etc.). În plus, este recomandat să faci exerciții fizice cel puțin de două ori pe săptămână.

Alimente interzise în retenția de apă

Dacă ai această problemă, nu este de ajuns să renunți la sare și să faci puțină mișcare. Este necesar să eviți consumul anumitor alimente care măresc cantitatea de apă din organism. Iată care sunt câteva dintre ele:

Băuturi alcoolice

Chiar dacă mergi la baie după ce consumi băuturi alcoolice, o mare parte din aceste lichide se acumulează în organism (inclusiv zahărul). Alcoolul provoacă retenție de apă în abdomen și picioare. Un pahar de vin pe zi nu provoacă probleme, dar dacă bei cocktailuri, bere sau tărie de mai multe ori pe săptămână, poți avea de suferit.

Mezeluri

Some figure

Mezelurile conțin o cantitate mare de sodiu. Pe lângă faptul că au multe grăsimi, aceste alimente provoacă retenție de apă. Consumul lor duce la îngroșarea pereților arteriali, mărind riscul de infarct miocardic.

Putem include și brânza sărată în aceeași categorie. Aceasta se pune deseori pe farfurie alături de mezeluri, cârnați, șuncă afumată și bacon.

Snackuri

Chipsurile și alte produse similare conțin multă sare și sunt alimente interzise în retenția de apă. În plus, acestea sunt gustări care provoacă dependență, astfel că nu ne mulțumim doar cu o porție. Ajungem să mâncăm întreaga pungă!

Dacă vrei să servești ceva între mese, îți recomandăm să optezi pentru semințe de floarea soarelui, nuci, fructe, legume sau supe de legume (de năut, de vinete, etc.).

Citește și:

Sarea din organism – remedii și prevenire

Zahăr rafinat

Some figure

Multe produse disponibile pe rafturile magazinelor conțin cantități mari de zahăr sau îndulcitori. La fel ca în cazul sării, când aceste substanțe pătrund în organism, acesta nu mai poate elimina lichidele în mod corespunzător, provocând umflături.

Este indicat să reduci consumul de zahăr sau să optezi pentru îndulcitori naturali, cum ar fi stevia, miere, sau scorțișoară.

Făină albă

Persoanele care urmează o dietă bazată pe paste, pizza, biscuiți sau pâine sunt mai predispuse la retenție de apă și îngrășare.

Făina rafinată conține carbohidrați care se acumulează în organism și împiedică buna funcționare a rinichilor. Prin afectarea funcțiilor renale, acești compuși măresc cantitatea de apă din corp.

Redu consumul de făină albă sau înlocuiește-o cu făină integrală. Rezultatele se vor observa în cel mai scurt timp.

Alimente procesate

Some figure

Mâncarurile congelate sau semipreparate conțin foarte multă sare și reprezintă alimente interzise în retenția de apă. În industria alimentară, se folosește foarte mult sodiu la conservarea alimentelor. Nu ne dăm seama ce mâncăm, însă retenția de apă se produce chiar și fără să fim conștienți de acest lucru.

Încearcă să te limitezi la mâncarea preparată acasă, să gătești mai mult (chiar și de câteva ori pe săptămână este de ajuns) și să eviți alimentele procesate. Poate fi greu, deoarece multe „mâncăruri de suflet” sunt incluse în această categorie. Totuși, treptat poți reuși să te alimentezi mai sănătos.

Îți recomandăm și:

Dietă de 7 zile ce combate retenția de apă

Atenție la sare

Nu pune multă sare în mâncare când o prepari sau când o servești. O strategie bună este nici să nu pui sarea pe masă. Dacă nu se află în fața ta, este mai ușor să reziști tentației.

O altă idee bună este să asezonezi preparatele cu ierburi aromate, zeamă de lămâie sau ulei de măsline. În acest fel, vor fi și mai gustoase și mai sănătoase, iar riscul de a suferi de retenție de apă scade.

Ce să mănânc dacă am retenție de apă?

Pe lângă reducerea consumului sau renunțarea completă la alimentele menționate mai sus, este bine să mărești consumul de:

  • Apă (între 8 și 12 pahare pe zi)
  • Îndulcitori naturali (stevia, agave)
  • Fructe (pepene verde, grepfrut)
  • Ceaiuri de plante (mușețel, ceai verde, mentă)

Încearcă și tu să elimini din dieta ta aceste alimente interzise în retenția de apă!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.