Rețetă de somon la cuptor cu legume
Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva
Iubitorii de pește vor adora această rețetă de somon la cuptor cu legume și cartofi. Este ușor de preparat, rapidă și ideală pentru mesele la care ai invitați ce adoră mâncarea ușoară și sănătoasă.
Peștele reprezintă una dintre cele mai consumate cărnuri la nivel mondial. Când vine vorba de somon, acesta este tipul de pește cel mai des recomandat de nutriționiști grație conținutului său ridicat de acizi grași și proteine esențiale pentru funcționarea organismului.
Printre beneficiile uimitoare oferite de somon amintim:
- Are efect antiinflamator.
- Îmbunătățește funcționarea sistemului cognitiv.
- Îmbunătățește sănătatea oculară.
- Întărește sistemul cardiac.
Adaugă acestor beneficii și imensa cantitate de vitamina B din cartofi, tuberculi ce îți întăresc sistemul nervos. Cartofii conțin, de asemenea, magneziu, potasiu, acizi grași și aminoacizi ce pot echilibra funcțiile cerebrale.
În plus, dacă adaugi și legume în această rețetă de somon la cuptor, precum morcovii (ce sunt bogați în vitamina A, ideală pentru a proteja vederea) sau ridichile (excelente pentru ficat și vezica biliară), vei obține un preparat ideal pentru o masă plină de nutrienți.
Încearcă această delicioasă rețetă de somon la cuptor cu legume și cartofi. Îți vine sau nu să crezi, acest preparat este mult mai sănătos decât altele pe care le gătești zilnic!
Încearcă și:
Rețetă de somon la cuptor cu legume și cartofi
Poți folosi pentru această rețetă morcovi și ridichi sau alte tipuri de legume. Spre exemplu, broccoli este bogat în fibre insolubile și proteine ce previn apariția bolilor cardiovasculare și pot ajuta la pierderea în greutate.
De asemenea, această rețetă de somon la cuptor este ideală pentru cei care vor să aibă grijă de siluetă și sănătate. Prin urmare, acest preparat este sărac în calorii și carbohidrați. Spre deosebire de prepararea prin prăjire, atunci când este copt, somonul își păstrează toate grăsimile sănătoase intacte, neoxidate.
Ingrediente:
- 3 fileuri de somon (circa 800 g)
- 2 căni de broccoli (240 g)
- 2 cartofi
- 1 morcov
- 2 ridichi
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin (30 ml)
- 3 căței de usturoi
- 1 lingură de cimbru uscat (15 g)
- 1 linguriță de sare (5 g)
- 1/2 cană de vin alb (125 ml)
- 1 linguriță de piper măcinat (5 g)
- 1/2 lingură de pătrunjel proaspăt tocat mărunt (8 g)
- 1 lingură de praz tocat mărunt (15 g)
Ai nevoie de:
- Folie de aluminiu
- Hârtie pentru alimente
Instrucțiuni:
Dacă nu știi care este secretul pentru a găti un pește gustos, află că toată magia stă în marinarea cărnii. Pentru acest lucru, va trebui să ai răbdare. Unge somonul cu vin și condimente și lasă-l să stea în frigider timp de cel puțin 8-10 ore. Îți recomandăm să pui somonul la marinat peste noapte.
- Primul lucru pe care trebuie să faci este să așezi somonul într-o tavă de copt.
- Apoi, adaugă toate condimentele, vinul, usturoiul și sarea.
- Acoperă tava de copt cu o hârtie pentru alimente și las-o să stea în frigider peste noapte. Gustul peștelui va fi delicios grație acestei marinate.
- După ce acest interval de timp s-a scurs, decojește și taie legumele și cartofii în felii sau bucăți. Asigură-te că acestea nu sunt prea groase pentru a se putea coace.
- Când ai terminat de pregătit legumele, încinge cuptorul la 180 ºC (360 ºF).
- Apoi, scoate tava cu somon din frigider, toarnă marinata într-un vas separat și dă-o deoparte. Așază în tavă legumele și prazul și toarnă uleiul. În timpul coacerii, marinata va oferi o culoare arămie somonului.
- Acoperă somonul și întreaga tavă cu folie de aluminiu și pune-o în cuptor.
- Din când în când, ridică folia de aluminiu și întoarce fileul de somon. După aproximativ 15 minute, adaugă marinata și lasă somonul în cuptor pentru alte 15 minute.
- Scoate tava din cuptor, lasă somonul să se răcească puțin și servește-l alături de legume și cartofi. Poți pune în farfurie și puțină marinată pentru un plus de savoare.
- Tocmai ai pregătit o delicioasă rețetă de somon la cuptor cu legume și cartofi!
Îți recomandăm și:
Sfaturi adiționale pentru a pregăti o rețetă de somon la cuptor
- Poți folosi o mare varietate de vinuri la marinarea cărnurilor. În cazul peștelui, cea mai bună variantă este vinul alb, deoarece cel roșu îi poate oferi o aromă amară neplăcută.
- Poți folosi și alte condimente pentru această rețetă de somon la cuptor, în funcție de preferințele tale sau ale invitaților la masă. Ai grijă însă să nu exagerezi în ceea ce privește cantitățile.
- Nu trebuie neapărat să folosești legume pentru această rețetă. Dacă vrei, le poți schimba pe cele folosite de noi cu cele care îți plac ție. Dar nu uita, rețeta de somon la cuptor nu este niciodată la fel fără legume!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Ramírez, A. (2007). Salmon By-Product Proteins. FAO Fisheries Circular. https://doi.org/10.1186/1740-3391-3-8
- Sprague, M., Dick, J. R., & Tocher, D. R. (2016). Impact of sustainable feeds on omega-3 long-chain fatty acid levels in farmed Atlantic salmon, 2006-2015. Scientific Reports. https://doi.org/10.1038/srep21892
- PESCADO AZUL, ¿POR QUÉ BENEFICIA A TU CORAZÓN?. (2018). Fundación Española del Corazón. https://fundaciondelcorazon.com/corazon-facil/blog-impulso-vital/2829-pescado-azul-ipor-que-beneficia-a-tu-corazon.html
- Slavin JL, Lloyd B. Health benefits of fruits and vegetables. Adv Nutr. 2012;3(4):506–516. Published 2012 Jul 1. doi:10.3945/an.112.002154
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.