Logo image
Logo image

Rujeola în sarcină: simptome și tratament

4 minute
Rujeola în timpul sarcinii prezintă o serie de riscuri pentru mamă și făt. Prin urmare, este important să știi cum apare boala și ce poți face pentru a o preveni.
Rujeola în sarcină: simptome și tratament
María Belén del Río

Verificat și aprobat de medicul biolog María Belén del Río

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Rujeola este o boală respiratorie contagioasă care poate fi fatală. Rujeola în sarcină reprezintă o amenințare pentru sănătatea mamei și a fătului, deoarece crește riscul de naștere prematură, avort spontan și malformații la copil.

Deși poți preveni boala prin vaccinare și deși ratele de mortalitate au scăzut cu 80% în ultimii 10 ani, în 2017 s-au înregistrat 110.000 de decese, în principal în rândul copiilor cu vârsta sub 5 ani.

Ce este rujeola?

Rujeola este o boală cauzată de un virus din familia paramixovirusului. Acest virus se reproduce în nasul și gâtul oamenilor și se transmite atunci când este expulzat prin tuse sau strănut. Virusul poate rămâne în aer sau ateriza pe o suprafață, unde rămâne activ timp de câteva ore și se poate răspândi la persoanele care intră în contact cu aceasta.

Simptome

Simptomele rujeolei apar la 10-14 zile după expunerea la virus și se manifestă în moduri diferite, după cum urmează:

  • Febră
  • Tuse și dureri în gât
  • Rinită
  • Conjunctivită
  • Pete în cavitatea bucală numite pete Koplik
  • Erupții cutanate pe tot corpul

Aceste simptome apar în două etape. Mai întâi, apar simptome de gripă sau răceală, cum ar fi febra, tusea și durerile oculare. După două sau trei zile, începe să apară o erupție pe piele și în interiorul gurii. În câteva zile, erupția se răspândește pe tot corpul.

Rujeola este contagioasă din primele zile în care apar simptome asemănătoare gripei și până la 4 zile după apariția erupției cutanate. Fără complicații, boala se vindecă în aproximativ 10 zile.

Some figure
Inițial, rujeola are simptome comune de răceală și gripă, cum ar fi febra, tusea și iritația ochilor, printre altele. Pe măsură ce progresează, duce la mai multe complicații.

Complicațiile rujeolei

Cele mai frecvente complicații ale rujeolei sunt:

  • Diaree
  • Pneumonie
  • Encefalită
  • Ulcere corneene

Un caz mai puțin frecvent este panencefalita, care apare atunci când virusul ajunge în creier. Acolo rămâne pasiv pentru perioade de 4 până la 8 ani. În cele din urmă, virusul progresează și devine activ, provocând probleme neurologice grave care duc la tulburări de personalitate, probleme motorii și, în cele din urmă, la deces.

Citește mai mult:

Simptome, cauze și tratament pentru encefalită

Rujeola în sarcină

Femeile gravide care nu au avut niciodată rujeolă sau care nu sunt vaccinate sunt susceptibile la infecție. Dr. Neil Silverman, membru al consiliului de administrație al Centrului de Medicină Fetală și Ecografie pentru Femei din Los Angeles, California, menționează faptul că simptomele rujeolei în timpul sarcinii sunt adesea mai severe și au consecințe pentru făt și mamă. Principalele riscuri pentru copil sunt:

  • Naștere prematură
  • Avort
  • Encefalită
  • Orbire
  • Surditate
  • Malformații fizice

Dacă o femeie se îmbolnăvește de rujeolă, medicii o pot trata cu o injecție cu anticorpi, numiți imunoglobulină, care ajută la tratarea simptomelor mai puțin severe. Medicii trebuie să administreze imunoglobulina în termen de 6 zile de la infecție.

Riscuri legate de vaccinare la femeile gravide

Vaccinul împotriva rujeolei conține virusul activ, prin urmare nu trebuie administrat la femeile însărcinate, deoarece poate fi transferat la copil dacă vaccinarea se efectuează în următoarele perioade:

  • 6 luni înainte de sarcină
  • În timpul sarcinii
  • În termen de 30 de zile de la naștere, dacă bebelușul este alăptat
Some figure
Administrarea vaccinului împotriva rujeolei poate reduce riscul de a contracta boala cu până la 90%. Cu toate acestea, este important să evaluezi riscurile vaccinării în timpul sarcinii.

Dacă o femeie a fost vaccinată sau a avut anterior rujeolă, anticorpii ei trec prin laptele matern către bebeluș. Dacă cel mic se infectează, simptomele vor fi ușoare. Cu toate acestea, dacă o femeie este infectată în timpul alăptării, poate transmite boala copilului, iar aceasta este foarte periculoasă. Cel mai mare număr de decese provocate de rujeolă apare la sugarii alăptați – spune dr. José Tessone, de la Centrul de Ginecologie Integrală din Mexic.

Citește și:

Ce este boala Paget și cum se tratează?

Vaccinarea ce previne rujeola în sarcină

Vaccinul împotriva rujeolei este recomandat începând cu vârsta de 12 luni, rapelul fiind administrat 28 de zile mai târziu. Cercetările arată că vaccinul reduce riscul de a contracta rujeola cu 90%.

În unele cazuri, la adulți, medicii recomandă revaccinarea. „Vaccinarea împotriva rujeolei a început cu aproximativ 40 sau 50 de ani în urmă, așadar sistemul imunitar a trebuit să lupte frecvent cu virusul. Acum, când virusul este mai rar, persoanele care au fost vaccinate între anii 1960 și 1980 ar putea fi mai susceptibile la îmbolnăvire”, spune dr. Silverman. Cu toate acestea, vaccinarea împotriva rujeolei în timpul sarcinii trebuie să respecte instrucțiunile indicate mai sus.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.