Cum să-ți dai seama dacă simți iubire sau obsesie
Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña
Iubirea este un sentiment atât de intens, încât uneori poate scăpa de sub control. Fără să ne dăm seama, aceasta se transformă în obsesie. Nu ne este ușor să ne dăm seama dacă ceea ce simțim este iubire sau obsesie.
În articolul de azi îți prezentăm câteva moduri fundamentale în care iubirea și obsesia diferă una de cealaltă. Cu ajutorul următoarelor informații, îți va fi mai ușor să înțelegi ce ți se întâmplă.
Iubire sau obsesie?
Obsesia, boala exclusivității
Când ești obsedat de partenerul tău de viață, se întâmplă ceva ciudat: construiești un zid în jurul relației voastre, peste care nimeni nu poate să treacă.
Așezând ființa iubită în centrul universului tău, începi să simți că te îneci. Cauza acestui fapt este nevoia ta obsesivă de a controla totul. Drept consecință, ești măcinat de îndoieli și, în loc să te bucuri de relația voastră, te afli permanent într-o stare de alertă.
Iubirea într-o relație de cuplu are la bază onestitatea.
Obsesia și stima de sine
Obsesia este strâns legată de o stimă de sine scăzută. Simți că îți lipsește ceva de care ai nevoie și, din acest motiv, devii obsedat de partenerul tău.
Dar nu trebuie să te pierzi pentru că nu ai nevoie de nimeni care să te „completeze”. Ești deja un om complet. Spre deosebire de obsesie, a iubi înseamnă a vrea să fii alături de cineva care îți susține calitățile deja existente.
Iubirea presupune acceptare
După o despărțire, urmează inevitabil o perioadă de durere. Inițial va fi un calvar, dar în cele din urmă vei reuși să accepți realitatea.
Însă dacă ești obsedat de fostul tău partener, îți va fi imposibil să renunți și vei rămâne legat de acesta. În anumite cazuri, persoana obsedată nu poate merge mai departe fără ajutorul unui psihoterapeut.
Și celălalt este o ființă umană
Acest aspect ar trebui să fie evident. Însă când ajungi în situația de a nu ști dacă simți iubire sau obsesie, este foarte ușor să uiți că partenerul tău este om, la fel ca tine. Nu este exclus să îl privești asemenea unui obiect care este proprietatea ta. În acest mod, el îți va oferi mereu ceea ce crezi că îți lipsește.
Ești convins că partenerul tău are obligația de a fi cu tine și nu poți trăi în absența sa. Din cauza acestei nevoi, el se transformă în proprietatea ta personală. Iubirea, în schimb, înseamnă să ții cont și de nevoile celuilalt, să îi permiți să se bucure de drepturile și libertatea sa.
Intenția de a manipula
Câteodată interesul unuia dintre parteneri în relație poate să scadă. O persoană îndrăgostită se va simți îndurerată din cauza acestui fapt, dar în cele din urmă va accepta inevitabila despărțire.
Însă, așa cum am menționat anterior, obsesia ne împiedică să acceptăm realitatea. Când ești obsedat de partenerul tău, vei folosi lipsa de interes a acestuia ca o armă împotriva sa. Practic, vei încerca să îl faci să se simtă vinovat pentru că nu luptă pentru relația voastră.
Importanța comunicării
Comunicarea și empatia sunt elemente fundamentale ale unei relații sănătoase de cuplu. Cu ajutorul lor, totul decurge cu ușurință. Dar în relațiile marcate de obsesie, comunicarea este absentă. Aceasta este înlocuită de frica unuia dintre parteneri că celălalt îl va părăsi.
În asemenea relații, partenerul obsedat se preface că nu există nicio problemă. Totul trebuie să pară a fi bine, astfel încât celălalt să nu vadă realitatea.
Ți s-a întâmplat vreodată să nu știi dacă ceea ce simți față de partenerul tău este iubire sau obsesie? Persoanele obsedate ajung deseori să sufere. Nevoile lor nu sunt satisfăcute și, la cea mai mică schimbare, își pierd controlul de sine.
Acești indivizi nu acceptă schimbările de niciun fel, deoarece i-au oferit celuilalt totul. Din păcate, au uitat de ei înșiși. Ca să se salveze, trebuie să încerce să se redescopere pe sine.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.