Secreția vaginală: ce spun despre sănătatea ta
Verificat și aprobat de medicul Mario Benedetti Arzuza
Secreția vaginală face parte din intimitatea feminină și, deși poate fi supărătoare , îndeplinește roluri foarte importante. Ca de exemplu, curățarea și umezirea vaginului, dar și crearea unei bariere protectoare împotriva infecțiilor.
Cantitatea, culoarea și textura variază la fiecare femeie în parte. Aceasta depinde de schimbările hormonale și de modul în care colul uterin transportă acest lichid către exterior.
Este bine să știi că secreția vaginală nu indică întotdeauna prezența unei infecții. Este un lucru normal de care nu trebuie să te rușinezi. Cu toate acestea, modificarea aspectului obișnuit al scurgerii vaginale poate semnaliza o problemă.
Secreția vaginală: schimbări pe care trebuie să le ai în vedere
Majoritatea modificărilor la nivelul secreției vaginale indică prezența unei infecții fungice, virale sau bacteriene sau chiar a unei boli cu transmitere sexuală. De obicei, aceste schimbări sunt însoțite și de alte simptome care ne avertizează că există o problemă în organism.
Este important să știi ce modificări au loc pentru a putea trata infecția sau afecțiunea respectivă cât mai curând posibil.
În general, secreția vaginală este considerată anormală atunci când se observă:
- O schimbare a mirosului (mai ales dacă este neplăcut)
- O schimbare a culorii (mai ales dacă este verzuie, gri sau cu aspect de puroi)
- O schimbare a texturii (devine spumoasă sau este asemănătoare brânzei de vaci)
- Mâncărimi, usturimi, umflături sau roșeață.
- Sângerări vaginale în absența menstruației.
Pentru a avea o idee mai clară asupra problemelor de sănătate indicate de secrețiile vaginale, vom trece în revistă toate modificările care pot apărea la nivelul acestor scurgeri și afecțiunile pe care le pot semnala.
Schimbări normale la nivelul secreției vaginale
În prima parte a ciclului menstrual, chiar înainte de ovulație, secreția vaginală este incoloră, iar textura este asemănătoare cu cea a albușului de ou. Prezența acestei scurgeri este un indiciu al fertilității la cel mai înalt nivel.
Înainte de menstruație, în al doilea stadiu al ciclului, secreția este groasă, mai puțin abundentă și lipicioasă.
Te-ar putea interesa și:
Scurgere albă
Dacă secreția a devenit albă și este densă și plină de „cocoloașe”, ca laptele bătut, este posibil să suferi de o infecție fungică provocată de Candida.
Această modificare este însoțită adesea de mâncărimi, iar scurgerea nu se mai lipește de pereții vaginali.
Deși această infecție poate apărea în orice stadiu al ciclului, de obicei este mai accentuată în perioada premenstruală.
Scurgere galbenă
Această scurgere este cauzată de paraziții intestinali, cei mai comuni fiind trichomonas, ce se transmit pe cale sexuală.
Această infecție provoacă o scurgere cu o culoare ce variază între verde și galben și care este însoțită de un miros puternic, mâncărimi vaginale și durere la urinare.
Este o problemă care se manifestă cu precădere în zilele de după menstruație, cauzând iritații și dureri la nivelul vulvei. În plus, raportul sexual poate provoca un miros puternic.
Scurgere gri
O secreție de culoare gri este cauzată de o infecție bacteriană atribuită în general microbului numit gardnerella, ce se transmite pe cale sexuală.
Această secreție are un miros urât foarte puternic, asemănător peștelui și este densă și abundentă.
Gardnerella este asociată cu alți germeni anaerobi care produc, așa cum o descriu mulți specialiști, o catastrofă ecologică în vagin, necesitând o intervenție medicală imediată.
Te-ar putea interesa și:
Ține minte!
Este important să ții cont de aceste posibile schimbări, mai ales dacă ai o viață sexuală activă.
Modificările la nivelul secreției vaginale pot fi un simptom clar al unei boli cu transmitere sexuală, ce trebuie tratată imediat, înainte să devină o problemă gravă.
Nu trebuie însă să tragi concluzii pripite, bazându-te doar pe aspectul scurgerilor, deoarece aceste schimbări pot fi puse și pe seama altor factori. Chiar și așa, de multe ori acestea te atenționează că este cazul să te prezinți la medic.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Gray, H. D. (2000). Anatomy of the human body. Filadelfia: Bartleby.
- Lentz, G. M.; Rogerio, A.; Lobo, M. D.; Gershenson, D., and Katz, V. L. (2013). Comprehensive gynecology. St. Louis: Elsevier Mosby.
- Oriel, K. A., and Schrager, S. (1999). “Abnormal uterine bleeding”, American Family Physician, 60 (5): 1371-80.
- Nansel, T. R., Riggs, M. A., Yu, K. F., Andrews, W. W., Schwebke, J. R., & Klebanoff, M. A. (2006). The association of psychosocial stress and bacterial vaginosis in a longitudinal cohort. American journal of obstetrics and gynecology, 194(2), 381–386. https://doi.org/10.1016/j.ajog.2005.07.047
- Kumar, N., Behera, B., Sagiri, S. S., Pal, K., Ray, S. S., & Roy, S. (2011). Bacterial vaginosis: Etiology and modalities of treatment-A brief note. Journal of pharmacy & bioallied sciences, 3(4), 496–503. https://doi.org/10.4103/0975-7406.90102
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.