Logo image
Logo image

Sfaturi pentru a profita la maxim de vizita la medic

4 minute
Medicii au la dispoziție puțin timp pentru a se ocupa de fiecare pacient, așa că se recomandă să mergi la consultație cu simptomele și îndoielile notate. Învață cum să profiți la maxim de vizita la medic!
Sfaturi pentru a profita la maxim de vizita la medic
Ultima actualizare: 19 iulie, 2022

Controlul problemelor de sănătate necesită vizita la medic. Fie că sunt consultații regulate sau sporadice, este necesar să profităm din plin de moment pentru a afla ce se întâmplă în organism.

Dacă te organizezi, ajuți la diagnosticarea și prescrierea tratamentului. Pentru a face acest lucru, este recomandat să ții cont de simptome și să le expui medicului.

Dacă specialistul te vizitează acasă, poți face exact același lucru. Un articol publicat de jurnalul medical La Paz ne asigură că vizitele la domiciliu permit un control adecvat grație empatiei dintre medic și pacient.

Sfaturi pentru a profita la maxim de vizita la medic

Atât prima dată, cât și la întâlnirile de rutină, trebuie să faci anumite lucruri, astfel încât în timpul limitat al profesionistului să fie folosit din plin. Iată câteva îndrumări de bază pentru ca vizita ta la medic să fie fructuoasă!

1. Completează cu atenție formularele

Este normal ca în prima zi să completezi chestionare. Acordă atenție întrebărilor și, dacă există vreo îndoială, clarifică-o înainte de a răspunde.

Citește mai mult: Mă îmbolnăvesc foarte des: de ce?

Some figure

2. Prezintă istoricul medical

Informațiile pe care le furnizezi completează dosarul clinic. Pe lângă formulare, toate datele oferite medicului sunt materiale pentru istoricul medical. Acest document include referințe despre boli, alergii, intervenții chirurgicale, medicamente, etc.

Dacă schimbi medicul, împărtășește numele celui precedent. Dacă este posibil, fă copii ale vechilor dosare de sănătate. Dacă ești un pacient vechi, spune-i medicului ce s-a schimbat de la ultimul control.

3. Nu uita analizele și testele

Rezultatele testelor, radiografiile și rapoartele sunt cheia pentru evaluarea progresului. Nu lăsa aceste materiale acasă. Medicul poate dori revizuirea acestora la a doua întâlnire.

4. Enumeră tot ceea ce te îngrijorează

Fiecare vizită la medic are un motiv. În funcție de simptome, enumeră ceea ce te îngrijorează. Medicul va aborda disconforturile în funcție de prioritate. Acest sfat este esențial atunci când mergi la consult cu un copil sau un adult în vârstă.

5. Exprimă-te cu sinceritate

Nu-ți fie frică să vorbești. Medicul trebuie să te asculte pentru a lua cele mai bune decizii. Exprimă-ți disconfortul și îngrijorările. Dacă simți că întâlnirea se derulează prea repede, sugerează să te întorci într-o altă zi.

În timpul conversației, menționează dacă medicamentele pe care le iei provoacă efecte secundare. Medicul va găsi un înlocuitor.

Cât despre problemele jenante, doar medicul va ști să le rezolve. Lasă deoparte rușinea și vorbește cu încredere.

6. Acordă atenție explicațiilor

Dacă porți ochelari, nu-i lăsa acasă, deoarece trebuie să vezi clar instrucțiunile medicului. De asemenea, trebuie să te uiți cu atenție la imaginile pe care medicul ți le arată pe monitoare și negatoscoape.

De asemenea, cei care poartă aparate auditive ar trebui să se asigure că acestea funcționează corect și să-i spună medicului dacă nu aud bine.

7. Participă însoțit sau solicită un interpret

Să mergi în compania unui prieten sau a unui membru al familiei este benefic, deoarece acesta ar putea să-i amintească medicului lucruri pe care tu le-ai uitat. De asemenea, însoțitorul poate lua notițe.

Pe de altă parte, unii au nevoie de un interpret. Nu lăsa limba să devină o barieră în abordarea unor astfel de probleme sensibile. Caută un traducător de încredere.

Întrebări cheie la vizita la medic

Așa cum medicii se bazează pe ghidurile științifice pentru a intervieva pacienții, există câteva întrebări pe care și tu le poți adresa medicului. Printre ele, se remarcă următoarele:

  • Ce înseamnă simptomele?
  • Care sunt cauzele problemei?
  • Este starea gravă?
  • Este necesar să ții regim?
  • Tratamentul provoacă efecte secundare?
  • Testele necesare sunt dureroase?
  • Boala va afecta calitatea vieții?
  • Cât durează tratamentul?

Citește mai mult: Medicina integrativă: utilizări, beneficii și riscuri

Some figure

Nu pleca acasă cu îndoieli

Chiar dacă programarea s-a încheiat, nu părăsi biroul cu îndoieli. Întreabă medicul dacă există posibilitatea de a programa o altă vizită sau dacă există un canal suplimentar prin care să-l poți contacta. Emailul sau numerele de telefon suplimentare funcționează în acest caz. Află dacă altcineva te poate ajuta atunci când nu îl poți contacta. Solicită broșuri și instrucțiuni scrise și revizuiește cu atenție prescripțiile date.

Răbdarea este esențială la vizita la medic. Nu întotdeauna primești un diagnostic la prima vizită, așa că stai calm până când medicul găsește sursa disconfortului experimentat. Cere deschis alternative pentru a-ți trata patologia.

În cele din urmă, fii amabil și respectuos cu personalul medical care te tratează. Dacă suferi de o boală cronică, vei stabili o relație cu acea echipă medicală pentru o lungă perioadă de timp.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Pérez Irons I, Roselló Pérez L, Sánchez Rodríguez R, Sintes Cobas L. Guía práctica español-inglés para entrevistar un paciente en la consulta de Medicina General Integral. Acimed. Cuba; 2008. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1024-94352008000500007
  • Pérez Porto J. Negatoscopio. Definición de. 2020. https://definicion.de/negatoscopio/
  • Suárez Cuba M.Á. Percepción de la visita médica domiciliaria a adultos mayores. Revista Médica La Paz. 23, (2). Bolivia; 2017.  https://www.mendeley.com/catalogue/983e0977-0c23-3692-8f86-b1f39cb1a648/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7Be4fa132c-55d9-4292-ac7c-7a302e9ed963%7D

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.