Logo image
Logo image

Sfaturi pentru îngrijirea plantelor de interior

4 minute
Pe lângă faptul că sunt elemente decorative, plantele pot oxigena spațiile interioare. Ca să fie sănătoase și să se dezvolte armonios, ține-le în condiții optime și îngrijește-le astfel încât să le satisfaci nevoile specifice.
Sfaturi pentru îngrijirea plantelor de interior
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Îngrijirea plantelor de interior nu este o sarcină ușoară. Specia plantei, lumina din încăpere, irigarea și temperatura sunt factori care trebuie luați în considerare. Orice greșeală poate cauza uscarea și moartea plantei.

Citește și:

Replantarea corectă a plantelor în 4 pași

Plantele de interior mor, în general, nu din cauza lipsei de atenție, ci din cauza faptului că nu le cunoaștem nevoile specifice. Un mediu confortabil pentru oameni nu este neapărat optim pentru o plantă.

Sfaturi de bază pentru îngrijirea plantelor de interior

Dacă vrei ca plantele tale de interior să aibă o dezvoltare armonioasă, ține cont de următoarele sfaturi:

Alege specia cea mai potrivită pentru tine

Anumite specii de plante de interior necesită îngrijire specială, pe când altele prosperă cu îngrijire minimă.

Când vine vorba de a cumpăra o plantă, interesează-te de ce tip de mediu are nevoie. Astfel, vei putea decide dacă îi poți oferi sau nu condițiile necesare.

Toate plantele au nevoie de lumină solară

Plantele de interior cu frunze închise la culoare au nevoie de mai puțină lumină. Cu toate acestea, dacă o plantă nu este expusă suficient la soare, efectele se vor face resimțite imediat. Frunzele plantei se vor îngălbeni și tulpina va deveni excesiv de lungă. Supusă stresului, planta își va pierde vitalitatea.

Așadar, observă atent modul în care planta reacționează și se adaptează mediului în care ai pus-o. În cazul în care este evident că nu primește suficientă lumină solară, schimbă-i locația.

Ține cont de toate condițiile de mediu

Și temperatura este importantă în ceea ce privește îngrijirea plantelor de interior. Schimbările bruște de temperatură le pot face rău. Cel mai bine este să nu le așezi în aproprierea surselor de căldură sau de frig.

Irigarea excesivă este, de asemenea, un pericol care trebuie evitat. Principalul motiv pentru care plantele de interior se ofilesc este reprezentat de udarea în exces. În acest sens, pământul din ghiveci îți va oferi indicii importante. Acesta ar trebui să fie umed, dar nu saturat cu apă sau noroios.

Nu în ultimul rând, reține că temperatura din mediu influențează volumul de apă de care o plantă are nevoie. Dacă aerul este mai uscat decât de obicei, planta va avea nevoie de mai multă umiditate. Umezește-i frunzele periodic cu o stropitoare sau o sticlă cu pulverizator. Planta se va simți mult mai bine!

Importanța udării corecte

Some figure
Hidratarea plantelor de interior este un proces foarte delicat. Trebuie să te asiguri că acestea nu sunt nici prea uscate, nici udate în exces.
  • O modalitate excelentă de a uda o plantă este să pui ghiveciul în apă pentru câteva minute. Acest truc va ajuta planta să absoarbă nutrienții de care are nevoie.
  • Cele mai bune ghivece sunt cele de lut. Acest material este poros și favorizează creșterea plantelor. Însă și ghivecele de plastic sunt adecvate.
  • Când tăvița sau farfuria de sub ghiveci se umple apă, aceasta trebuie golită. Acea apă reprezintă surplusul de care planta nu mai are nevoie. Poți umple aceste farfurii cu pietre sau nisip, astfel încât fundul ghiveciului să nu atingă apa reziduală.

Îngrijește pământul, rădăcinile și frunzele

  • În cazul plantelor transplantate sau altoite, monitorizează atent modul în care acestea cresc. Trebuie să ai grijă ca rădăcinile să nu devină prea înghesuite și să se răsucească, deoarece vor fi private de aer.
  • Replantarea unei plante este un moment bun să îi înlocuiești pământul. Unele plante necesită pământ cu anumite caracteristici sau nutrienți specifici, drept pentru care este bine să te familiarizezi cu nevoile plantei în cauză.
  • Menține frunzele curate. Această măsură va proteja sănătatea plantei. Frunzele plantelor de interior tind să se umple foarte ușor de praf. Pentru a le curăța, șterge-le cu o cârpă pe care ai pus câteva picături de glicerină. Glicerina împiedică depunerea prafului și face frunzele strălucitoare.
  • Compostul este foarte benefic pentru plante, în special dacă acestea și-au petrecut majoritatea vieții în același pământ. Solul vegetal poate fi secat de nutrienți, ceea ce are un impoct negativ asupra plantelor. În perioada de creștere și în cea de înflorire, acestea au nevoie de un plus de nutrienți.
  • Nu ignora ciupercile și alți paraziți. Plantele de interior se pot îmbolnăvi din cauza paraziților. Verifică regulat frunzele acestora pentru pete – un semnal de alarmă cauzat de paraziți. Dacă bănuiești că asemenea dăunători îți atacă plantele, cel mai bine este să consulți un specialist.

Ar putea să te intereseze:

Cum să crești usturoi la tine acasă

Plantele de interior nu sunt simple obiecte decorative. Acestea oferă oxigen locuinței. Pentru ca plantele tale să fie sănătoase și să se dezvolte armonios, crește-le în condiții optime și ține cont de nevoile lor specifice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.