Shake-urile de ciocolată – 5 pericole pentru copii
Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante
Uneori știrile cu privire la pericolele la care ne expunem atunci când consumăm anumite alimente devin plictisitoare. Însă când vine vorba de sănătatea copiilor noștri, aceste informații nu pot fi ignorate. În articolul de azi vrem să îți vorbim despre shake-urile de ciocolată, o băutură clasică pe care orice copil o adoră.
De obicei, acestea se numără printre gustările și deserturile favorite ale micuților, pe care le servesc când se întorc de la școală.
Fiind părinte, cu siguranță ai citit lista de ingrediente de pe ambalajul shake-urilor de ciocolată pe care le incluzi zilnic în pachetul pentru prânz al copilului tău.
Poate ai impresia că acest tip de produs este inofensiv, în ciuda conservanților pe care îi conține care îi mențin aspectul și textura. Dar oare chiar știi totul despre shake-urile de ciocolată? În cele ce urmează vrem să îți prezentăm de ce copilul tău nu ar trebui să consume acest produs.
1. Caragenanul, un ingredient foarte periculos
Dacă nu ai auzit niciodată de caragenan, află că acesta reprezintă un produs natural preparat cu mai multe tipuri de alge. Producătorii alimentari chiar includ alge în lactate? Da, este adevărat.
Totodată, deși este natural, Organizația Mondială a Sănătății ne avertizează că un copil nu ar trebui să consume caragenan. Iată de ce:
- Provoacă schimbări la nivelul florei intestinale;
- Îngreunează digestia;
- Provoacă gaze intestinale;
- Provoacă diaree.
Probabil te întrebi care este cantitatea zilnică de caragenan pe care copiii o pot consuma fără a se confrunta cu efectele negative enumerate anterior. Din păcate, specialiștii nu au oferit încă un răspuns clar la această întrebare.
2. Conțin cazeină
Cu siguranță această informație nu te surprinde. Shake-urile de ciocolată sunt, evident, produse pe bază de lapte, așadar prezintă un conținut ridicat de cazeină. Efectul acesteia asupra corpului variază de la o persoană la alta, dar în cazul copiilor poate provoca următoarele probleme:
- Declanșează sindromul de colon iritabil;
- Afectează sistemul imunitar;
- Produce alergii;
- Provoacă eczemă sau bronșită, posibile reacții alergice la produsele lactate.
Nu toți copiii se confruntă cu reacțiile de mai sus. Cu toate acestea, nu îți lăsa fiul sau fiica să consume shake-uri de ciocolată în exces.
Citește și:
3. Conțin prea mult zahăr
Cu siguranță nu ești surprins de faptul că aceste băuturi conțin zahăr. Dar știai că un pahar de 200 ml de shake de ciocolată conține aproape 30 g de zahăr? Această cantitate este prea mult mare, mai ales dacă micuțul tău bea shake-uri de ciocolată în mod regulat.
- Zahărul provoacă rezistență la insulină. Dacă micuțul tău consumă această băutură frecvent, va prezenta un risc crescut de a suferi de sindromul metabolic sau diabet.
- Zahărul crește nivelul de fiere din materiile fecale și nivelul de enzime bacteriene din colon.
- Shake-urile de ciocolată conțin și sirop de porumb, un îndulcitor sintetic. Pe termen lung, acest ingredient poate provoca probleme hepatice.
- Băuturile bogate în zahăr se numără printre principalele cauze ale obezității la copii.
4. Slăbesc oasele copiilor
Majoritatea producătorilor de lactate precum shake-urile de ciocolată susțin că produsele lor „stimulează creșterea oaselor” sau că „ajută oasele copiilor să fie mai puternice”.
- Aceste informații trebuie privite cu scepticism. Calciul din shake-urile de ciocolată nu este ușor absorbit de către organismul unui copil. De fapt, acest mineral este, în general, pierdut.
- Amy Lanou, directorul Centrului de Nutriție al Comitetului Medicilor pentru Medicină Responsabilă, ne avertizează că locuitorii țărilor în care osteoporoza este foarte răspândită obișnuiesc să consume multe produse lactate ambalate, printre care și shake-urile de ciocolată.
- Așadar, shake-urile de ciocolată nu constituie o sursă adecvată de calciu. Iaurtul simplu sau chiar calciul obținut din surse vegetale reprezintă variante mai utile.
5. Shake-urile de ciocolată nu au adesea gust de ciocolată
Aroma acestor produse este complet artificială. De fapt, producătorii obișnuiesc să folosească chimicale și alte elemente care oferă o aromă de ciocolată, fără însă a include ciocolată autentică în componența acestora. Același lucru se întâmplă și în cazul altor arome, cum ar fi cea de căpșuni sau vanilie.
Shake-urile de ciocolată conțin frecvent substanțe ca proteine vegetale hidrolizate sau glutamat monosodic. Un alt fapt îngrijorător este că producătorii de produse alimentare nu ne spun ce ingrediente folosesc pentru a obține aromele respective.
Aceste formule sunt secrete profesionale, care îi ajută pe producători să concureze unii cu ceilalți (și firme precum Coca-Cola și Pepsi fac la fel).
Există alternative sănătoase pentru shake-urile de ciocolată
- Nu este nevoie să renunți la produsele lactate, dar este indicat să optezi doar pentru cele mai sănătoase variante disponibile. Oferă-i copilului tău preparate bogate în calciu, care protejează flora intestinale. Poți, de pildă, să prepari un smoothie cu iaurt natural simplu, pudră de cacao și puțin ovăz. Micuțul îl va adora!
- Și laptele pe bază de plante este un produs adecvat.
- O altă posibilitate este să prepari sucuri din fructe la tine acasă.
Nu uita să citești:
În concluzie, vrem să îți amintim că shake-urile de ciocolată nu îi vor face rău copilului tău dacă acesta le consumă doar din când în când. Pericolul survine atunci când aceste băuturi fac parte din dieta sa zilnică.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Shang Q., Jiang H., Cai C., Hao J., et al., Gut microbiota fermentation of marine polysaccharides and its effects on intestinal ecology: an overview. Carbohydr Polym, 2018. 179: 173-185.
- Klingbeil E., La Serre CB., Microbiota modulation by eating patterns and diet composition: impact on food intake. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol, 2018. 315: 1254-1260.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.