Logo image
Logo image

Simptomele tulburărilor sexuale și tratamentul lor

4 minute
Bănuiți că ați putea suferi de o tulburare sexuală? În acest articol, vom vorbi despre cauzele, semnele de avertizare și tratamentele disponibile.
Simptomele tulburărilor sexuale și tratamentul lor
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Motivele nu sunt pe deplin clare, dar în fiecare an sunt depistate multe tulburări sexuale. Disfuncții erectile, pierderea libidoului, anorgasmie, etc. Care sunt simptomele tulburărilor sexuale și tratamentul lor?

Ce putem face în privința asta? Primul lucru este să știm ce se întâmplă pentru a cere ajutor. Al doilea lucru este să cunoaștem câteva modalități pentru a le depăși.

O modalitate bună de a cere ajutor sau de a intra în legătură cu persoane aflate în aceeași situație este Asociația de Ajutor. Aceste tipuri de organizații sunt formate din pacienți care au fost diagnosticați cu tulburări sexuale și care oferă sprijin și răspunsuri celor care le caută.

Simptomele tulburărilor sexuale

Tulburările sexuale nu sunt probleme specifice. De exemplu, disfuncția erectilă sporadică nu afectează toate relațiile sexuale. Dacă acest lucru se întâmplă, poate exista anxietate anticipativă, care trebuie tratată de un profesionist.

Atunci când anorgasmia apare la femei și generează sentimente de vinovăție, așa cum a explicat Clinica Universitară din Navarra, poate exista o tulburare. Persoana în cauza poate crede că este ceva în neregulă cu ea. Tulburările sexuale sunt frecvente, dar pot fi tratate.

Alte semne de avertizare în tulburările sexuale pot fi următoarele:

  • Ejacularea precoce: este ejacularea înainte de încheierea actului sexual, ce apare imediat după stimulare.
  • Vaginismul: este contracția pereților vaginului care împiedică penetrarea sau o fac foarte dureroasă.
  • Lipsa dorinței sexuale: este pierderea libidoului.
  • Nemulțumire: actul sexual nu produce plăcere.

Toate acestea sunt însoțite de sentimente de vinovăție, angoasă, frică și tristețe. Ele pot afecta relațiile sexuale și de cuplu.

Recomandăm: Importanța preludiului sau a jocurilor înainte de sex

Some figure
Dacă în timpul unui act sexual, prezervativul se rupe, teama că se va întâmpla din nou poate provoca tulburări ulterioare.

De ce apar tulburările sexuale?

Motivele pentru care apar tulburările sexuale pot fi multiple. De fapt, uneori nu există motive clare pentru care o persoană suferă de disfuncție erectilă sau vaginism.

Cu toate acestea, iată o scurtă listă a cauzelor posibile:

  • Experiențe traumatice: o agresiune sexuală sau o experiență negativă poate provoca vaginism la femei sau disfuncție erectilă la bărbați.
  • Stres: în organism, apar o serie de răspunsuri care se pot manifesta prin tulburări sexuale. Când stresul este rezolvat, aceste probleme dispar.
  • Dezechilibre hormonale: administrarea de contraceptive sau sindromul ovarului polichistic pot fi motive pentru pierderea apetitului sexual.
  • Depresie: unele probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia, afectează și relațiile sexuale.

Tulburările sexuale pot crea disconfort în cadrul relației de cuplu. Dacă a existat o infidelitate, cealaltă persoană nu mai este iubită sau dorită sau există o altă serie de circumstanțe (jocuri de noroc, minciuni, atitudini agresive), pot apărea aceste tulburări. Prin urmare, cel mai bun mod de a ști ce se întâmplă este să apelați la un profesionist.

Cum se tratează tulburările sexuale?

Găsirea unui psiholog care este expert în tulburări sexuale este foarte importantă. Există mulți profesioniști care vă pot ajuta.

Găsirea soluției fără ajutor, în cele mai multe cazuri, nu este posibilă. Nu este nevoie să așteptați pentru a merge la psiholog, deoarece acest lucru nu face decât să sporească disconfortul.

O altă modalitate de a depăși tulburările sexuale este prin a exprima ceea ce se întâmplă față de cealaltă persoană, fără rușine. Dacă cuplul știe că există o situație care provoacă ejaculare precoce, poate ajuta la întârzierea acesteia prin diferite tehnici sau cu jucării sexuale.

Comunicarea este esențială în sfera sexuală și întărește relațiile.

Pe lângă cele de mai sus, este indicat să fiți proactivi pentru ca situația să se îmbunătățească rapid. Dacă există o problemă legată de anorgasmie, dar nu faceți ceea ce vă sfătuiește psihologul, șansele sunt foarte mari ca situația să persiste.

Citiți mai mult: Sexualitatea la vârstă înaintată

Some figure

Tulburare sexuală sau sex nesatisfăcător?

Aceasta este o întrebare foarte interesantă. În consultația la psiholog, o persoană poate descoperi că nu are nici un fel de problemă în a se bucura de sex, dar că relația sa sexuală nu este suficient de satisfăcătoare.

În acest tip de situație, nu ne confruntăm cu o anorgasmie, ci mai degrabă cu o împrejurare în care modul de relaționare atunci când facem sex trebuie modificat. Disfuncția erectilă poate avea și alte componente, precum pierderea dorinței pentru partener sau lipsa lucrurilor noi.

În orice caz, tulburările sexuale există și este esențial să fie tratate. Sexul este o parte importantă a bunăstării și trebuie să avem o relație sănătoasă cu el. Ajutorul unui profesionist este cel care duce la rezolvare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bravo, C. S., Meléndez, J. C., Almaraz, C. H., Espíndola, J. G. H., & García, A. C. L. (2008). Las distintas disfunciones sexuales masculinas y su relación con la ansiedad y la depresión. Perinatología y Reproducción Humana22(3), 184-194.
  • De La Hoz, F. J. E., & Orozco-Gallego, H. (2018). Fisiopatología del trastorno del deseo en el climaterio. Revista Médica de Risaralda24(1), 54-59.
  • Lince-Rivera, I., Medina-Rico, M., Nuñez-Rodriguez, E., Medina, M. M., & López-Ramos, H. (2022). Disfunción eréctil en personas con VIH–Revisión de alcance. Revista Urología Colombiana/Colombian Urology Journal31(02), e82-e92.
  • Rodríguez, T. R. (2017). Disfunción sexual eréctil:¿ apenas una dificultad de los órganos sexuales?. Revista de enfermedades no transmisibles FINLAY7(3), 225-228.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.