Logo image
Logo image

Squalan: beneficii și cum se folosește corect

5 minute
Squalanul este o substanță hidratantă care este folosită la fabricarea de produse antiaging, creme de protecție solară, rujuri, etc. Vă spunem care sunt beneficiile sale!
Squalan: beneficii și cum se folosește corect
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza

Ultima actualizare: 12 noiembrie, 2023

Pielea are un factor natural de hidratare care este alcătuit în principal din apă și uleiuri. Aceste componente formează un strat hidrolipidic care oferă protecție împotriva agresiunilor externe. Acest strat poate fi slăbit din cauza mai multor factori, inclusiv soarele și îmbătrânirea. De aici rezultă importanța utilizării cremelor hidratante cu multiple beneficii, precum cele cu squalan.

Squalanul este o formă hidrogenată de squalenă, componenta principală a lipidelor polinesaturate de pe suprafața pielii. Acestea din urmă sunt produse chiar de celulele pielii, dar concentrația lor scade odată cu trecerea timpului. Rezultatul? Un ten uscat cu aspect nesănătos.

Din fericire, squalanul se găsește în cantități generoase în uleiul de ficat de rechin și în uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de măsline, uleiul de germeni de grâu, uleiul de amarant și uleiul de tărâțe de orez. Mai jos, vă spunem mai multe despre proprietățile și utilizările sale!

Ce este squalanul?

Squalanul este o formă hidrogenată de squalenă (C₃₀H₅₀) și este utilizat în produsele de îngrijire a pielii. Imită uleiurile naturale care protejează suprafața pielii, motiv pentru care este considerat un bun emolient.

Molecular Nutrition & Food Research menționează faptul că este antiinflamator și antioxidant. S-a observat că reduce daunele oxidative cauzate de radicalii liberi și hidratează și oferă protecție împotriva îmbătrânirii.

În forma sa naturală, squalena este un produs prea instabil pentru a fi utilizat în produsele de îngrijire a pielii. Când este expusă la oxigen, se deteriorează și capătă un miros urât. Din acest motiv, trece printr-un proces de hidrogenare care dă naștere squalanului, o formă mai stabilă a moleculei.

Squalan: beneficii și proprietăți

Squalanul este adesea folosit la fabricarea cremelor hidratante și anti-îmbătrânire. De asemenea, este un ingredient comun în rujuri, seruri faciale, creme de protecție solară și alte produse de îngrijire a pielii.

Este foarte apreciat pentru proprietățile sale emoliente, adică pentru capacitatea de a reduce inflamația, de a înmuia și de a proteja pielea. De asemenea, după cum subliniază Advances in Food and Nutrition Research, are potențial antitumoral, antioxidant, detoxifiant și hidratant.

Recomandăm: 10 alimente care hidratează pielea

Some figure
Substanța face parte din diferite formule care sunt comercializate pentru îngrijirea pielii.

Sănătatea pielii

Aplicarea locală a squalanului este asociată cu multe beneficii pentru piele. Un studiu împărtășit prin intermediul revistei Molecules evidențiază faptul că această substanță este absorbită rapid și eficient. Restabilește umiditatea și flexibilitatea pielii fără a lăsa reziduuri uleioase.

Aceeași sursă afirmă că ingredientul ajută la restabilirea barierei pielii și sporește hidratarea. Este ideal pentru pielea care a suferit pierderi de apă, daune solare sau daune legate de radicalii liberi.

Aplicarea sa regulată este legată de creșterea producției de colagen. În cercetările raportate în NIH , o combinație de vitamina C ți squalan a prezentat efecte pozitive asupra îngroșării pielii și producției de colagen. Ce înseamnă acest lucru? Piele mai fermă, mai fină și mai sănătoasă.

Squalanul este recomandat și pentru pielea cu eczeme, deoarece proprietățile sale antiinflamatorii și hidratante ajută la reducerea focarelor.

Vindecarea rănilor

Un studiu împărtășit de Medicina complementară și alternativă bazată pe dovezi a determinat faptul că squalanul este un aliat în procesul de reparare și vindecare a rănilor. S-a descoperit că stimulează răspunsul macrofagelor la inflamație, care este cheia vindecării leziunilor.

Macrofagele sunt un tip de globule albe, a căror sarcină este de a distruge antigenele, de a elimina celulele moarte și de a stimula activitatea altor celule imunitare.

Sănătatea părului

Proprietățile emoliente și hidratante ale squalanului nu se limitează la beneficiile sale pentru piele. Produsele pentru păr includ adesea această substanță pentru a reda strălucirea și pentru a preveni ruperea. Aplicarea de squalan nu modifică producția de sebum.

Squalanul scade pierderea de umiditate, protejează împotriva căldurii și crește elasticitatea. Se găsește în șampoane, uleiuri sau creme de păr. Se aplică prin masaj și se îndepărtează prin clătire.

Alte utilizări ale squalanului

  • Datorită capacității sale antioxidante ridicate și proprietăților antiinflamatorii, squalanul are proprietăți antitumorale. Specialiștii cred că ajută la prevenirea cancerului de piele prin atenuarea efectelor radiațiilor solare și radicalilor liberi. Cu toate acestea, dovezile sunt insuficiente.
  • Este recomandat pentru tenul gras si predispus la acnee, deoarece este non-comedogenic, în ciuda faptului că este o substanță grasă. În plus, proprietățile sale antiinflamatoare ajută la reducerea umflăturilor.
  • În studiile pe animale, squalanul a contracarat creșterea stratului de grăsime corporală, creșterea colesterolului și trigliceridelor și creșterea altor markeri ai sindromului metabolic. Din acest motiv, i se atribuie proprietăți cardioprotectoare. Chiar și așa, sunt necesare studii mai ample și mai clare.

Cum se folosiți corect squalan pentru a obține beneficii?

Squalanul este disponibil sub formă de uleiuri, creme hidratante, creme de protecție solară, seruri faciale și alte produse dermatologice. În general, se aplică local.

Poate fi găsit și în produsele alimentare, suplimentele alimentare și medicamentele fără prescripție. Squalanul este uneori utilizat ca parte a anumitor vaccinuri.

Recomandăm: Cele mai bune remedii pentru hidratarea pielii uscate

Some figure
Squalan apare pe eticheta diferitelor produse farmaceutice pentru îngrijirea pielii.

Riscurile utilizării squalanului

În majoritatea cazurilor, squalanul este sigur și bine tolerat.

În ciuda acestui fapt, ca și în cazul altor ingrediente active pentru îngrijirea pielii, unele persoane pot prezenta iritații sau alergii. Pentru a evita acest lucru, se recomandă să faceți un mic test înainte de aplicarea completă. Puneți puțin din produs pe interiorul brațului. Dacă după două ore nu există efecte adverse, utilizarea acestuia poate fi continuată fără probleme.

Simptomele unei posibile alergii includ:

  • Mâncărime
  • Inflamație
  • Roșeață
  • Arsură

Notă

Când achiziționați produse cu squalan, alegeți surse 100% vegetale. Deși această substanță este abundentă în ficatul rechinului, producția nu este nici durabilă, nici ecologică. Încercați să fiți conștienți atunci când faceți achiziția.

Squalan, un ingredient cu multiple beneficii

Squalanul este o formă hidrogenată de squalenă. Este folosit la fabricarea produselor de îngrijire a pielii datorită proprietăților sale emoliente, hidratante și antioxidante. Este un activ recomandat pentru prevenirea îmbătrânirii, ameliorarea uscăciunii și reducerea daunelor cauzate de razele UV.

În prezent, este disponibil sub formă de produse cosmetice și suplimente. Se recomandă să alegeți surse 100% vegetale, precum uleiul de măsline, germeni de grâu și tărâțe de orez.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gref R, Deloménie C, Maksimenko A, Gouadon E, Percoco G, Lati E, Desmaële D, Zouhiri F, Couvreur P. Vitamin C-squalene bioconjugate promotes epidermal thickening and collagen production in human skin. Sci Rep. 2020 Oct 9;10(1):16883. doi: 10.1038/s41598-020-72704-1. PMID: 33037252; PMCID: PMC7547010.
  • Huang ZR, Lin YK, Fang JY. Biological and pharmacological activities of squalene and related compounds: potential uses in cosmetic dermatology. Molecules. 2009 Jan 23;14(1):540-54. doi: 10.3390/molecules14010540. PMID: 19169201; PMCID: PMC6253993.
  • Ibrahim N’, Fairus S, Zulfarina MS, Naina Mohamed I. The Efficacy of Squalene in Cardiovascular Disease Risk-A Systematic Review. Nutrients. 2020 Feb 5;12(2):414. doi: 10.3390/nu12020414. PMID: 32033387; PMCID: PMC7071298.
  • Kim SK, Karadeniz F. Biological importance and applications of squalene and squalane. Adv Food Nutr Res. 2012;65:223-33. doi: 10.1016/B978-0-12-416003-3.00014-7. PMID: 22361190.
  • Lippi G, Targher G, Franchini M. Vaccination, squalene and anti-squalene antibodies: facts or fiction? Eur J Intern Med. 2010 Apr;21(2):70-3. doi: 10.1016/j.ejim.2009.12.001. Epub 2009 Dec 29. PMID: 20206873.
  • Lou-Bonafonte JM, Martínez-Beamonte R, Sanclemente T, Surra JC, Herrera-Marcos LV, Sanchez-Marco J, Arnal C, Osada J. Current Insights into the Biological Action of Squalene. Mol Nutr Food Res. 2018 Aug;62(15):e1800136. doi: 10.1002/mnfr.201800136. Epub 2018 Jul 19. PMID: 29883523.
  • Ronco, A. L., & De Stéfani, E. (2013). Squalene: a multi-task link in the crossroads of cancer and aging. In Functional Foods in Health and Disease (Vol. 3, Issue 12, p. 462). Functional Food Center. https://doi.org/10.31989/ffhd.v3i12.30
  • Sánchez-Quesada C, López-Biedma A, Toledo E, Gaforio JJ. Squalene Stimulates a Key Innate Immune Cell to Foster Wound Healing and Tissue Repair. Evid Based Complement Alternat Med. 2018 Sep 30;2018:9473094. doi: 10.1155/2018/9473094. PMID: 30363968; PMCID: PMC6186384.
  • van Zuuren EJ, Fedorowicz Z, Christensen R, Lavrijsen A, Arents BWM. Emollients and moisturisers for eczema. Cochrane Database Syst Rev. 2017 Feb 6;2(2):CD012119. doi: 10.1002/14651858.CD012119.pub2. PMID: 28166390; PMCID: PMC6464068.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.