Stadiul de coacere al fructelor: caracteristici și beneficii
Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias
În funcție de stadiul de coacere al fructelor, ele oferă diferite beneficii. În general, vorbim de produse care sunt foarte recomandate în dietă, deși întotdeauna în cantități moderate.
Nu trebuie să uităm că situația personală poate influența foarte mult la stabilirea dietei potrivite. De exemplu, la persoanele cu patologie metabolică, se acordă prioritate legumelor.
Legumele sunt considerate a fi benefice pentru organism datorită prezenței vitaminelor și fitochimicalelor. Aceste elemente neutralizează formarea radicalilor liberi și acumularea ulterioară a acestora în țesuturi. Datorită acestui efect, riscul de a dezvolta patologii cronice este redus.
Citiți mai mult: Fructele și legumele cresc speranța de viață
Stadiul de coacere al fructelor: caracteristici și beneficii
Beneficiile fructelor verzi
Fructul verde se caracterizează printr-o stare slabă de coacere. Nu este foarte apetisant din punct de vedere organoleptic, deoarece nu are gust dulce.
De altfel, în acest stadiu, unele soiuri pot conține anumite elemente toxice. Prin urmare, trebuie să aveți grijă când includeți aceste produse în dietă.
Desigur, consumul de fructe verzi poate fi benefic pentru sănătate. Un exemplu este banana. În acest caz, există o concentrație mai mare de fibre, care reduce vârful de insulină și îmbunătățește funcționarea tractului digestiv.
Fibrele cresc volumul fecal, determinând o mai mare activare a mecanoreceptorilor și reducând constipația. Un studiu publicat în revista BMJ Clinical Evidence confirmă acest lucru.
Fructele verzi sunt benefice pentru persoanele cu patologii metabolice. Corpul va absorbi mai puțină fructoză, acest lucru având un impact mai mic asupra nivelului de zahăr din sânge. Controlul glicemic va fi mai eficient.
Proprietățile fructelor coapte
Fructele coapte sunt cele mai consumate. Au caracteristici organoleptice excelente și un gust dulce. De asemenea, se remarcă prin prezența multor tipuri de nutrienți, precum vitaminele și mineralele.
Trebuie menționate și fitochimicalele. Aceste elemente controlează potențialul de oxidare și s-a dovedit că reduc incidența mai multor tipuri de probleme grave de sănătate.
Este important să se pună un accent deosebit pe consumul de fructe ca atare, evitând utilizarea sucului. Nici smoothie-ul nu pare a fi cea mai bună opțiune. În acest caz, fibrele sunt distruse mecanic, ceea ce modifică rata de absorbție a zaharurilor.
Fructe foarte coapte
Unii oameni consumă fructele în stadii avansate de coacere. În acest caz, produsul are o cantitate mai mare de fructoză. Acest zahăr poate influența negativ riscul de a dezvolta ficatul gras non-alcoolic. Un studiu publicat în revista Nutrients o dovedește. Incidența este mai mare atunci când elementul este ingerat sub formă lichidă sau în cantități foarte mari.
Fructele foarte coapte vor fi excelente pentru sportivi. În acest caz, este necesar un aport mare de carbohidrați și mai mic de fibre pentru a evita disconfortul gastric.
Aportul acestui tip de alimente poate ajuta la prevenirea apariției oboselii, crescând performanța la testele de anduranță. Există și opțiunea de a zdrobi fructele și de a le face piure, pentru a facilita și mai mult digestia.
Desigur, la persoanele sedentare, consumul de fructe foarte coapte nu este recomandat, mai ales când vorbim despre soiuri cu mulți carbohidrați, cum ar fi bananele. Este mai bine să optați pentru un fruct care se află la stadiul potrivit de maturare pentru a vă bucura de aroma sa și a consuma o cantitate mai mare de fibre.
Recomandăm: 4 rețete incredibile cu fructele prea coapte
Stadiul de coacere al fructelor determină efectele asupra organismului
Diferitele stadii de coacere ale fructelor pot schimba concentrația de nutrienți și efectele ulterioare asupra organismului. Cel mai important lucru în acest sens este adaptarea consumului la nevoile individuale. Ca regulă generală, cel mai bine este să alegeți fructele de sezon aflate în stadiul mediu de coacere.
Pentru a încheia, trebuie să specificăm faptul că a mânca bine nu este suficient pentru a avea grijă de sănătate. Trebuie să aveți mai multe obiceiuri benefice.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Tabbers, M. M., & Benninga, M. A. (2015). Constipation in children: fibre and probiotics. BMJ clinical evidence, 2015, 0303.
- Neha, K., Haider, M. R., Pathak, A., & Yar, M. S. (2019). Medicinal prospects of antioxidants: A review. European journal of medicinal chemistry, 178, 687–704. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2019.06.010
- Ter Horst, K. W., & Serlie, M. J. (2017). Fructose Consumption, Lipogenesis, and Non-Alcoholic Fatty Liver Disease. Nutrients, 9(9), 981. https://doi.org/10.3390/nu9090981
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.