Tu știi cum și când să bei apă?
Auzi mereu cât de important este să bei apă deoarece are multe beneficii pentru sănătate, dar știi când și cum să o faci în mod corect? Este important să știi cum și când să bei apă deoarece modul în care o faci determină efectele dăunătoare sau benefice asupra corpului.
Înainte de micul dejun, absolut necesar
Consumarea unuia sau a două pahare de apă înainte de micul dejun ajută la eliminarea toxinelor rămase în tractul digestiv și, de asemenea, activează ușor funcționarea organelor. Fă acest lucru cu 20 de minute înainte de micul dejun. Este mult mai sănătos decât să îți începi ziua bând, spre exemplu, cafea.
De asemenea, dacă bei apă caldă sau fierbinte, adăugând chiar sucul de la jumătate de lămâie, îți vei activa intestinele, fiind un remediu simplu și excelent pentru a lupta contra constipației.
Este recomandat să faci acest lucru și dacă dimineața, la trezire, te confrunți cu retenția de lichide. Dacă ai fața sau pleoapele umflate, rinichii tăi vor începe să funcționeze.
Foame sau sete?
Știi că adesea când crezi că îți este foame, îți este de fapt sete? Uneori nu știm să interpretăm semnalele primite de la corpul nostru, acest lucru fiind foarte important dacă încerci să îți controlezi greutatea.
De aceea îți recomandăm un lucru foarte simplu: de fiecare dată când îți este foame, bea un pahar cu apă. Dacă după câteva minute încă îți este foame, mănâncă. Vei rămâne surprins să afli că de multe ori foamea pur și simplu dispare.
Cu jumătate de oră înainte de masă pentru a mânca mai puțin
Dacă vei bea un pahar cu apă jumătate de oră înainte de masă, vei preveni nu doar senzația de sete în timpul acesteia, ci și mâncatul în exces, apa oferindu-ți o oarecare sațietate.
Te-ar putea interesa și:
Nu bea multă apă în timp ce mănânci
Este important să bei apa de-a lungul zilei. Evită să bei în timpul mesei deoarece apa interferează cu sucul gastric, înrăutățind digestia. De asemenea, acest lucru poate tăia pofta de mâncare a copiilor.
Dacă servești o mâncare sărată sau condimentată poți bea puțină apă, de aceea este bine să incluzi alimente proaspete ca salatele și supele de legume la fiecare masă. Redu consumul de sare și la sfârșitul mesei consumă o infuzie digestivă. Apa o poți bea și înainte de a mânca.
Când să bei apă? Un pahar înainte de culcare
Ți-ai început ziua bând apă și ar trebui să o termini la fel, cu un pahar de apă caldă. Acesta îți va pregăti corpul pentru odihnă. De asemenea, o infuzie din plante medicinale este o idee excelentă.
Evită acest sfat dacă urinezi des în timpul nopții, dacă suferi de incontinență urinară sau pentru copii mici.
Nu bea cantități mari deodată
Când recomandăm să bei apă de-a lungul zilei ne referim la înghițituri mici, din când în când. Acest lucru este recomandat în special pentru apa caldă sau atunci când practici sport.
Rece, caldă sau fierbinte?
Chiar și în deșert oamenii consumă ceai fierbinte deoarece îi ajută să transpire și să se simtă revigorați. De aceea ar trebui să consumi întotdeauna apă caldă sau fierbinte.
Te-ar putea interesa și:
În niciun caz nu consumați apă rece deoarece vă poate afecta sistemul digestiv. Aceasta poate modifica temperatura ridicată necesară digestiei.
Cât de mult ar trebui să bei?
Nu îți putem da un sfat concret până nu ajungi să îți asculți corpul. Nu ai nevoie de aceeași cantitate iarna, așa cum ai vara, un copil nu are aceleași nevoi ca un adult, nicio persoană care transpiră față de una care nu transpiră, niciun vegetarian față de cineva care consumă multe proteine, etc.
La început poate fi dificil să consumi apă continuu, dar odată ce începi să o faci vei realiza cum corpul îți cere atât lichid cât are nevoie.
Este dificil…
Este dificil pentru multe persoane să bea apă. Un truc simplu este să adaugi puțin suc natural de lămâie și cateva picături de stevia purificată. Acest detaliu va oferi apei tale un gust delicios de limonadă, fără a adăuga calorii sau alte substanțe.
O altă variantă este să adaugi o picătură de ulei esențial comestibil (portocală, lămâie, grefă, mandarină…).
Infuziile sunt de asemenea a alternativă bună la apa simplă.
Sursa fotografiilor: DorteF, n_sapiens și zsoltika
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- North, G. B. (2004). A long drink of water: How xylem changes with depth. New Phytologist. https://doi.org/10.1111/j.1469-8137.2004.01160.x
- Nieuwenhoven, M. A. Van, Brummer, R. M., & Brouns, F. (2000). Gastrointestinal function during exercise : comparison of water , sports drink , and sports drink with caffeine. Journal of Applied Physiology. https://doi.org/10.1152/jappl.2000.89.3.1079
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.