Logo image
Logo image

7 alimente interzise în regimul pentru gută

3 minute
Dacă suferi de gută, este important să acorzi o atenție deosebită alimentației. Evită aceste 7 alimente pentru a preveni agravarea simptomelor.
7 alimente interzise în regimul pentru gută
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Guta este una dintre cele mai dureroase forme de artrită, fiind cauzată de acumularea de cristale microscopice de acid uric în organism. În acest sens, alimentația joacă un rol esențial. Iată ce alimente trebuie evitate în regimul pentru gută.

Guta tinde să afecteze și genunchii, gleznele și alte părți ale corpului predispuse la acumularea acidului uric. Această boală afectează cu precădere articulațiile, însă are efecte negative și asupra țesuturilor moi din organism și a rinichilor.

Guta își face simțită prezența în special noaptea, atunci când pacientul resimte dureri acute, iar degetul mare de la picior se înroșește.

În plus, se estimează că în jur de 20% dintre persoanele care suferă de gută dezvoltă probleme renale și pietre la rinichi.

Întrucât guta provoacă inflamații, aceasta este însoțită adesea de o senzație continuă de durere, dificultăți de mișcare și deteriorarea zonelor afectate.

Specialiștii nu au stabilit o cauză exactă a afecțiunii, însă aceasta a fost asociată cu:

  • Factori ereditari
  • Consum de alcool
  • Schimbări provocate de menopauză în organismul femeilor.

În plus, obiceiurile alimentare dăunătoare și obezitatea sunt factori care declanșează crizele de gută. Prin urmare, este foarte important să știi ce alimente agravează simptomele pentru a le evita pe cât posibil.

Descoperă mai jos principalele alimente interzise în regimul pentru gută.

1. Carnea roșie este interzisă în regimul pentru gută

Some figure

Consumul excesiv de carne roșie mărește riscul de gută și provoacă diverse complicații persoanelor diagnosticate deja cu această afecțiune.

Motivul este simplu. Carnea roșie conține purine și alte componente care măresc nivelul de colesterol și te predispun la obezitate.

Consumul acestui aliment provoacă probleme la nivelul proceselor inflamatoare din corp, contribuind la retenția de acid uric și la apariția durerii.

2. Fructele de mare

Crustaceele, cunoscute sub denumirea generică de fructe de mare, sunt alimente interzise în regimul pentru gută.

Deși mulți dintre compușii lor sunt sănătoși, fructele de mare conțin și o cantitate ridicată de purine, substanțe care în organism se descompun în acid uric. Astfel, crustaceele măresc nivelul acestei substanțe în corp, intensificând inflamațiile și durerea.

Află mai multe! Citește și:

Guta și acidul uric – un tratament naturist

3. Berea

Some figure

Deși multe dintre ingredientele berii sunt sănătoase, acestea pot cauza probleme pacienților cu gută. Berea mărește nivelul de acid uric din organism și îngreunează procesele care elimină această substanță.

În plus, compușii berii afectează în mod direct procesele inflamatoare de la nivelul articulațiilor, provocând rigiditate și dificultăți de mișcare.

4. Băuturile dulci

Băuturile răcoritoare și dulci conțin sirop de porumb și fructoză, dar și îndulcitori artificiali care măresc producția de acid uric.

Consumul zilnic al sucurilor dulci crește riscul de dezvoltare a afecțiunilor metabolice, dar și a bolilor inflamatoare, cum ar fi artrita și guta.

De fapt, consumul de băuturi carbogazoase este asociat cu predispoziția către afecțiuni osoase la adulți.

Te-ar putea interesa și:

Durerile articulare – 8 alimente de evitat

5. Peștele alb

Some figure

Deși unele tipuri de pește ajută la ameliorarea inflamațiilor și a durerii, peștele alb nu este recomandat persoanelor care au un nivel ridicat de acid uric în corp. Acest aliment conține între 50 și 150 mg de purine, provocând dificultăți în tratarea gutei.

Peștele alb include următoarele specii:

  • Cod
  • Bas
  • Putasu
  • Doradă
  • Merluciu

6. Ciupercile

Some figure

Delicioase, exotice și cu un conținut redus de calorii, ciupercile sunt o sursă excelentă de nutrienți care fac parte din alimentația multor persoane.

Persoanele care suferă de gută trebuie să limiteze consumul de ciuperci deoarece acest aliment mărește concentrația de cristale de acid uric din articulații.

7. Ficatul

Acest aliment este recomandat persoanelor care suferă de anemie, o afecțiune cauzată de lipsa de fier, însă nu este cea mai bună alegere în regimul pentru gută.

La fel ca alte surse alimentare de origine animală, ficatul conține o concentrație ridicată de purine care, așa cum am menționat deja, sunt dăunătoare.

Pentru tratarea gutei și ameliorarea simptomelor acesteia, este esențial să eviți alimentele menționate mai sus. Îți recomandăm, în schimb, să consumi alimente cu proprietăți antiinflamatoare, analgezice și detoxifiante care ajută la eliminarea acidului uric din corp. 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Li R., Yu K., Li C., Dietary factors and risk of gout and hyperuricemia: a meta analysis and systematic review. Asia Pac J Clin Nutr, 2018. 27 (6): 1344-1356.
  • Mai Nielsen S., Zobbe K., Kristensen LE., Christensen R., Nutritional recommendations for gout: an update from clinical epidemiology. Autoimmun Rev, 2018. 17 (11): 1090-1096.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.