Supa de broccoli: beneficii incredibile
Supa de broccoli este o modalitate excelentă de a consuma această legumă sănătoasă. O dietă bogată în broccoli oferă numeroase beneficii pentru organism.
Broccoli este o legumă cruciferă care face parte din aceeași familie ca varza. În aceeași categorie sunt incluse și varza de Bruxelles, napul, conopida și multe altele.
La fel ca toate legumele enumerate mai sus, broccoli conține puține calorii, dar o doză ridicată de calciu. În plus, acesta conține și ingrediente active care ajută la combaterea cancerului.
Broccoli este un aliment foarte important pentru siluetă. Dacă încerci să pierzi câteva kilograme, supa de broccoli poate fi una dintre cele mai bune opțiuni.
Broccoli, o sursă de vitamine
Multe studii arată că broccoli este o sursă importantă de vitamina C. Revista Time a inclus această legumă într-un top 10 al alimentelor care au „un impact pozitiv asupra sănătății.”
Te-ar putea interesa și:
Vitaminele C, E și B6, precum și un compus anticancerigen numit sulforafan sunt printre nutrienții principali ai broccoli-ului.
Pe lângă vitamine, broccoli are un conținut ridicat de calciu, un mineral esențial pentru dezvoltarea oaselor și pentru pierderea în greutate.
Un alt beneficiu oferit de broccoli: fibrele
Broccoli este bogat în antioxidanți și conține glutation, un ingredient activ care întărește sistemul imunitar.
În plus, această legumă cruciferă conține multe fibre. Fibrele ajută la slăbit, deoarece sunt mai greu de digerat. Astfel, senzația de sațietate se prelungește.
Fibrele contribuie și la prevenirea constipației și a altor probleme intestinale. Acestea reglează metabolismul și întregul sistem digestiv.
Te-ar putea interesa și:
Supa de broccoli
Supa de broccoli scade pofta de mâncare, datorită combinației de ingrediente solide și lichide.
O dietă bogată în supă de broccoli te ajută să slăbești, este săracă în calorii și întărește sistemul imunitar.
Deși supa de varză este foarte populară în prezent datorită proprietăților sale care stimulează pierderea în greutate, este posibil ca supa de broccoli să funcționeze chiar mai bine în cazul tău.
Beneficiile supei de broccoli
- Supa de broccoli conține antioxidanți, vitaminele C și E, beta-caroten, flavonoide și izotiocianați.
- Vitamina C oferă colagen și menține pielea sănătoasă și moale, în timp ce vitamina E protejează membranele celulare ale pielii.
- Supa de broccoli combate cancerul.
- Nutrienții din broccoli încetinesc înmulțirea celulelor canceroase, această legumă fiind un supliment excelent în tratarea anumitor tipuri de cancer.
- Ajută la combaterea celulitei. Seleniul, un alt ingredient activ din broccoli, îmbunătățește metabolismul estrogenului la nivelul ficatului.
- Broccoli este un aliment alcalin care reglează pH-ul corpului, organismul fiind astfel mai eficient în lupta împotriva bolilor.
- Supa de broccoli are proprietăți antiinflamatoare și este benefică pentru sistemul digestiv, prevenind ulcerul gastric și anumite tipuri de cancer la stomac.
- Datorită conținutului său bogat de potasiu și sărac în grăsimi, broccoli este o legumă care protejează inima și stimulează pierderea în greutate, deoarece este sățioasă și conține multe fibre.
- În plus, broccoli este benefic și pentru sănătatea ochilor datorită unui alt ingredient activ numit luteină. Acesta previne bolile degenerative ale ochilor, cum ar fi cataracta sau alte afecțiuni asociate cu procesul de îmbătrânire.
O rețetă simplă
O modalitate foarte simplă de a prepara supa de broccoli este rețeta de mai jos.
Ingrediente
- 2 cartofi
- 1 căpățână de broccoli
- 1/2 ceapă
- Apă
- Sare
Mod de preparare
- Taie ceapa și curăță cartofii.
- Spală mănunchiul de broccoli și taie-l în mai multe bucăți.
- Fierbe toate ingredientele în apă cu sare timp de 20 de minute (pune puțină apă, pentru ca legumele să-și păstreze toți nutrienții).
- După acest interval, procesează totul în blender sau într-un robot de bucătărie, până obții un piure fin.
- Poți lăsa câteva legume întregi pentru a le folosi ca garnitură la supă.
- Asezonează după gust.
- Dacă dorești, poți să adaugi puțin lapte degresat sau iaurt înainte de a servi supa.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Hwang, J. H., & Lim, S. B. (2015). Antioxidant and anticancer activities of broccoli by-products from different cultivars and maturity stages at harvest. Preventive nutrition and food science, 20(1), 8-14.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4391535/ - Fahey, J. W., Zhang, Y., & Talalay, P. (1997). Broccoli sprouts: an exceptionally rich source of inducers of enzymes that protect against chemical carcinogens. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 94(19), 10367-72.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC23369/ -
Broccoli: Health Benefits, Risks & Nutrition Facts (2017). Jessie Szalay.
https://www.livescience.com/45408-broccoli-nutrition.html
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.