Logo image
Logo image

Tehnica Kintsugi – fiecare rană poate spune o poveste

4 minute
Arta de a repara ceramica spartă este asemănătoare cu arta de a lipi la loc fragmentele spulberate ale vieții noastre. În ambele cazuri, avem nevoie de răbdare și consecvență.
Tehnica Kintsugi – fiecare rană poate spune o poveste
Ultima actualizare: 30 aprilie, 2019

Ceramica spartă nu diferă foarte mult de o viață spulberată. Nu este ușor să lipsești cioburile la loc după lovitura primită, care poate consta în dezamăgire, un sentiment de pierdere sau trădare. Însă japonezii practică o artă numită tehnica Kintsugi, care pe lângă faptul că ne ajută să reparăm obiectele ceramice, ilustrează o filozofie pe care ar trebui să ne-o însușim.

Tehnica Kintsugi (numită și „kintsukuroi” sau „repararea cu aur”) ne ajută să creăm obiecte ceramice noi, mai frumoase și mai puternice, reflectând simultan o dimensiune psihologică foarte importantă: reziliența.

Arta de a repara obiectele ceramice sparte

Some figure

Un obiect spart relatează o poveste. Poate ai scăpat acea farfurie din mână din neatenție, pentru că mintea ta era în altă parte. Poate acea ceașcă s-a spart pentru că râdeai alături de un prieten, împărțind cu acesta un moment de bucurie.

Chiar și o simplă crăpătură de pe suprafața unui obiect ceramic face referire la un anumit moment din viața noastră. Nu este nevoie să arunci asemenea obiecte la gunoi. Să faci asta este ca și cum ai abandona un animal rănit sau a refuza să rezolvi un conflict dintre tine și partenerul tău.

Ca să salvezi obiectele ceramice sparte (și să tragi și niște învățători cu adevărat valoroase), te sfătuim să încerci tehnica Kintsugi, care este celebră în toată lumea și a adus bucurie multor persoane. În cele ce urmează îți prezentăm toate informațiile relevante.

Cum a luat naștere tehnica Kintsugi?

Pentru a înțelege tehnica Kintsugi, trebuie mai întâi să ne întoarcem la finalul secolului al XV-lea, în era shogunilor. Ashikaga Yoshimasa a fost shogunul datorită căruia această tradiție milenară a luat naștere. După ce ceștile sale favorite s-au spart, el le-a trimis în China ca să fie reparate.

Când i-au fost returnate, ceștile aveau urme vizibile de metal, care le alterau frumusețea. Nemulțumit de strădaniile olarilor chinezi, Yoshimasa și-a rugat proprii meșteri să remedieze problema.

Pentru a-și mulțumi stăpânul, aceștia au lipit cioburile cu o pastă aurie, creând un obiect final diferit, dar mai frumos și puternic decât cel inițial. Shogunul a fost, evident, foarte mulțumit.

Some figure

Cum să folosești tehnica Kintsugi pentru a repara obiectele ceramice sparte

Suntem siguri că tehnica Kintsugi te-a captivat. Dacă aceasta te atrage și vrei să o aplici pentru a repara niște cești sau farfurii sparte, te sfătuim să nu eziți să o încerci. Este mult mai simplă decât bănuiești!

Ingrediente

  • Chit ceramic
  • Pudră de aur sintetic (poți folosi chiar sclipici auriu)
  • Un obiect ceramic spart
  • O spatulă sau o scobitoare

Instrucțiuni

  • Începe prin a amesteca chitul ceramic cu pudra de aur sintetic. Poți prepara amestecul fie pe o fâșie de carton, fie într-un castron sau ceașcă. Cantitatea necesară variază în funcție de cioburile care trebuie lipite.
  • Cu ajutorul unei spatule sau a unei scobitori, aplică amestecul pe marginile cioburilor.
  • Apoi, lipsește-le unul de celălalt și aplică presiune pentru câteva momente.
  • Vei vedea cum crăpăturile (sau „cicatricile”) obiectului sunt marcate de niște linii aurii, care reînnoiesc aspectul acestuia și îl fac să pară mai frumos și unic.
  • La final, lasă obiectul să stea câteva ore și apoi îl poți folosi!

Citește și:

Cicatricile emoționale – cum se pot vindeca?

Some figure

Frumusețea obiectului nu se datorează aspectului său, ci poveștii pe care o spune

Tehnica Kintsugi nu ne ajută doar să reparăm obiectele ceramice sparte. Reziliența este o componentă mentală care, asemenea chitului ceramic auriu descris anterior, ne lipsește cioburile sfărâmate ale vieții. Cu ajutorul ei, suntem motivați să ne vindecăm rănile și să învățăm de pe urma lor.

Nu trebuie să ne fie rușine de greșelile pe care le-am comis, de eșecurile noastre sau de visurile care s-au stins. Căile pe care le-am urmat în viață prezintă o frumusețe care merită apreciată. Ele ne-au ajutat să ne maturizăm și să ajungem acolo unde suntem în prezent.

Acum suntem mai înțelepți și am învățat cum să „strălucim” din cauza adversității.

Te-ar putea interesa și:

Lucrurile mărunte fac diferența

Obiectele ceramice reparate aplicând tehnica Kintsugi prezintă o calitate suplimentară: devin mai puternice. Aceste cești și farfurii nu se vor mai sparge la fel de ușor ca înainte.

Într-un mod asemănător, oamenii care și-au însușit reziliența și și-au vindecat rănile cu aur nu mai sunt atât de slabi cum au fost odată. Fiecare dintre noi, fără doar și poate, interiorizează această lecție în timp.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Piña López Julio Alfonso. Un análisis crítico del concepto de resiliencia en psicología. Anal. Psicol.  [Internet]. 2015 [consultado el 22 de julio de 2022];  31(3): 751-758. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-97282015000300001&lng=es.  https://dx.doi.org/10.6018/analesps.31.3.185631.
  • Santini C. Kintsugi. El arte de la resiliencia. España: Libros Cúpula; 2019.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.