Logo image
Logo image

Ține post negru ca să te menții tânăr!

5 minute
Înainte de a începe un post negru trebuie să te asiguri că ai cunoștință de efectele acestuia, dar și că știi ce sucuri și băuturi îți sunt recomandate pentru consum în această perioadă. 
Ține post negru ca să te menții tânăr!
Ultima actualizare: 19 noiembrie, 2018

Cele mai recente studii sugerează că un post negru săptămânal ne poate ajuta să trăim mai mult și să ne menținem tinerețea.

După cum bine știi, cremele și tratamentele locale disponibile pe piață sunt rareori de ajuns pentru a putea învinge trecerea timpului. Așa că, ce-ai avea de pierdut dacă ai încerca să ții post negru o dată pe săptămână?

Cum ne putem da seama dacă suntem capabili să ținem post negru sau nu? Oare chiar este posibil să rezistăm o zi întreagă fără să mâncăm nimic? Oare senzația de foame și durerile de stomac nu ne vor copleși? În acest articol îți vom răspunde la toate aceste întrebări (și nu numai), deci citește în continuare și ia aminte!

De ce este sănătos postul negru?

Privește lucrurile astfel: sistemul tău digestiv lucrează permanent, chiar și atunci când dormi. Multe dintre bolile care ne afectează sunt rezultatul direct al toxinelor ce se acumulează în tractul digestiv după ani și ani de consumat alimente nesănătoase. Știi deja că somnul este esențial pentru sănătatea organismului tău. De ce nu i-ai da și stomacului tău șansa să facă o pauză?

Mahatma Gandhi a fost un susținător înfocat al abstinenței totale de la mâncare, el însuși obișnuind să țină post negru în mod regulat. Conform cercetătorilor, grație acestei practici, Gandhi a reușit să aibă o viață foarte sănătoasă și activă. De fapt, dacă acesta nu ar fi murit la 79 de ani din cauza unei împușcături, este foarte posibil ca el să fi trăit mult mai mult.

Însă, este posibil ca forma extremă de post negru pe care Gandhi o practica să nu fie benefică pentru toată lumea. Multe persoane cred că pot slăbi dacă nu mănâncă nimic timp de câteva zile, dar se înșală amarnic. În plus, un post negru prelungit ar putea cauza pierderi de masă musculară și țesut adipos, dar și probleme cardiovasculare.

Some figure

Beneficii post negru

Așa cum am mai menționat și în alte articole, corpul uman poate supraviețui până la zece zile în absența hranei, fără ca sănătatea acestuia să fie afectată pe termen lung. Însă, te sfătuim să nu ții post negru mai mult de trei zile la rând. Pentru a obține cele mai bune rezultate posibile, ideal este să faci un obicei din această practică, de preferință să-ți rezervi câte o zi pe săptămână pentru a ține post negru.

Cel mai important beneficiu al postului negru este posibilitatea dată organelor de a se regenera. Astfel, te vei simți și vei fi mai tânăr. În același timp îți vei menține sănătatea, vei fi mai fericit și productiv, iar sistemul tău imunitar va fi mai puternic. Unele persoane susțin că, ținând post negru, au reușit să se vindece de afecțiuni ca astmul, artrita, hipertensiunea arterială și diverse alergii.

Pe lângă faptul că aduce beneficii sănătății fizice, practica de a ține post negru este foarte utilă și pentru bunăstarea noastră emoțională și spirituală. Atunci când ținem post negru dobândim liniște sufletească, devenim mai veseli și întreaga noastră perspectivă asupra lumii se schimbă. În această perioadă, ne dăm seama că alimentele pe care le consumăm ar trebui să ne hrănească, nu să ne facă rău.

Citește și

Care sunt beneficiile lămâilor pentru slăbit?

Ce trebuie să faci pentru a ține post negru?

Există mai multe tipuri de post negru. Atunci când ești la început, ideal ar fi să eviți mâncarea solidă timp de o zi. Nu sta 12 ore așteptând cu sufletul la gură lăsarea serii, pentru ca apoi să te îndopi cu tot felul de bunătăți—așa ceva ar fi total contraproductiv. Încearcă să te asiguri că aportul tău zilnic de lichide nu depășește 300 de calorii.

Some figure

De asemenea, nu este indicat să ții post negru oricând și oricum—mai întâi trebuie să-ți pregătești organismul! În ziua dinaintea postului, mănâncă legume crude și bea multă apă, ceaiuri de plante și sucuri de fructe.

Dacă intenționezi să ții post negru o dată pe săptămână, te sfătuim să mănânci ca de obicei timp de patru zile. Ulterior, urmează instrucțiunile pe care ți le vom prezenta imediat. Va trebui să-ți rezervi trei zile pe săptămână pentru post (ziua dinaintea postului, ziua propriu-zisă în care ții post negru și prima zi de după post). Pentru fiecare din aceste zile trebuie să-ți stabilești un anumit program.

Ziua 1: înainte de post

Să presupunem că vrei să ții post negru într-o zi de sâmbătă. Vineri vei consuma doar fructe și legume crude. Probabil vei simți că îți este foame, dar nu ceda tentației de a mânca ceva mai consistent. În plus, nu uita că trebuie să bei multe sucuri de fructe, băuturi pe bază de legume și ceaiuri (naturale). Încheie-ți ziua cu o cină ușoară și odihnește-te.

Ziua 2: postul negru

După ce ai dormit aproximativ opt ore, începe-ți ziua de post negru cu un pahar sau două de apă. Te sfătuim să-ți petreci această zi acasă (din acest motiv am luat o zi de sâmbătă drept exemplu). Ocupă-ți timpul cu tot felul de treburi mărunte care să nu te epuizeze.

Citește, meditează, fă-ți ordine în șifonier, udă-ți plantele—fă diverse activități care să nu te solicite prea mult. În plus, bea multă apă și sucuri de fructe, dar ai grijă să nu mănânci nimic—nici măcar fructe!

Multe persoane decid să bea sucuri naturale și supe de legume în ziua lor de post negru. Totul depinde de nevoile organismului tău și de modul în care îți poți prepara băuturile. De pildă, poți să bei un pahar cu suc de portocale, dar ai grijă să îndepărtezi mai întâi pulpa. Supele de legume trebuie strecurate, pentru că scopul tău este să te menții hidratat, dar să nu-ți încarci sistemul digestiv.

Îți recomandăm și

4 rețete cu broccoli pentru o cină ușoară

Ziua 3: după post

Some figure

Așa cum am menționat mai sus, nu-ți încheia ziua de post negru îndopându-te cu mâncare. În prima zi după post (adică duminică în exemplul nostru), evită să mănânci alimente nesănătoase. Nu consuma produse precum făina albă, zahărul rafinat, mâncarea de tip fast food, carnea grasă sau prăjită și lactatele.

Însă, nu ezita să consumi fructe, legume (crude, dacă se poate), nuci, fasole și cereale integrale. Mănâncă moderat și încearcă să nu te forțezi prea mult înainte ca organismul tău să-și refacă rezervele de energie.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.