Logo image
Logo image

Tot ce trebuie să știți despre glutation și efectele acestuia

5 minute
Pe lângă beneficiile legate de tratamentul unor boli, glutationul are și aplicații estetice. Citiți mai departe și aflați totul despre beneficiile glutationului!
Tot ce trebuie să știți despre glutation și efectele acestuia
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Glutationul are funcție antioxidantă, deși joacă și alte roluri importante în organism. În acest sens, participă la repararea țesuturilor, la producerea de enzime și hormoni, la apărarea organismului și la detoxificare. Descoperiți tot ce trebuie să știți despre glutation și efectele acestuia!

Pe lângă faptul că se găsește în unele alimente, glutationul poate fi administrat local, oral, intravenos sau prin inhalare. Acest lucru se face atunci când nivelul său scade din cauza unor factori precum vârsta, alimentația nesănătoasă sau diverse boli.

În această ordine de idei, suplimentele sunt recomandate pentru a ajuta la tratarea unor afecțiuni de sănătate, cum ar fi Alzheimer, Parkinson, psoriazis și ficat gras, printre altele. În scopuri cosmetice, se folosește pentru a lumina pielea și a combate îmbătrânirea.

Ce este glutationul și unde se găsește?

Glutationul este un compus care se găsește în celulele corpului. Este considerat o tripeptidă, deoarece conține 3 aminoacizi bazici: cisteina, glicina și acidul glutamic.

În mod natural, este produs de ficat. Unele alimente, în special cele cu un conținut ridicat de sulf, pot stimula producția acestuia. Acestea includ următoarele:

  • Usturoi
  • Ceapă
  • Broccoli
  • Conopidă
  • Varză chinezească
  • Avocado
  • Sparanghel
  • Alge
  • Semințe de in

Este de remarcat faptul că, chiar și atunci când glutationul se găsește în aceste alimente, procesarea (gătirea și pasteurizarea) poate afecta nivelul. În mod similar, există factori care afectează producția naturală de glutation: de exemplu, insomnia și stresul, precum și cancerul, HIV/SIDA, diabetul de tip 2 și boala Parkinson.

Anumite suplimente favorizează sau sporesc prezența acestuia în organism. Acestea includ curcumina, vitamina C și E, N-acetilcisteina și seleniul.

Recomandăm și: 5 alimente bogate în arginină de inclus în dietă

Some figure

Despre glutation și efectele benefice ale acestuia

Această tripeptidă este un antioxidant natural. Este implicat în diferite procese, inclusiv repararea țesuturilor, producerea de proteine și funcționarea sistemului imunitar.

Din aceste motive, unii oameni iau suplimente de glutation pentru a se proteja împotriva oxidării, pentru a întări sistemul imunitar și pentru a trata diverse afecțiuni.

Stresul oxidativ

Acesta este un proces care are loc atunci când crește producția de radicali liberi sau scade capacitatea organismului de a lupta contra lor. Nivelurile ridicate pot predispune la dezvoltarea unor boli cronice. Datorită funcției sale antioxidante, glutationul ajută la reducerea impactului stresului oxidativ.

Cancer

Cercetările indică faptul că antioxidanții endogeni, cum ar fi glutationul, pot limita efectele stresului oxidativ, ceea ce este de mare ajutor în prevenirea cancerului. De aici și importanța creșterii concentrației printr-o alimentație sănătoasă.

Diabet necontrolat

Potrivit rezultatelor unui studiu, suplimentarea cu cisteină și glutation poate aduce beneficii persoanelor cu diabet necontrolat, reducând stresul oxidativ și alte daune legate de această boală.

Rezistență la insulină

S-a observat că creșterea nivelului de glutation scade rezistența la insulină și sporește arderea grăsimilor, ajutând la controlul greutății la persoanele în vârstă (atât diabetici, cât și non-diabetici).

Boala arterială periferică

Aceasta este o patologie care apare atunci când arterele periferice, aproape întotdeauna cele ale picioarelor, devin obstrucționate din cauza acumulării de plăci ateromatoase. Potrivit unui studiu, suplimentarea cu glutation îmbunătățește circulația, crescând capacitatea de a merge pe distanțe mai lungi fără a experimenta durere.

Ficat gras alcoolic și non-alcoolic

O deficiență de antioxidanți afectează turnoverul celular din ficat, ceea ce poate duce la ficat gras indiferent dacă sunteți sau nu consumatori de alcool.

Cu toate acestea, glutationul ajută la creșterea nivelului de bilirubină. Conform cercetărilor, această tripeptidă a fost mai eficientă atunci când a fost administrată intravenos.

Într-un alt studiu, s-a constatat că administrat pe cale orală are efecte pozitive și la persoanele cu ficat gras non-alcoolic, atunci când este însoțit de modificări ale stilului de viață.

Boli autoimune

În bolile autoimune, cum ar fi lupusul, boala celiacă și artrita reumatoidă, inflamația cronică crește stresul oxidativ. Conform rezultatelor cercetărilor, glutationul poate ajuta.

Afecțiuni respiratorii

În bolile respiratorii, cum ar fi astmul, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) și fibroza chistică, inhalarea de N-acetilcisteină influențează nivelul de glutation, care ajută la subțirea mucusului, făcându-l mai puțin păstos pentru a facilita eliminarea acestuia.

Boala Parkinson

Acest studiu a arătat că glutationul intravenos este eficient în gestionarea simptomelor precum tremurăturile și rigiditatea în boala Parkinson, ajutând la îmbunătățirea calității vieții pacienților.

Copii cu autism

Copiii cu autism au niveluri mai scăzute ale acestei tripeptide în creier și daune oxidative mai mari. Dovezile arată că glutationul aplicat transdermic duce la o îmbunătățire a nivelurilor plasmatice de cisteină și sulfat la acești pacienți.

Alte boli

Au fost efectuate studii folosind glutation pentru a trata și alte afecțiuni, inclusiv psoriazisul, boala Lyme, Alzheimer, osteoartrita, cataracta și glaucomul, bolile de inimă și hepatita. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe date pentru a confirma eficacitatea acestuia în acest sens.

Utilizări cosmetice

Glutationul inhibă producția de melanină. Prin urmare, acest antioxidant se găsește în produse precum săpunurile și cremele, ca soluție pentru a ajuta la iluminarea pielii.

În unele locuri se practică injectarea acestui compus. Însă, această utilizare nu este reglementată de agențiile de sănătate, care avertizează asupra posibilelor riscuri.

Some figure

Consumul de glutation și efectele secundare (riscuri și interacțiuni)

Cercetările privind efectele secundare ale suplimentelor cu glutation nu sunt foarte extinse, motiv pentru care sunt disponibile puține date în acest sens.

Reacțiile adverse posibile includ următoarele:

  • Erupție cutanată
  • Disfuncție la nivelul ficatului
  • Crampe abdominale
  • Niveluri scăzute de zinc (pe termen lung)
  • Dezechilibre la nivelul glandei tiroide
  • Dificultate de respirație (la inhalare)

Pe de altă parte, nu se știe cât de sigur poate fi în timpul sarcinii sau al alăptării. Se recomandă prudență în utilizarea sa în aceste etape.

Recomandăm: 4 nutrienți care stimulează creșterea în adolescență

Glutation și efectele sale: cât de mult putem consuma?

De asemenea, nu există un acord sau o indicație precisă cu privire la cât de mult glutation putem consuma. În acest sens, se consideră că doza adecvată depinde de diverși factori, precum vârsta, sexul și istoricul medical.

Se știe, totuși, că se absoarbe mai puțin pe cale orală decât pe cale intravenoasă sau prin inhalare. Acizii gastrici, precum și enzimele produse de ficat, descompun această substanță.

Recomandarea este să consultați un medic dacă intenționați să utilizați suplimente cu glutation.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Arosio E, Marchi S, Zannoni M, Prior M, Lechi A. Effect of glutathione infusion on leg arterial circulation, cutaneous microcirculation, and pain-free walking distance in patients with peripheral obstructive arterial disease: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Mayo Clinic Proceedings. 2002; 77(8): 754-759.
  • Dentico P, Volpe A, Buongiorno R, et al. Il glutatione nella terapia delle epatopatie croniche steatosiche. Recenti Prog Med. 1995; 86(7-8): 290-293.
  • Honda Y, Kessoku T, Sumida Y, et al. Efficacy of glutathione for the treatment of nonalcoholic fatty liver disease: an open-label, single-arm, multicenter, pilot study. BMC Gastroenterol. 2017; 17(1). doi: 10.1186/s12876-017-0652-3.
  • Llacuna L, Mach N. Papel de los antioxidantes en la prevención del cáncer. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética. 2012; 16(1): 16-24.
  • Perricone C, De Carolis C, Perricone R. Glutathione: a key player in autoimmunity. Autoimmun Rev. 2009; 8(8): 697-701.
  • Prussick R, Prussick L, Gutman J. Psoriasis Improvement in Patients Using Glutathione-enhancing, Nondenatured Whey Protein Isolate: A Pilot Study. J Clin Aesthet Dermatol. 2013; 6(10): 23-26.
  • Rose S, Melnyk S, Pavliv O, Bai S, Nick T, Frye R, James S. Evidence of oxidative damage and inflammation associated with low glutathione redox status in the autism brain. Transl Psychiatry. 2012; 2(7). doi: 10.1038/tp.2012.61.
  • Sekhar R, McKay S, Patel S, et al. Glutathione synthesis is diminished in patients with uncontrolled diabetes and restored by dietary supplementation with cysteine and glycine. Diabetes Care. 2011; 34 (1): 162–167.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.