Logo image
Logo image

Trombofilia în sarcină: care sunt riscurile ei?

4 minute
De ani de zile s-a încercat să se clarifice necesitatea de a detecta și trata trombofilia în timpul sarcinii. Cu toate acestea, până în prezent nu s-a ajuns la un consens.
Trombofilia în sarcină: care sunt riscurile ei?
Maryel Alvarado Nieto

Scris și verificat de medicul Maryel Alvarado Nieto

Ultima actualizare: 03 martie, 2023

Anumite afecțiuni generează o predispoziție mai mare de a suferi un eveniment trombotic, mai ales în circulația venoasă. Deoarece acest risc crește în sarcină, s-a propus investigarea influenței trombofiliei în această etapă. Obiectivul acestor studii este de a determina factorii de risc implicați. Ce complicații produce trombofilia în sarcină?

În primul rând, este necesar să subliniem faptul că termenul de trombofilie cuprinde acele tulburări care cresc capacitatea de a produce cheaguri de sânge. Aceste afecțiuni pot fi moștenite sau dobândite (cum ar fi sindromul antifosfolipidic). Deși nu sunt foarte frecvente, generează probleme serioase.

Tromboză și embolie: ce înseamnă?

Atunci când un vas de sânge este lezat, se activează o serie de mecanisme care încearcă să repare deteriorarea, pentru a preveni eventualele sângerări. Toate aceste fenomene constituie hemostaza. Pe scurt, elementele care circulă în sânge acoperă leziunea vasculară.

Se formează un cheag, care se numește tromb. Aderența trombului la peretele vasului este compromisă de circulația sângelui și există riscul detașării. Când se întâmplă acest lucru, cheagul devine numit embol, având capacitatea de a circula prin fluxul sanguin.

Prin urmare, termenii tromboză și embolie se referă la acea patologie în care un cheag blochează un vas de sânge. În tromboză, ocluzia are loc în același loc în care s-a format trombul. În embolie, cheagul se desprinde și călătorește până când obstrucționează vasul.

Tromboembolismul și sarcina

Sarcina este considerată o stare protrombotică din cauza modificărilor hormonale care apar în timpul perioadei de gestație. Din acest motiv, unii autori consideră că este de o importanță vitală stabilirea riscului de trombofilie pentru fiecare femeie în timpul sarcinii. Scopul este de a preveni orice complicație care decurg din această predispoziție.

Cu toate acestea, nu există un consens și perspectiva s-a schimbat în ultimii ani. În primul rând, trombofiliile sunt patologii rare. Studiile disponibile până în prezent au diverse limitări. Rezultatele nu sunt pe deplin acceptate sau incontestabile.

Descoperiți: Tromboza venoasă profundă: detectare și prevenire

Some figure
Testele de sarcină de rutină nu arată întotdeauna trombofilia la femeia însărcinată.

Există o relație între trombofilie și sarcină?

Diverse patologii ale sarcinii au fost asociate cu insuficiența placentară. Aceasta înseamnă că fluxul sanguin materno-fetal este compromis, apărând o complicație.

Printre afecțiunile care sunt legate de tulburările circulatorii se numără următoarele:

  • Eclampsia
  • Preeclampsia
  • Sindromul HELLP
  • Creșterea intrauterină restricționată
  • Desprinderea prematură a placentei

Din acest motiv, există autori care consideră că este necesar să se suspecteze existența trombofiliei la pacienții cu antecedente acest gen.

Este trombofilia în sarcină asociată cu avortul spontan?

Aproximativ 15% dintre sarcini se termină cu un avort spontan; multe astfel de evenimente trec neobservate. Se estimează că 5% dintre femei pot avea din nou o sarcină eșuată. Prin urmare, majoritatea femeilor cu un istoric de avort spontan au șanse mari de a duce o sarcină la termen. În ciuda faptului că este un eveniment traumatizant pentru femei, avortul spontan este departe de a fi un sinonim al infertilității.

Avorturile recurente și trombofilia

Nu același lucru se întâmplă dacă experiența se repetă. Pierderea recurentă a sarcinii este o situație extrem de dificilă pentru cuplu, care caută adesea ajutor profesional. Scopul acestui lucru nu este doar de a găsi o soluție, ci și de a obține o explicație. În aceste cazuri, literatura de specialitate nu oferă răspunsuri clare.

Există o legătură între trombofilie și pierderea sarcinii?

Vârsta gestațională a pierderilor anterioare este importantă pentru a ghida investigația, care trebuie individualizată. În stadiile incipiente ale sarcinii, apare o modificare a constituției trofoblastului. Această structură va ajuta ulterior la formarea placentei.

În stadiile ulterioare, pierderile pot fi asociate cu complicații vasculare care compromit fluxul sanguin. Totuși, având în vedere incidența scăzută, existența trombofiliei ereditare în sarcină nu este luată tot timpul în calcul.

Trombofilia în sarcină: care sunt riscurile ei?

Evenimentele trombotice duc la apariția complicațiilor și reprezintă principala cauză a decesului matern în țările dezvoltate. Sarcina în sine este un factor de risc.

Alți factori care cresc riscul gestațional la o femeie cu trombofilie sunt următorii:

Evaluarea pacientei gravide ar trebui să se concentreze pe identificarea factorilor de risc.

Descoperiți: Care sunt cauzele tromboflebitei superficiale?

Some figure
Controalele de rutină fac posibilă detectarea factorilor de risc pentru a acționa prompt.

Tratamentul trombofiliei în timpul sarcinii

Există controverse cu privire la tratarea pacientelor cu trombofilie în timpul sarcinii. Studiile disponibile sunt puține și prezintă mai multe limite metodologice care compromit rezultatele.

Cu toate acestea, mai multe recenzii nu atribuie niciun beneficiu real tratamentului cu heparină cu greutate moleculară mică (HBPM) sau acid acetilsalicilic (aspirină) ca modalitate de prevenire a unui eveniment trombotic la femeia însărcinată cu trombofilie. Pentru alegerea acestui tip de terapie este necesară individualizarea tratamentului.

Prin urmare, experiența obstetricianului care monitorizează sarcina este esențială. Acesta este cel care definește, în funcție de factorii de risc, cea mai bună abordare preventivă pentru o naștere fără riscuri.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Boada, M. Estados protrombóticos y pérdida de embarazo. (2021). Revista Uruguaya de Medicina Interna, 2, 27 – 30.
  • Chauleur, C., Raia, T. (2017). Tratamiento anticoagulante durante el embarazo. EMC – Ginecología – Obstetricia, 53 (Issue 3), 1 – 8.
  • Díaz, L., Medina, R., Sosa, L., Briozzo, L., Alonso, J., Pedreira, G., Manzino, A. (2011). Trombofilia y embarazo. Pautas de diagnóstico y tratamiento, Archivos de Medicina Interna, 33 (suplemento 2), S1 – S3.
  • Galeano, S. (2011). Amenaza de aborto (AA) y trombofilia, Archivos de Medicina Interna, 33 (suplemento 2), S7 – S8.
  • Gutiérrez, M. Font, K. (2017). Trombofilia y embarazo: incidencia, factores de riesgo y resultados perinatales, Revista de Ginecología y Obstetricia de México,75 (10), 676 – 684.
  • Korin, J. (2012). Trombofilia y complicaciones del embarazo, Hematología, 16 (2), 86 – 92.
  • Mateo-Sánez, H. A., Mateo-Sánez, E., Hernández-Arroyo, L., Rivera-Ramírez, P., Mateo-Madrigal, M., Mateo-Madrigal, V., & Mateo-Madrigal, D. (2017). Pérdida recurrente del embarazo: revisión bibliográfica. Ginecología y Obstetricia de México84(08), 523-534.
  • Riva, E. (2011). Trombofilia hereditaria: asociación con ETEV, Archivos de Medicina Interna, 33 (suplemento 2), S3 – S5.
  • Stevenazzi, M. (2011). Síndrome antifosfolipídico del embarazo. Archivos de Medicina Interna, 33 (suplemento 2), S8 – S10.
  • Vigil-De Gracia, P. (2015). Síndrome Hellp. Ginecología y Obstetricia de México83(01), 48-57.
  • Walker MC, Ferguson SE, Allen VM. Heparin for pregnant women with acquired or inherited thrombophilias. Cochrane Database of Systematic Reviews 2003, Issue 2. Art. No.: CD003580. DOI: 10.1002/14651858.CD003580. Accedida el 13 de febrero de 2023.
  • Zunino, J. (2011). Pérdida recurrente de embarazo, Archivos de Medicina Interna, 33 (suplemento 2), S5 – S7.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.