Logo image
Logo image

7 trucuri pentru spălarea hainelor din satin

4 minute
Satinul este o țesătură din care se fac adesea rochii, cămăși sau lenjerie. Datorită naturii sale delicate, trebuie să cunoașteți câteva trucuri pentru a-l spăla fără a-l strica.
7 trucuri pentru spălarea hainelor din satin
Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Igienizarea îmbrăcămintei este una dintre treburile casnice obligatorii. Există mai multe modalități de a o face, printre care se numără procesul manual și cel automat în mașina de spălat. Cu toate acestea, există țesături care necesită o atenție deosebită. Din acest motiv, trucurile pentru spălarea hainelor din satin sunt esențiale.

Curățarea corectă a articolelor de îmbrăcăminte menține calitatea acestora și le extinde durata de viață. În plus, țesăturile din satin sunt delicate și alcătuiesc rochii, cămăși, fuste, pantaloni și lenjerie. Este posibil ca multe dintre aceste articole vestimentare să aibă o valoare ridicată, prin urmare este necesară o îngrijire specifică pentru a le proteja.

Trucuri pentru spălarea hainelor din satin

Aceste articole de îmbrăcăminte au o strălucire și o moliciune care le fac unice în domeniul textil. Spre deosebire de alte țesături, acestea necesită îngrijire specifică și delicată atât pentru curățarea generală, cât și pentru îndepărtarea petelor.

1. Examinați compoziția și eticheta

Satinul este un tip de țesătură care a fost la modă în urmă cu câteva decenii; a revenit în atenția publicului în ultimii ani. Originar din China, satinul poate fi realizat din diferite componente:

  • Poliester
  • Acetat
  • Bumbac
  • Lână
  • Mătase

Datorită multiplelor posibilități, este important să verificați etichetele hainelor pentru a cunoaște materialele de fabricație. Pe baza acestor informații, spălarea poate fi ajustată.

Some figure
Etichetele oferă informații despre condițiile ideale pentru spălare. Verificați-le întotdeauna.

2. Spălați hainele din satin manual

Este adevărat că mașina de spălat automată este un aparat practic și foarte util, dar poate fi prea agresivă pentru anumite tipuri de țesături. Din acest motiv, este indicat să curățați manual hainele din satin, folosind un lighean pentru a evita deteriorarea fibrelor. În plus, pentru spumă, trebuie folosit un produs specific destinat țesăturilor delicate.

Numai în cazul în care eticheta indică faptul că poate fi folosită mașina de spălat, puteți spăla automat articolele de îmbrăcăminte. Cu toate acestea, trebuie să fie separat de alte haine sau amestecate cu țesături similare.

Înainte de a începe, căutați un program fără centrifugare. Evitați balsamul, un produs inutil pentru acest tip de îmbrăcăminte.

Citiți mai mult: Spălarea rufelor cu ajutorul oțetului alb

3. Apă caldă

Aplicarea de apă caldă sau rece este acceptată, dar niciodată prea fierbinte. Pentru procesul de spălare, întoarceți întotdeauna hainele pe dos.

În cazul în care există o pată specifică, trebuie să frecați foarte ușor pentru a o îndepărta. Clătirea trebuie să fie făcută cu apă la temperatură medie.

4. Tratarea petelor

Dacă mâncarea, machiajul sau noroiul au pătat îmbrăcămintea din satin, trebuie curățată imediat. Soluția de scoatere a petelor poate fi aplicată înainte de spălare, dar este esențial ca produsul să nu conțină înălbitor. Ca soluție naturală, puteți folosi oțet alb.

5. Uscarea după spălarea hainelor din satin

Odată spălate, hainele trebuie întinse. Evitați storcătoarele de rufe și strângeți hainele ușor manual, deoarece acestea se pot deteriora.

Cu o întindere corectă, eliminați cutele, fără a mai fi necesar să călcați hainele. Uscați-le în aer liber, dar fără contact direct cu lumina soarelui.

6. Procesul de călcare

Ultimul pas pentru o igienizare corectă a hainelor este călcarea. În cazul satinului, sunt necesare acțiuni delicate:

  • Uscarea: începeți să călcați după ce haina este complet uscată.
  • Temperatura: fierul de călcat trebuie să fie la o temperatura scăzută.
  • Utilizarea cârpelor: unii oameni pun cârpe între articolele de îmbrăcăminte delicate și fierul de călcat.
  • Întoarcerea hainelor pe dos: lăsați îmbrăcămintea pe dos în timpul călcării.
  • Nu exagerați: este posibil ca, dacă hainele au fost spălate corect și uscate suficient, să nu mai fie necesară călcarea sau să fie nevoie doar de un proces foarte scurt.

7. Depozitarea în spații răcoroase

Depozitarea hainelor într-un spațiu ferit de căldură, lumina soarelui, radiatoare și sobe este optimă. Expunerea la aceste condiții dăunează aspectului hainelor, deoarece fibrele acestora se descompun și calitatea este redusă.

Recomandăm: 6 metode de a scoate petele de transpirație de pe rufe

Some figure

Cum se spală cearceafurile din satin?

Un alt tip de articol care poate fi realizată din acest materia este lenjeria de pat. Este indicat și să o spălați manual cu multă apă rece și un detergent special pentru țesături fine. În caz contrar, culoarea se va pierde mai repede.

Spălarea hainelor din satin trebuie făcută corect

Acest tip de îmbrăcăminte este folosit pentru ocazii speciale, motiv pentru care este apreciat. Textura și strălucirea îi conferă un aspect elegant, pe care puține compoziții textile îl pot egala.

În acest caz, spălarea corectă a hainelor din satin este un pas fundamental care, dacă este făcut corect, protejează hainele și le face aproape ca noi. Dacă hainele au o pată care nu poate fi îndepărtată acasă, mergeți la o curățătorie chimică.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • BENCIOLINI, María,  Hilando al norte. Nudos, redes, vestidos, textiles,  Arturo Gutiérrez del Ángel, edit., México. El Colegio de San Luis/El Colegio de la Frontera Norte, 2012, 659 pp.. Frontera Norte [Internet]. 2016;28(55):191-195. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=13643469009
  • Atencio A, Castillo M, Frago M, Turner T, Cedeño M. Evaluación de la efectividad de los líquidos quita manchas en distintos tipos de telas, mediante el diseño experimental. Rev-RIC [Internet]. 13jul.2017 [citado 12abr.2022];3:64-9. Available from: https://revistas.utp.ac.pa/index.php/ric/article/view/1457
  • Villegas Marín, Claudia , González Monroy, Beatriz ,  FIBRAS TEXTILES NATURALES SUSTENTABLES Y NUEVOS HÁBITOS DE CONSUMO. Revista Legado de Arquitectura y Diseño [Internet]. 2013; (13):31-45. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=477947372003
  • AITE. “La Industria Textil y Confección.” Boletín Mensual 30 (2016): 7. Disponible en: http://www.aite.com.ec/boletines/2016/industria-textil.pdf
  • Cases, Bárbara, Agüero, Carolina,  Textiles teñidos por amarras del Norte Grande de Chile. Estudios Atacameños [Internet]. 2004; (27):117-138. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=31502706

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.