Logo image
Logo image

Simptome date de ulcerul gastric

3 minute
Pentru a fi sănătos, organismul uman are nevoie de echilibru fizic și emoțional. Dar stresul este unul dintre cei mai mari dușmani ai sănătății. El este principala cauză pentru care apare ulcerul.
Simptome date de ulcerul gastric
Ultima actualizare: 01 noiembrie, 2018

Există mai multe motive pentru care poate apărea un ulcer gastric: mâncărurile care provoacă aciditate, obiceiurile alimentare nesănătoase și factorii exteriori, precum stresul. Să ai ulcer gastric nu mai este o raritate în ziua de astăzi, când este foarte ușor să ignori obiceiurile sănătoase. Însă cunoașteți principalele simptome date de ulcerul gastric?

Simptomele date de ulcerul gastric

Nu este deloc greu să trecem cu vederea semnele pe care ni le arată organismul nostru. Stresul de zi cu zi, obligațiile familiale sau de la serviciu ne pot distrage atenția de la schimbările evidente care au loc în corpul nostru.

Dacă lăsați stresul să vă acapareze sau dacă nu dați importanță la ceea ce mâncați sau la cât de repede faceți acest lucru, atunci vă puneți sănătatea în pericol.

Corpul nostru este un mecanism delicat ce are nevoie de un echilibru emoțional, dar și de o stare fizică bună. Știați că sistemul digestiv este cel mai afectat de stres și anxietate? El se comportă ca un al doilea creier și poate fi afectat foarte ușor de factorii care provoacă ulcer.

Ulcerul gastric este o afecțiune foarte gravă care poate avea efecte pe termen lung. Ce-ar fi să dăm mai multă atenție principalelor simptome date de ulcerul gastric înainte ca acesta să aibă șansa să se dezvolte?

1. Dureri de stomac

Durerile localizate în stomac localizate în stomac, mai ales între stern și buric, ar trebui să vă atragă atenția. Știți când apar cel mai frecvent aceste dureri? Când aveți stomacul gol, cel mai adesea între mesele principale. Apare o durere ca o arsură pentru care este recomandat un medicament antiacid. Astfel de medicamente tratează simptomele în timpul nopții sau când săriți peste o masă.

2. Dureri neobișnuite

Este posibil să aveți și astfel de simptome uneori. Dacă devin cronice, boala se poate agrava. Fiți atenți la ce vă spune organismul. Aveți grijă dacă:

  • Aveți gaze sau râgâiți.
  • V-ați pierdut pofta de mâncare sau ați slăbit.
  • Aveți senzația de sațietate după ce ați băut lichide.
  •  Apare surmenajul sau oboseala zi de zi.
  • Aveți o senzație de greață dimineața.

Vă recomandăm:

Remediu pentru ulcer – shake-ul de banane și cartofi

3. Ulcer mai avansat

Dacă suferiți de o formă de ulcer mai avansat, există câteva simptome deosebite. Ele trag un semnal de alarmă și trebuie să mergeți de urgență la medic.

Alimente care ameliorează cele mai cunoscute simptome date de ulcerul gastric

Some figure

Vă sfătuim să cereți sfatul unui medic nutriționist în ceea ce privește alimentația care poate înrăutăți simptomele date de ulcerul gastric. Anumite alimente, precum sarea, pot provoca hipertensiune sau inflamații. Pe lângă tratamentul medicamentos, vă recomandăm să adoptați și o dietă potrivită pentru sănătatea stomacului.

Recomandări alimentare

  • Evitați sarea și zahărul.
  • Evitați dulciurile și deserturile (de exemplu ciocolata și caramelul).
  • Înlocuiți făina albă cu cea din grâu integral .
  • Evitați băuturile îndulcite.
  • Limitați consumul de cafea și evitați alcoolul.
  • Evitați produsele lactate.
  • Evitați să consumați organe, precum rinichi sau inimă.
  • Evitați alimentele condimentate.

V-ar putea interesa și:

Ulcerul gastroduodenal: remedii naturale

Alimente ce pot fi consumate când apar simptome date de ulcerul gastric

Legumele alcaline, precum spanacul, anghinarea, andivele, ciupercile, conopida, salata și dovlecelul sunt foarte bune pentru stomac. Puteți folosi oregano pentru a asezona o mâncare sănătoasă.

Vă recomandăm să consumați și ceai de mentă, cimbru, roiniță, lemn dulce și gențiană. O cană cu ceai călduț după masă, de două ori pe zi, vă va ameliora durerile de stomac. Puteți adăuga și un strop de zeamă de lămâie. Deși conține acid citric, lămâia face bine organismului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bolet Astoviza, M., & Socarrás Suárez, M. M. (2010). Alimentación adecuada para mejorar la salud y evitar enfermedades crónicas. Revista Cubana de Medicina General Integral26(2), 321–329. https://www.researchgate.net/publication/262650612_Alimentacion_adecuada_para_mejorar_la_salud_y_evitar_enfermedades_cronicas
  • Urréa, H. R. (2015). El Segundo Cerebro del ser humano. Revista Científica Tecnológica UPSE1(2), 10. https://doi.org/https://doi.org/10.26423/rctu.v1i2.22
  • MedlinePlus, en línea (02/05/2020). “Úlcera gástrica”. https://medlineplus.gov/spanish/pepticulcer.html
  • MayoClinic, en línea (02/05/2020). “Úlceras pépticas”. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/peptic-ulcer/symptoms-causes/syc-20354223
  • Academia Americana de Médicos de Familia, en línea (02/05/2020). “Úlceras pépticas” https://familydoctor.org/condition/peptic-ulcer-disease/?adfree=true
  • Martín de Argila de Prados, C., & Boixeda de Miquel, D.. (2004). Úlcera péptica. Revista Española de Enfermedades Digestivas96(1), 81-82. Recuperado en 02 de mayo de 2020, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-01082004000100011&lng=es&tlng=es.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.