Uleiul de măsline extravirgin – beneficii surprinzătoare
Datorită aromei delicioase și a numeroaselor sale beneficii pentru sănătate, uleiul de măsline extravirgin este utilizat frecvent în bucătărie. Timp de mulți ani, acest produs a constituit obiectul de studiu al mai multor cercetări științifice. În prezent, știm că acesta prezintă beneficii utile atât pentru sănătate, cât și pentru frumusețe.
Uleiul de măsline extravirgin are un conținut semnificativ de grăsimi mononesaturate și acid oleic, nutrienți ce au fost asociați cu un risc scăzut de a dezvolta boala coronariană.
Mai mult, uleiul de măsline extravirgin conține antioxidanți și alți nutrienți antiinflamatori ce reduc nivelul de colesterol rău, luptă împotriva radicalilor liberi și previn îmbătrânirea prematură.
Tu obișnuiești să consumi ulei de măsline extravirgin? Pentru a te motiva să incluzi acest produs în dieta ta zilnică, în articolul de azi te invităm să descoperi zece dintre cele mai importante beneficii oferite de acest produs.
10 beneficii surprinzătoare oferite de uleiul de măsline extravirgin
Susține pierderea în greutate
Uleiul de măsline extravirgin este foarte util celor care vor să slăbească. Acest beneficiu se datorează faptului că este un aliment foarte sățios care conține grăsimi sănătoase ce stimulează pierderea în greutate. Însă este indicat să consumi uleiul de măsline extravirgin cu moderație deoarece acesta are și un efect laxativ.
Ameliorează durerile
Datorită conținutului său de oleocantal, uleiul de măsline extravirgin are o acțiune antiinflamatoare ce poate să amelioreze durerile articulare și musculare. Numeroase studii au descoperit că persoanele care consumă ulei de măsline extravirgin în mod regulat sunt afectate de durere mai rar decât cele care evită acest produs.
Previne scăderea funcției mentale
Fiind bogat în grăsimi mononesaturate sănătoase, uleiul de măsline extravirgin poate încetini sau chiar preveni scăderea funcției mentale asociate cu tulburări precum boala Alzheimer.
Încearcă și:
Are proprietăți anticancerigene
Un studiu recent a demonstrat că cei care includ uleiul de măsline extravirgin în dieta lor zilnică prezintă un risc scăzut de a dezvolta cancer. Acest efect important este datorat conținutului semnificativ de acid oleic al uleiului de măsline.
În plus, acest produs conține antioxidanți, flavonoide, polifenoli și squalenă. Toți acești nutrienți joacă un rol important în ceea ce privește prevenirea cancerului.
Luptă împotriva diabetului
Un studiu publicat în revista Tratarea diabetului (Diabetes Care) sugerează că dieta mediteraneeană, în cadrul căreia uleiul de măsline extravirgin este un aliment de bază, poate reduce frecvența diabetului de tip II cu până la 50%.
Acest beneficiu al uleiului de măsline extravirgin se datorează grăsimilor sale sănătoase, care reglează glicemia și producția de insulină.
Fortifică sistemul imunitar
Sistemul imunitar este foarte important deoarece rolul său este de a lupta împotriva virusurilor, a bacteriilor și a altor microorganisme care provoacă boli. Uleiul de măsline extravirgin este bogat în antioxidanți și alți nutrienți esențiali care fortifică sistemul imunitar și oferă organismului protecție împotriva bolilor.
Reduce tensiunea arterială
Trei linguri de ulei de măsline extravirgin pe zi sunt suficiente pentru a reduce tensiunea arterială. Conform mai multor studii, grăsimile sănătoase din componența acestui ulei pot reduce nivelul tensiunii arteriale diastolice și sistolice.
Încearcă și:
Ține sub control nivelul de colesterol
Uleiul de măsline extravirgin este foarte util pentru a ține sub control nivelul colesterolului și a elimina excesul din organism. Grăsimile mononesaturate pot crește nivelul colesterolului „bun” și pot stimula eliminarea colesterolului „rău”, prevenind dezvoltarea bolilor cardiace.
Îmblânzește părul rebel
Grăsimile și ceilalți nutrienți sănătoși ai uleiului de măsline extravirgin te pot ajuta să-ți menții părul sănătos. În acest scop, poți apela la uleiul de măsline pentru a obține părul întins pe care ți l-ai dorit mereu.
Așadar, aruncă la gunoi gelurile și celelalte produse chimice care îți pot distruge podoaba capilară. Uleiul de măsline extravirgin este o alternativă sănătoasă care te va ajuta să-ți îndrepți părul, să-l faci mai strălucitor și să stimulezi creșterea firelor noi.
Hidratează pielea
Uleiul de măsline extravirgin este unul din cei mai buni agenți hidratanți. Deși găsim numeroase creme hidratante în comerț, uleiul de măsline extravirgin este o alternativă incredibilă ce poate hidrata pielea în profunzime.
Acest produs previne îmbătrânirea prematură și oferă protecție împotriva efectelor nocive ale luminii solare.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Boss, A., Bishop, K. S., Marlow, G., Barnett, M. P., & Ferguson, L. R. (2016). Evidence to support the anti-cancer effect of olive leaf extract and future directions. Nutrients, 8(8), 513. https://doi.org/10.3390/nu8080513
- Bulotta, S., Celano, M., Lepore, S. M., Montalcini, T., Pujia, A., & Russo, D. (2014). Beneficial effects of the olive oil phenolic components oleuropein and hydroxytyrosol: focus on protection against cardiovascular and metabolic diseases. Journal of Translational Medicine, 12(1), 219. https://doi.org/10.1186/s12967-014-0219-9
- Casas, R., Estruch, R., & Sacanella, E. (2018). Protective effects of extra virgin olive oil on immune-mediated inflammatory responses. Endocrine, Metabolic and Inmune Disorders Drug Targets, 18(1), 23-35. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29141575/
- Díaz-López, A., Babio, N., Martínez-González, M. A., Corella, D., Amor, A. J., Fitó, M., Estruch, R., Arós, F., Gómez-Gracia, E., Fiol, M., Lapetra, J., Serra-Majem, L., Basora, J., Basterra-Gortari, F. J., Zanon-Moreno, V., Muñoz, M. Á., Salas-Salvadó, J., & PREDIMED Study Investigators (2015). Mediterranean diet, retinopathy, nephropathy, and microvascular diabetes complications: A post hoc analysis of a randomized trial. Diabetes Care, 38(11), 2134–2141. https://doi.org/10.2337/dc15-1117
- Fazlollahi, A., Motlagh Asghari, K., Aslan, C., Noori, M., Aria Nejadghaderi, S., Araj-Khodaei, M., Sullman, M. J., Karamzad, N., Kolahi, A. A., & Safiri, S. (2023). The effects of olive oil consumption on cognitive performance:a systematic review. Frontiers in Nutrition, 10, 1218538. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10598670/
- Guasch-Ferré, M., Liu, G., Li, Y., Sampson, L., Manson, J. E., Salas-Salvadó, J., Martínez-Gonzalez, M. A., Stampfer, m. J., Willet, W. C., Sun, Q., & Hu, F. B. (2020). Olive oil consumption and cardiovascular risk in U. S. adults. Journal of the American College of Cardiology, 75(15), 1729-1739. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109720343321
- Le Wine, H. E. (22 de julio de 2024). Is extra virgin olive oil healthy? Harvard Health Publishing. Harvard Medical School. https://www.health.harvard.edu/nutrition/is-extra-virgin-olive-oil-extra-healthy
- Lozano-Castellón, J., Rinaldi de Alvarenga, J. F., Vallverdú-Queralt, A., & Lamuela-Raventós, R. M. (2022). Cooking with extra virgin olive oil: a mixture of food components to prevent oxidation and degradation. Trends on Food Science and Technology, 123, 28-36. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924224422000693
- Markellos, C., Ourailidou, M-E., Gavritopoulou, M., Halvatsiotis, P., Sergentanis, T. N., & Psaltopoulou, T. (2022). Olive oil intake and cancer risk: a systematic review and meta-analysis. PLoS One, 17(1), e0261649. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35015763/
- Massaro, M., Scoditti, E., Carluccio, M. A., Calabriso, N., Santarpino, G., Verri, T., & De Caterina, R. (2020). Effects of olive oil on blood pressure: epidemiological, clinical, and mechanistic evidence. Nutrients, 12(6), 1548. https://doi.org/10.3390/nu12061548
- Nocella, C., Cammisotto, V., Fianchini, L., D’Amico, A., Novo, M., Castellani, V., Stefanini, L., Violi, F., & Carnevale, R. (2018). Extra virgin olive oil and cardiovascular diseases: benefits for human health. Endocrine, Metabolic & Immune disorders Drug Targets, 18(1), 4–13. https://doi.org/10.2174/1871530317666171114121533
- Parkinson, L., & Russell, K. (2014). Oleocanthal, a phenolic derived from virgin olive oil: a review of the beneficial effects on inflammatory disease. International Journal of Molecular Sciences, 15(7), 12323-12334. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4139846/
- Psaltopoulou, T., Kosti, R. I., Haidopoulos, D., Dimopoulos, M., & Panagiotakos, D. B. (2011). Olive oil intake is inversely related to cancer prevalence: a systematic review and a meta-analysis of 13.800 patients and 23.340 controls in observational studies. Lipids Health and Disease, 30(10): 127. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21801436/
- Rodrigues Pessoa, H., Zago, L., Chaves Curioni, C., & Ferraz Da Costa, D. C. (2022). Modulation of biomarkers associated with risk of cancer in humans by olive oil intake: a systematic review. Journal of Funcional Foods, 98, 105275. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464622003450
- Wright, K. C. (28 de septiembre de 2022). The benefits of adding a drizzle of olive oil to your diet. American Heart Association. Consultado el 26 de julio de 2024. https://www.heart.org/en/news/2022/09/28/the-benefits-of-adding-a-drizzle-of-olive-oil-to-your-diet
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.