Un fiu este o comoară
Un fiu este o comoară pentru mama și tatăl său, care vor regăsi o parte din sine reflectată în acesta. Ei vor încerca să ofere lumii în tânăr curajos și fericit, pregătit la rândul său să aducă fericire altora.
Orice copil—indiferent dacă este băiat sau fată—este o comoară. Trebuie să ne iubim fiii și fiicele în mod egal. Cu toate acestea, un fiu reprezintă adesea o provocare unică și este nevoie să luăm în considerare anumite aspecte pentru a-l putea ajuta să se dezvolte armonios.
Copiii nu sunt niciodată copii la indigo ale părinților. Acești micuți au propria lor personalitate și voce, motiv pentru care trebuie să ne asumăm rolul de ghizi în viața lor și să-i ajutăm să devină responsabili, maturi și fericiți. În articolul de azi, te invităm să reflectezi puțin asupra acestui subiect.
Un fiu este o comoară – provările și strategiile educării sale
Când vine vorba de educația copiilor, nu trebuie să cădem în capcana stereotipurilor de gen—mai exact, nu sexul, ci personalitatea micuțului este factorul-cheie.
Sfaturile pe care ți le vom prezenta în cele ce urmează trebuie adaptate nevoilor personale ale copilului tău, dar ele reprezintă idei de bază ce te vor ajuta să fii un părinte mai bun. Un fiu este o comoară ce trebuie prețuită.
Nu-ți învăța fiul că trebuie să fie „cel mai puternic”, „cel mai inteligent” sau „cel mai curajos”, ci încurajează-l să fie el însuși
Așa cum am menționat mai sus, o greșeală pe care foarte mulți părinți o comit este să cadă în plasa stereotipurilor de gen.
Citește și:
Unii vor ca fiul lor să fie cel mai bun jucător de fotbal din cartier, cel mai inteligent copil din clasa sa sau cel mai curajos băiat din grupul său de prieteni. Însă aceste priorități sunt nocive pentru dezvoltarea armonioasă a copilului.
- Un fiu este o comoară și trebuie tratat la fel ca o fiică: acesta trebuie lăsat se comporte așa cum dorește, să-și ocupe timpul liber cu ceea ce îi place și să-și urmeze propriile vise și interese.
- De pildă, dacă pe fiul tău nu-l interesează un anumit sport, nu-l obliga să-l practice.
Este esențial să înțelegem faptul că un copil nu este o copie la indigo a părinților săi. Putem să-i vorbim fiului nostru despre hobbyurile noastre, să încercăm să-l ghidăm într-o anumită direcție și să-l expunem la diverse lucruri, dar este inacceptabil să-l obligăm să facă ceva ce nu îi place.
Un fiu are dreptul să fie trist
Băieții nu se nasc mai puternici decât felele și nici nu sunt invincibili. O altă greșeală pe care mulți părinți o comit este să îi spună fiului lor: „Nu plânge, ești bărbat și trebuie să fii puternic, nu să verși lacrimi”.
- La fel ca și fetele, băieții trebuie să-și exprime emoțiile. Dacă fiul tău simte nevoia să plângă, permite-i să facă acest lucru.
- Comunicarea emoțională este esențială în creșterea unui fiu. Încearcă să stabilești o relație bazată pe încredere cu fiul tău de la bun început.
- Nu râde de lucrurile pe care fiul tău ți le împărtășește. Ideile, visurile, emoțiile și dorințele sale au o importanță capitală pentru el. Dacă micuțul va simți că îl critici sau că îți bați joc de el, cel mai probabil va înceta să aibă încredere în tine.
Te sfătuim să citești și:
Un fiu va dori să aibă spațiu personal foarte devreme
Fiii tind să oscileze între nevoia de a se simți atașați de părinți și de a fi răsfățați de aceștia și dorința extremă de a fi lăsați singuri pentru a-și putea exercita drepturile și a se simți liberi. Ei doresc să devină independenți de la o vârstă fragedă.
- Trebuie să fii răbdător și să-ți menții puterea de negociere. Un fiu reacționează negativ dacă îi interzici pur și simplu ceva. Este nevoie să-l faci să înțeleagă de ce nu îi este permis să facă anumite lucruri.
- De asemenea, dacă dorește să aibă mai mult spațiu și anumite drepturi, este important să profiți de această ocazie pentru a-ți învăța fiul să fie mai responsabil.
- Așa cum ai face dacă ai avea o fiică, trebuie să-ți încurajezi fiul să-și asume responsabilități încă de când este mic.
Spre binele lui, fiul tău trebuie să simtă că are responsabilități. Lasă-l să-și facă singur ordine în cameră sau să ajute la curățenia generală. Permite-i să fie răspunzător pentru starea animalului său de companie sau a jucăriilor sale.
Citește și:
Un fiu este o comoară, dar și o provocare
Educația copilului trebuie să aibă la bază nevoile sale. Este esențial să menții o bună comunicare emoțională între voi. Numai așa fiul tău va avea mereu încredere în tine.
Respectându-i personalitatea și interesele în fiecare zi, îi vei oferi micuțului un exemplu de comportament pe care să îl poată emula pentru a deveni independent și matur. Astfel, își va putea urma visurile, știind că îi vei fi mereu alături.
Mamele și tații trebuie să-și iubească fiii și fiicele în mod egal și să-i educe pe micuți astfel încât să aibă aceleași drepturi și responsabilități. Nu comite greșeala de a-ți trata copiii diferit!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Cuervo Martinez, Á. (2010). Pautas de crianza y desarrollo socioafectivo en la infancia. Diversitas. https://doi.org/10.15332/s1794-9998.2010.0001.08
- Raya, A. F., Pino, M. J., & Herruzo, J. (2009). La agresividad en la infancia: el estilo de crianza parental como factor relacionado. European Journal of Education and Psychology. https://doi.org/10.30552/ejep.v2i3.28
- Izzedin Bouquet, R., & Pachajoa Londoño, A. (2009). Pautas, prácticas y creencias acerca de crianza… ayer y hoy. Liberabit.
- Gottman, J. (2011). Estilos de crianza. Talaris Institute.
- Mestre Escrivá, M., Samper García, P., Tur, A., & Díez, I. (2001). Estilos de crianza y desarrollo prosocial de los hijos. Revista de Psicología General y Aplicada: Revista de La Federación Española de Asociaciones de Psicología.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.