Logo image
Logo image

Utilizări și efecte adverse ale medicamentului Diovan

4 minute
Diovan funcționează prin blocarea efectului angiotensinei II, relaxarea vaselor de sânge și scăderea tensiunii arteriale. În acest articol, vom discuta despre utilizările și efectele sale secundare.
Utilizări și efecte adverse ale medicamentului Diovan
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Diovan este un medicament al cărui ingredient activ este valsartanul. Acesta aparține unui grup de medicamente cunoscute sub numele de antagoniști ai receptorilor angiotensinei II, care ajută la controlul tensiunii arteriale ridicate. În cele ce urmează, vom discuta despre principalele utilizări și efecte adverse ale medicamentului Diovan.

Hipertensiunea arterială face ca inima și arterele să lucreze mai greu. Dacă este lăsată netratată, hipertensiunea poate duce la deteriorarea vaselor de sânge de la nivelul creierului și al inimii, provocând un accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă sau insuficiență renală.

Diovan: mod de acțiune și utilizări terapeutice

Angiotensina II este o substanță din corp care determină contractarea vaselor de sânge, ceea ce duce la creșterea tensiunii arteriale. Diovan funcționează prin blocarea efectului angiotensinei II, relaxarea vaselor de sânge și scăderea tensiunii arteriale. Acest medicament, care poate fi găsit sub formă de tablete, poate fi utilizat pentru tratamentul a trei afecțiuni diferite:

  • Hipertensiune arterială la adulți, copii cu vârsta peste 6 ani și adolescenți cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani.
  • Un atac de cord recent la adulți (între 12 ore și 10 zile de la atac). Acest medicament ajută la reducerea riscului de deces în urma unui atac de cord.
  • Insuficiență cardiacă la pacienți adulți. În acest caz, tratamentul începe, de obicei, cu 40 mg de Diovan de două ori pe zi.
Some figure

Acest medicament aparține unui grup de medicamente cunoscute sub numele de antagoniști ai receptorilor angiotensinei II.

Desigur, dozele de Diovan depind de afecțiune. În multe cazuri, medicii vor crește treptat doza pe parcursul a câteva săptămâni, până la maxim 160 mg de două ori pe zi. Doza finală depinde de toleranța fiecărei persoane.

Acest medicament poate fi administrat împreună cu alte tratamente pentru insuficiență cardiacă, cum ar fi inhibitorii enzimei care transformă angiotensina (ACEI).

Printre simptomele insuficienței cardiace se numără scurtarea respirației și umflarea picioarelor și a labelor picioarelor din cauza retenției de lichide.

Utilizarea Diovanului (valsartan) împreună cu alte medicamente

Efectele valsartanului pot fi modificate atunci când sunt administrate concomitent și alte medicamente. În acest caz, medicul poate să modifice doza și să ia și alte măsuri de precauție. Acesta poate recurge chiar și la întreruperea tratamentului cu orice alte medicamente, cum ar fi cele utilizate pentru scăderea tensiunii arteriale, inclusiv diuretice, inhibitori ai enzimei care transformă angiotensina (ACEI) și aliskiren.

De asemenea, medicii trebuie să ia în calcul și substanțele care cresc nivelul de potasiu din sânge, cum ar fi suplimentele de potasiu sau medicamentele care scad eliminarea potasiului din organism.

Te-ar putea interesa:

Efectele administrării de aceclofenac

Efecte adverse ale medicamentului Diovan

La fel ca toate celelalte medicamente, Diovanul poate provoca reacții adverse, deși acest lucru nu este valabil în cazul fiecărui pacient. Unele reacții adverse pot fi grave și pot necesita asistență medicală imediată. Frecvența unora dintre reacțiile adverse poate varia în funcție de starea pacientului.

Persoanele care iau Diovan (valsartan) pot prezenta simptome ale unei reacții alergice, cum ar fi:

  • Umflarea feței, a buzelor, a limbii sau a gâtului.
  • Dificultăți de respirație sau de înghițire.
  • Erupții cutanate intense și mâncărime.
Some figure

Administrarea acestui medicament poate provoca reacții alergice care se manifestă prin mâncărimi ale pielii. Dacă te confrunți cu acest lucru, mergi imediat la medic.

Dacă experimentezi oricare dintre aceste reacții, oprește administrarea de Diovan și discută cu medicul care ți-a prescris medicamentul. Alte reacții adverse des întâlnite includ amețelile, tensiunea arterială scăzută cu sau fără simptome și afectarea funcției renale.

În timpul administrării de Diovan, pot apărea și alte efecte adverse. De obicei, acestea includ angioedemul, pierderea bruscă a cunoștinței, vertijul, spasmele musculare, ritmul cardiac anormal, tusea, slăbiciunea și durerile abdominale.

Efectele adverse precum amețelile și afectarea funcției renale au fost mai puțin frecvente la pacienții adulți care au primit tratament pentru hipertensiune arterială. Cu toate acestea, ele sunt mai des întâlnite la pacienții adulți tratați pentru insuficiență cardiacă sau după un atac de cord suferit recent.

Citește mai mult:

Ce sunt antimicrobienele folosite în medicină?

Efecte adverse ale medicamentului Diovan: raportarea

Dacă te confrunți cu efecte adverse, consultă imediat medicul sau farmacistul. Oferind detalii despre experiența ta, poți ajuta specialiștii să investigheze siguranța acestui medicament. Pentru rezultate mai bune și pentru a reduce riscul apariției de efecte adverse, ia întotdeauna acest medicament exact așa cum îți prescrie medicul specialist.

Concluzie

În general, studiile arată că valsartanul în doze de 160 mg până la 360 mg este mai eficient în controlul tensiunii arteriale în comparație cu alte medicamente din același grup. Cu toate acestea, este important să discuți cu medicul pentru a afla dacă acesta este potrivit în situația ta.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ripley, T. L. (2005). Valsartan in chronic heart failure. Annals of Pharmacotherapy. https://doi.org/10.1345/aph.1E327
  • Zakirova, A. N., & Zakirova, N. E. (1999). Diovan efficacy and tolerance in mild and moderate hypertension. Terapevticheskii Arkhiv.
  • Mahony, C. (2013). Second study on valsartan is threatened with retraction over alleged data manipulation. BMJ (Clinical Research Ed.). https://doi.org/10.1136/bmj.f4920
  • Huang QF, Li Y, Wang JG. Overview of clinical use and side effect profile of valsartan in Chinese hypertensive patients. Drug Des Devel Ther. 2013;8:79–86. Published 2013 Dec 30. doi:10.2147/DDDT.S38617

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.