Logo image
Logo image

10 informații importante despre Virusul Zika

6 minute
În articolul de astăzi îți vom prezenta informații importante despre Virusul Zika. Medicii din întreaga lume încearcă să țină sub control această epidemie.
10 informații importante despre Virusul Zika
Ultima actualizare: 30 aprilie, 2019

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis un avertisment care conține informații importante despre Virusul Zika. Virusul, transmis de țânțarul din specia Aedes aegypti a ajuns în cel puțin 15 țări de pe continentul american, potrivit datelor verificate până în prezent.

Cel mai îngrijorător este faptul că, potrivit majorității instituțiilor naționale de sănătate, nu există niciun tratament pentru a contracara efectele virusului. Este esențial să adoptarea măsuri preventive și să ne informăm corespunzător cu privire la acest virus. Sperăm că din ce în ce mai multe persoane vor reuși să se apere împotriva lui.

Medicii susțin că, în general, virusul Zika provoacă erupții ale pielii și febră. Numai persoanele cu un sistem imunitar slăbit riscă să își piardă viața în urma acestei infecții.

Însă există o altă problemă extrem de gravă. Acest virus poate afecta bebelușii din pântecele mamelor, provocând diverse malformații congenitale. 

În articolul de azi îți oferim informații importante despre Virusul Zika.

Citește și:

Bolile autoimune: 5 informații importante

Ce este virusul Zika?

Virusul Zika este foarte asemănător cu febra tropicală și febra galbenă. El provine dintr-o regiune din Uganda numită Zika, de unde și denumirea acordată acestui virus necunoscut până acum. În plus, s-a descoperit că afectează și maimuțele.

Descoperirea a fost făcută în 1947. Însă, abia în 2007 virusul „a făcut trecerea” către specia umană. Au fost afectați în jur de 8000 de oameni de pe o insulă din Micronezia, localizată în Oceanul Pacific.

La vremea respectivă, cele mai frecvente simptome provocate de acest virus erau erupțiile cutanate, durerile articulare și oboseala.

Epidemia din 2007 a avut loc în urma transmiterii virusului din Africa în Micronezia.  Din 2007 până în 2015 virusul a suferit modificări. S-au observat efecte mult mai îngrijorătoare în cazurile prezente în America, printre care și dezvoltarea microcefaliei la bebeluși.

Some figure

În prezent, virusul Zika este diferit

  • Institutul Pasteur din Guyana efectuează studii pentru a afla cât mai multe informații importante despre Virusul Zika care a luat cu asalt continentul american.
  • Deși afectează milioane de oameni în fiecare an, virusul Zika nu este fatal decât în cazuri rare. Atunci când pacientul are boli respiratorii, boli infecțioase, boli cardiace severe sau suferă de oboseală accentuată.
  • Aspectul cel mai îngrijorător este faptul că virusul Zika afectează fetușii, cauzând microcefalie.
  • Potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, între 2010 și 2014, în Brazilia s-au descoperit între 150 și 200 de cazuri de microcefalie. Statistica devine și mai alarmantă în anul următor, 2015, în care au existat 3,895 de cazuri.
  • Tulpina actuală a virusului provine dintr-un genotip din Asia și nu mai are legătură cu tulpina inițială apărută în Uganda.

Observăm că este cunoscut istoricul virusului Zika în America. Toate aceste informații importante despre virusul Zika ne determină să sperăm că specialiștii vor descoperi un tratament și un vaccin împotriva lui.

Cum se transmite virusul Zika?

Some figure

Ești predispus la contractarea virusului dacă ai fost înțepat de un țânțar din specia Aedes aegypti

Nu este suficient să folosești un repelent pentru a te feri de acest virus. În forma sa actuală, virusul poate fi transmis și în alte modurile. Reține următoarele informații importante despre Virusul Zika:

  • Transmitere sexuală (virusul rămâne în spermă pentru o perioadă lungă de timp);
  • Infecție perinatală transmisă de la mamă la făt prin sânge (dar nu și prin laptele matern).

Îți recomandăm și:

Cum să devii donator de măduvă osoasă

Simptomele virusului Zika

După ce ai fost înțepat de un țânțar infectat, durează între două și șapte zile până încep să se manifeste primele simptome. Reține însă că doar unul din patru oameni contractează boala.

Principalele simptome sunt:

  • Mâncărimi și o erupție cutanată a pielii.

O modalitate simplă de a diferenția virusul Zika de o alergie sau de o altă reacție apărută la nivelul pielii este prezența unor dureri musculare severe și a oboselii accentuate.

Complicațiile neurologice și autoimune sunt rare. Dar în ultimele luni, au fost consemnate câteva cazuri în Brazilia.

Virusul Zika la femeile însărcinate

Some figure

Alarma provocată de virusul Zika a apărut ca urmare a numărului îngrijorător de copii care se nasc cu microcefalie.

Categoria expusă celui mai mare risc de contractare a acestui virus este reprezentată de femeile gravide. La fel de expuse sunt și cele care încearcă să rămână însărcinate și care locuiesc în țările sau regiunile în care s-au înregistrat astfel de cazuri.

În prezent, aceste teritorii sunt: Mexic, Guatemala, El Salvador, Honduras, Haiti, Puerto Rico, Insula Sfântului Martin, Guadelupa, Martinica, Barbados, Panama, Ecuador, Columbia, Venezuela, Guyana, Surinam, Guyana Franceză, Brazilia, Bolivia și Paraguay.

Buletinul epidemiologic din Brazilia a înregistrat cele mai multe cazuri până la ora actuală. La începutul lunii ianuarie, în SUA s-a consemnat primul deces al unui nou născut infectat cu virusul Zika. Problema continuă să capete amploare.

Sunt însărcinată, cum procedez?

Pentru femeile care locuiesc în afara continentului american, recomandarea este foarte simplă. Dacă ești însărcinată, nu vizita niciuna dintre țările enumerate mai sus.

Dar cum ar trebui să procedeze toate femeile care locuiesc în aceste teritorii?

Informații importante despre Virusul Zika – medicii oferă următoarele sfaturi:

  • Să poarte bluze cu mâneci lungi și pantaloni pentru a evita înțepăturile de țânțar. 
  • Să folosească un repelent pentru țânțari.
  • Să evite zonele sau vasele din jurul locuinței în care se colectează apă stătută, inclusiv ghivecele cu plante. Să fie atente la zonele cu umezeală ridicată, în care se adună insectele. Dacă femeile locuiesc în aceste regiuni, este indicat să folosească o plasă de țânțari pe timpul nopții.
  • OMS le recomandă femeilor care sunt deja însărcinate sau încearcă să rămână gravide să se prezinte la medic pentru controale regulate.

Motivele pentru care virusul Zika provoacă malformații genetice

Some figure

În Brazilia s-au înregistrat cele mai grave efecte secundare ale virusului Zika, inclusiv microcefalia la bebeluși.

  • Riscul de microcefalie și alte malformații congenitale a fost asociat cu infecția cauzată de virusul Zika în primul trimestru al sarcinii. 
  • Microcefalia este o afecțiune foarte rară care poate fi genetică sau cauzată de expunerea la anumiți agenți din mediu.
  • Copiii născuți cu această malformație au o circumferință a craniului mult mai mică decât este normal. Fapt ce împiedică o dezvoltare adecvată a acestora. Pot avea anumite crize, dificultăți în a se hrăni și pot să moară în primele zile după naștere.
  • Nu există niciun tratament pentru microcefalie.

Sunt însărcinată: cum aflu dacă bebelușul meu are microcefalie?

Microcefalia poate fi diagnosticată în timpul sarcinii cu ajutorul unei ecografii prenatale. Indicat este să aștepți până în al treilea trimestru de sarcină pentru a efectua această testare. Însă nici atunci rezultatul nu este 100% sigur.

În general, diagnosticul este stabilit după naștere. Există mai multe grade de severitate a bolii. Unii copii, dacă se bucură de un sprijin corespunzător, pot duce o viață cât de cât normală.

Cu toate acestea, microcefalia este aproape întotdeauna asociată cu anumite dificultăți de învățare.

Informații importante despre Virusul Zika – concluzii

Some figure

Virusul Zika s-a extins în multe zone, existând o atenționare emisă în 18 țări și teritorii de-a lungul Americii Latine, număr care ar putea în curând să ajungă la 20.

În ultima vreme, s-a observat că virusul se apropie de Jamaica și de celelalte insule din Marea Caraibilor. Instituțiile medicale le sfătuiesc pe femei să amâne cât pot de mult sarcinile în timpul epidemiei și să se apere de țânțari.

Dacă te confrunți cu anumite simptome ce par a avea legătură cu acest virus, este foarte important să te prezinți la medic și să respecți toate indicațiile acestuia. Până la ora actuală cercetătorii au descoperit unde este localizat virusul, care este proveniența acestuia și modalitatea prin care se răspândește, drept pentru care putem spera că în curând va apărea și un vaccin.

Cu un bagaj consistent de informații, cu anumite schimbări în comportament și cu ajutorul cercetătorilor și al specialiștilor din câmpul medicinei vom reuși să trecem peste această epidemie a virusului Zika.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Vasudevan, J., Skandhan, A., Skandhan, A. K. P., Balakrishnan, S., & Skandhand, K. P. (2018). Zika virus. Reviews in Medical Microbiology. https://doi.org/10.1097/MRM.0000000000000126
  • Mlakar, J., Korva, M., Tul, N., Popovic, M., Poljsak-Prijatelj, M., Mraz, J., … Zupanc, T. A. (2016). Zika Virus Associated with Microcephaly. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMsr1604338
  • Calvet, G., Aguiar, R. S., Melo, A. S. O., Sampaio, S. A., de Filippis, I., Fabri, A., … de Filippis, A. M. B. (2016). Detection and sequencing of Zika virus from amniotic fluid of fetuses with microcephaly in Brazil: a case study. The Lancet Infectious Diseases. https://doi.org/10.1016/S1473-3099(16)00095-5
  • Pessoa, A., Pone, M. V. S., Feitosa, I. M. L., Neto, J. M. de P., Cavalcanti, D. P., Wanderley, H. Y. C., … El-Husny, A. S. (2016). Possible Association Between Zika Virus Infection and Microcephaly — Brazil, 2015. MMWR. Morbidity and Mortality Weekly Report. https://doi.org/10.15585/mmwr.mm6503e2er
  • Oficina Regional para las Américas de la Organización Mundial de la Salud. https://www.paho.org/hq/index.php?option=com_topics&view=article&id=427&Itemid=41484&lang=es
  • Zika (2019, 16 de septiembre). Instituto Pasteur de Guayana. Recuperado de https://www.pasteur.fr/en/medical-center/disease-sheets/zika
  • Tambo, E. (2017). Microcefalia vinculada al virus del Zika y otras anomalías neurológicas Epidemia en la medicina neonatal-perinatal: perspectiva. Enfermedades infecciosas pediátricas: acceso abierto , 02 (01). doi: 10.21767 / 2573-0282.100037.
  • Mccarthy, M. (2016). Los CDC actualizan la guía del virus del Zika para proteger a las mujeres embarazadas. Bmj , i786. doi: 10.1136 / bmj.i786
  • Pacheco-Romero, José ZIKA VIRUS: UN NUEVO DESAFÍO PARA OBSTETRICOS Y GINECÓLOGOS. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia [en línea]. 2016, 62 (2), 219-242 [fecha de consulta 6 de abril de 2020]. ISSN: 2304-5124. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=323446799010

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.