Logo image
Logo image

Pericolul virusului Zika – o urgență de sănătate publică

3 minute
Virusul Zika prezintă riscuri pentru sănătatea femeilor gravide și poate cauza deformări în cazul fetușilor aflați în dezvoltare, inclusiv microcefalie.
Pericolul virusului Zika – o urgență de sănătate publică
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că pericolul virusului Zika nu trebuie ignorat, deoarece acesta constituie o urgență de sănătate publică la nivel global. A fost asociat cu o creștere a numărului de cazuri de disfuncții neurologice în rândul bebelușilor.

Comisia OMS a declarat că există o legătură potențială între virusul Zika și creșterea numărului de cazuri de microcefalie în rândul nou născuților. Această malformație neurologică produce o deformare a capului și a creierului, acestea fiind subdezvoltate.

Margaret Chan, directorul general al organizației, a făcut un apel public. Aceasta avertiza că este foarte probabil ca virusul Zika să fie un pericol pentru sănătatea globală.

„Cazurile de microcefalie și de alte disfuncții neurologice și impactul acestora asupra familiilor constituie o amenințare destul de semnificativă, așadar am acceptat recomandările Comisiei,” a declarat Chan.

În ciuda criticilor aduse lui Chan pentru că nu a luat o decizie rapidă, OMS susține că această situație este foarte delicată. Virusul Zika propriu-zis nu este considerat a fi o problemă gravă. Acesta însă a fost corelat cu microcefalia și cu alte boli precum sindromul Guillain-Barré.

Din păcate, a fost deja confirmat faptul că virusul Zika se răspândește cu rapiditate. Se prognozează că patru milioane de americani vor fi infectați în viitor.

Te-ar putea interesa și: 

Rețete naturale care îți întăresc sistemul imunitar

Pericolul virusului Zika și controlarea populației țânțarilor

Some figure

Virusul Zika a fost declarat un pericol global. Astfel se vor investi mai multe resurse în scopul descoperirii unor metode de a ține sub control epidemia în timp util.

Chan afirmă că cea mai mare prioritate o constituie ținerea sub control a populației de Aedes aegypti. Aceștia sunt țânțarii care transmite periculosul virusul.

Un apel a fost făcut țărilor afectate de virusul Zika pentru a oferi publicului informațiile utile. Mai mult, cetățenii au fost încurajați să ia măsurile necesare pentru a reduce prezența țânțarului.

Până în prezent, OMS nu a considerat necesar să recomande interzicerea călătoriilor în țările afectate. Cu toate acestea, în cazul femeilor posibil expuse virusului, să se apeleze la îngrijire prenatală pentru a reduce riscul nașterii unui copil cu handicap.

Pericolul virusului Zika și țara cu cele mai multe cazuri

Până în prezent, Brazilia se află în fruntea clasamentului țărilor afectate de virusul Zika. Și nu doar în ceea ce privește numărul de persoane infectate, ci și numărul de bebeluși născuți cu microcefalie. Numărul cazurilor confirmate este de 270, cu încă 3.449 în curs de studiu.

Se estimează că, din luna aprilie, circa 1,5 milioane de persoane au fost infectate cu virusul Zica în Brazilia. Pe locul doi în clasament se află Columbia, cu 20.000 de cazuri confirmate. Dintre acestea 2.000 sunt femei gravide.

Pericolul virusului Zika și răspândirea lui

Some figure

Organizația de Sănătate a Americii de Sud a avertizat că 24 de țări au fost afectate de virusul Zika. 22 în cele două Americi, una în Africa și una în Oceanul Pacific.

Până în prezent, nu știm decât că virusul Zika se transmite prin intermediul înțepăturilor țânțarului Aedes aegypti. Trebuie efectuate în continuare studii pentru a descoperi dacă există și alte căi de transmitere precum, de pildă, contactul sexual.

Momentan nu există niciun leac pentru a combate virusul Zika. Ar putea fi nevoie de cel puțin un an (sau chiar mai mult) pentru ca cercetătorii să descopere un vaccin.

Te-ar putea interesa și: 

Sistemul imunitar: 7 trucuri pentru a-l întări

Țările afectate precum Columbia, Brazilia, Honduras și Republica Dominicană recomandă femeilor să evite să rămână însărcinate. Asta în următoarele luni sau cel puțin până când specialiștii descoperă mai multe informații despre virusul Zika.

Este imperativ să știm care este legătura acestuia cu problemele neurologice ce afectează fetușii în dezvoltare.

Autoritățile din aceste țări recomandă evitarea surselor de apă stătătoare și utilizarea sprayurilor pentru alungarea insectelor. Purtarea unor haine care acoperă o suprafața cât mai mare a pielii este indicată.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • OMS. (2017). Preguntas y respuestas sobre el virus de Zika y sus complicaciones. https://www.who.int/features/qa/zika/es/
  • World Health Organization. (2018). Zika Virus. https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/zika-virus
  • NIH: National Institute of Allergy and Infectious Diseases. Zika Virus. https://www.niaid.nih.gov/diseases-conditions/zika-virus

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.