Logo image
Logo image

Zgomote în stomac: ce este bine de știut

4 minute
Dacă auziți zgomote stânjenitoare din stomac, înseamnă că, probabil, nu ați mestecat foarte bine mâncarea. Gazele produse de alimentele mestecate doar pe jumătate pot fi reduse cu un ceai de plante.
Zgomote în stomac: ce este bine de știut
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Știai că dacă auzi zgomote în stomac poate însemna și altceva, în afara strigătului de foame?

Poate credeți că în felul acesta organismul vă cere să mâncați, dar acest mesaj poate fi mai mult decât un îndemn a merge la masă.

Sistemul digestiv

Pentru a înțelege de ce se aud zgomote în stomac, întâi trebuie să știm mai multe despre relația lui cu sistemul digestiv. Acesta din urmă este pur și simplu un tub lung care începe de la gură și se termină la anus.

Este un sistem foarte simplu, dar devine mai complicat când intervin și alte organe. Mâncarea se deplasează în interiorul sistemului digestiv prin contracții musculare (numite peristaltism) care digeră alimentele și le împinge mai departe. Aceste contracții ajută organismul să combine alimentele solide cu cele lichide și cu acidul gastric.

Some figure

Majoritatea zgomotelor din organism provin din sistemul digestiv care amestecă alimentele solide din stomac cu cele lichide. Aerul produs în interiorul sistemului începe să se miște odată cu contracțiile intestinului și rezultă un zgomot specific, de bubuitură. Astfel de sunete se pot produce în orice moment, chiar și când sunteți nervoși. Diferența este că, atunci când stomacul este plin, aceste zgomote sunt mai puțin sesizabile.

Dacă nu avem mâncare în stomac, de ce se mai contractă sistemul digestiv? Cu vreo două ore înainte de a se goli, în stomac încep să se producă anumiți hormoni care stimulează sistemul nervos și trimit un mesaj către creier care spune “mi-e foame”. Creierul răspunde la aceste semnale dând comanda de a produce contracțiile, peristaltism. Acestea termină de golit ce mai era în stomac și provoacă alte senzații de foame, ca să vă grăbească să mâncați.

Te-a putea interesa și

Somnul cu stomacul plin sau gol?

De ce se produc multe zgomote în stomac?

Tot ceea ce am specificat mai înainte reprezintă o activitate normală. Dar dacă se produc prea multe zgomote în stomac, nu numai că vă afectează sănătatea, dar și procesul de digestie. Uneori, acestea pot avea loc fără nici un motiv. Alteori, probabil că nu numai foamea este cauza zgomotelor excesive.

Dietele foarte stricte

Dacă mâncați mai puțin decât sunteți obișnuiți, ziua sau noaptea, este posibil să derutați sistemul digestiv. Dietele stricte conțin alimente cu o anumită cantitate de calorii și nutrienți. Astfel, se produc multe zgomote în stomac pentru că se digeră mai repede, iar semnalele de foame apar mult mai des.

Consumul de băuturi răcoritoare

Aceste sunete mai pot fi provocate în stomac și de amestecul de gaze și aer. Dacă beți o băutură răcoritoare sau carbogazificată, sporiți numărul de bule din sistemul digestiv care produc zgomote în intestine. Atunci când organismul nu poate elimina în mod natural acest aer în plus, procesul are loc în interiorul sistemului digestiv. Și dacă mâncați prea repede sau înghițiți aer în același timp, rezultatul poate fi același.

Some figure

Intoleranța alimentară

Cea mai frecventă intoleranță este la lactoză, prezentă în lapte, iaurt, smântână și brânză. Când aceste componente rămân în stomac prea mult timp, bacteriile prezente în ele produc mai mult aer și gaze în interiorul sistemului digestiv. Cel mai bine ar fi să refuzați orice alimente la care este posibil să nu aveți toleranță.

Citește și

8 sunete produse de corp care nu trebuie ignorate

Ulcerul

Și ulcerul poate fi o cauză, diferența fiind doar cantitatea de aer din sistemul digestiv. Această boală se manifestă prin durere și disconfort, fără nici o legătură cu senzația de foame. Pentru a ameliora simptomele, trebuie să vă adaptați dieta.

Simptomele de colon iritabil

Simptomele acestei afecțiuni sunt asemănătoare cu cele de ulcer, deoarece, pe lângă zgomotele gastrice, consumul anumitor alimente produce și dureri puternice.

Some figure

Cum putem avea situația sub control?

Dacă aceste zgomote nu sunt provocate de o afecțiune, se pot face anumite lucruri pentru a ameliora simptomele și a le ține sub control.

  • Mestecați foarte bine mâncarea. Astfel, când sistemul digestiv combină alimentele solide cu lichidele, se vor produce mai puține gaze.
  • Beți o cană cu ceai după masă. De exemplu, ceaiul de mentă ameliorează astfel de simptome.
  • Nu inspirați profund în timp ce mâncați pentru a reduce riscul de a ingera și aer.
  • Mâncați mai puțin. O gustare este mai ușor de digerat și nu-i dă răgaz stomacului să trimită un semnal de foame către creier.
Some figure

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.