Logo image
Logo image

10 hoți de energie pozitivă

6 minute
Odată cu trecerea timpului, ne dăm seama că iertarea este cea mai bună alegere. După ce iertăm, ne simțim mai ușurați pentru că nu mai cărăm povara ranchiunii.
10 hoți de energie pozitivă
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Cu toții avem o cantitate de energie pe care trebuie să învățăm să nu o risipim. Energia ne ajută să găsim o motivație în muncă, să gândim pozitiv și să profităm de fiecare oportunitate. Numai noi avem puterea de a controla această energie. Însă există și factori interni sau externi care pot interveni la nivel de energie, provocând o scădere a motivației, a stării de spirit sau a productivității. Aceștia sunt hoți de energie pozitivă.

Nivelul de energie este cheia succesului și a puterii de a depăși fiecare obstacol apărut de-a lungul vieții. Fiecare dintre noi își poate reîncărca bateriile cu energie în fiecare zi pentru a-și putea folosi întreaga forță, talentul și orice altceva ce ne individualizează.

Ținând cont că fiecare persoană este înzestrată cu energie și că aceasta este cheia către dezvoltarea personală și profesională, cel mai mare lider spiritual, Dalai Lama, a atras atenția asupra a 10 „hoți de energie pozitivă”. Cu toții ar trebui să știm de existența lor pentru a ne putea controla nivelul de energie și pentru a nu lăsa pe altcineva să profite de ea.

Hoți de energie pozitivă

Oamenii toxici

Some figure
  • „Feriți-vă de persoanele care se bagă în viața voastră doar pentru a se plânge, pentru a vă povesti problemele și temerile lor și care îi judecă pe alții. Dacă vedeți că cineva caută un coș unde să-și arunce gunoiul, aveți grijă să nu vă otrăvească mintea.”

Cu toții putem distinge ce persoane ne influențează pozitiv viața și care sunt acelea care vor să ne împiedice să realizăm ce ne-am propus.

Facturile neplătite la timp

Nimic nu ne aduce mai multă liniște sufletească decât să știm că nu suntem datori și că nimeni nu ne datorează nimic.

  • „Plătiți-vă datoriile la termen. În același timp, recuperați-vă banii de la cei care vă sunt datori sau, dacă acest lucru este imposibil, renunțați la ei.”

Dacă nu aveți datorii, vă păstrați starea de calm în fața altora și cu voi înșivă. Cel mai bine ar fi să facem tot ce ne stă în putere să ne eliberăm de datorii și să nu trebuiască să ne ascundem sau să ne fie rușine că nu le-am achitat.

Promisiunile

  • „Dacă nu v-ați ținut promisiunea, întrebați-vă de ce. Oricând vreți, vă puteți răzgândi, vă puteți cere scuze sau puteți încerca să găsiți o alternativă la promisiunea pe care nu ați respectat-o. Dar, aveți grijă să nu devină un obicei. Cel mai bun mod de a evita să faceți ceva ce nu vreți, este să spuneți NU de la început.”

Indiferent cât de mici sunt, promisiunile pot avea o valoare mare pentru persoana care are așteptări. Ținerea promisiunii ne face oameni mai buni atât la nivel personal, cât și profesional. Promisiunile nerespectate sunt hoți de energie pozitivă.

Citiți și:

5 sfaturi pentru a fi fericit în viața de zi cu zi

Sarcinile pe care nu vreți să le îndepliniți

Some figure
  • „Oricând este posibil, terminați ce aveți de făcut sau dați altcuiva acele sarcini pe care preferați să nu le faceți și dedicați-vă timpul activităților care vă plac mai mult.”

Asta nu înseamnă că fugiți de responsabilități. Uneori este mai bine să transferați activitățile cuiva care le poate face mai bine sau cuiva care vă poate ține locul când nu vă simțiți în stare să faceți acel lucru. Nu uitați că este important să facem lucruri care au însemnătate în viața noastră.

Odihna și acțiunea

  • „Acordați-vă șansa de a vă odihni dacă simțiți nevoia în acel moment. De asemenea, acționați atunci când se ivește ocazia potrivită.”

Atât lumea înconjurătoare, cât și viețile noastre, au un ritm diferit de la o zi la alta. Noi știm cum să ne adaptăm. De multe ori, dacă nu ne oprim când simțim nevoia, putem face o greșeală. De asemenea, dacă nu acționăm când avem ocazia, o să regretăm mai târziu. Munca în exces și epuizarea sunt hoți de energie pozitivă.

Ordinea și organizarea

  • „Aruncați, strângeți și aranjați! Nimic nu vă poate strica mai mult nivelul de energie decât un loc dezordonat, plin de lucruri vechi, care nu mai sunt de folos nimănui.”

Este foarte important să aruncăm toate lucrurile de care nu mai avem nevoie. Păstrați doar lucrurile care vă ajută să vă organizați viața într-un mod plăcut și care vă alimentează visele pentru viitor.

Vă recomandăm și:

Irascibilitate, anxietate și depresie – sfaturi utile

Sănătatea

Some figure
  • „Sănătatea este foarte importantă. Dacă organismul nostru nu funcționează la capacitatea maximă, nu putem face mai nimic. Luați o pauză.”

Nu are niciun rost să aveți cel mai bun loc de muncă, bani cu sacul și cele mai fine lucruri dacă nu vă puteți bucura de sănătate și dacă nu aveți grijă de corpul vostru

Ca să ne bucurăm de viață la cel mai mare nivel de energie, trebuie să ne rezervăm timpul necesar pentru organism: să îl detoxifiem, să medităm, să ne facem plăcerile, să mâncăm sănătos, să facem mișcare, să facem un control medical și să facem tot ce trebuie pentru a ne asigura că suntem sănătoși.

Situațiile dificile

  • „Înfruntați situațiile toxice pe care le tolerați în prezent, ajutați un prieten sau un membru al familiei, nu mai tolerați acțiunile negative din partea partenerului sau a colegilor și luați măsurile necesare.”

Este important să analizați și să luați decizii la timp deoarece, atunci când amânați sau ignorați lucrurile, acestea pot genera stres, înrăutățind problemele, nelăsându-vă să vă concentrați.

Acceptarea

  • „Acceptați. Asta nu înseamnă că vă resemnați, dar nimic nu vă face să pierdeți mai multă energie decât lupta și împotrivirea unor situații pe care nu le puteți schimba.”

Deși multă lume crede că nimic nu este imposibil și că speranța este ultima care se piere, uneori, viața ne pune în niște situații în care trebuie să acceptăm că nu putem schimba lucrurile. Singurul mod în care putem continua este prin acceptare. Asta nu înseamnă că ar trebui să nu ne mai luptăm.

Atunci când acceptăm că nu putem schimba ceva, avem ocazia de a ne schimba planurile și de a căuta noi oportunități.

Iertarea

  • „Iertați. Treceți peste o situație care vă provoacă durere, puteți alege ca durerea respectivă să devină o amintire.”

Una dintre cele mai mari surse de energie este iubirea sau legătura cu Dumnezeu prin care învățăm să iertăm. Este adevărat că, uneori, viața ne pune în situații care ne umplu de mânie, durere, amărăciune și teamă.

Dacă decidem să nu alimentăm aceste sentimente și începem să iertăm, viața noastră ia o turnură spre bine. Cu timpul, ne dăm seama că am luat decizia cea mai bună. Mânia, ura și ranchiuna sunt hoți de energie pozitivă care ne pot face să luăm hotărâri greșite.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Goleman, Daniel. Emociones destructivas: cómo comprenderlas y dominarlas; un diálogo científico con el Dalai Lama. Ediciones B Argentina, SA, 2003.
  • Lama, Dalai. El arte de la felicidad. Greenbooks editore, 2014.
  • Lama, Dalai, El poder de la compasion/The Power of Compassion. Longseller, 2004.
  • VV.AA (2013). Relaciones tóxicas de pareja. https://www.researchgate.net/publication/264549862_Relaciones_Toxicas_de_pareja_-_Foreign_partner_Toxic
  • VV.AA. (2017). El perdón como estrategia de afrontamiento. Una mirada desde el modelo de la complejidad del afrontamiento. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-48082017000300271

 


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.