Logo image
Logo image

11 obiceiuri care afectează creierul

4 minute
Iată câteva obiceiuri dăunătoare pentru creier. Ai grijă să le eviți!
11 obiceiuri care afectează creierul
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Nu îți dai seama ce se întâmplă: ești obosit, nu te poți concentra, uiți diverse lucruri. Este ciudat că toate acestea se petrec mai ales în anumite situații: când te trezești devreme, când nu mănânci nimic până spre după-amiază și ești stresat la serviciu… Problema este că adopți anumite obiceiuri care afectează creierul. 

Tot ceea ce faci îți influențează organismul într-o oarecare măsură, dar anumite lucruri pot chiar să împiedice funcționarea normală a creierului și să îi afecteze structura. Imaginează-ți că repeți aceste lucruri zilnic, ani la rând. Poți ghici ce se întâmplă?

Propriile obiceiuri ne distrug creierul! Dar nu te îngrijora. Mai ai încă timp să îl salvezi. Schimbându-ți modul de viață, cu siguranță îți vei îmbunătăți atât sănătatea creierului, cât și a întregului corp. În cele ce urmează vom discuta despre toate acele obiceiuri care afectează creierul.

Creierul

Creierul este un organ extrem de complex și de sensibil, implicat direct sau indirect în toate procesele corpului. Acesta reglează funcțiile homeostatice, precum bătăile inimii, echilibrul lichidelor din corp, tensiunea arterială, dar şi nivelul hormonal și temperatura copului.

Creierul este responsabil de funcțiile motrice, gândire, învățare, memorie, emoții, prin urmare, de starea generală de sănătate a organismului.

Conform numeroaselor studii științifice, modul în care oamenii își trăiesc viața le poate afecta celulele creierului pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp, fapt ce conduce la apariția unor boli degenerative și a altor probleme.

Adoptând o dietă echilibrată și practicând exerciții fizice, creierul se reactivează și se însănătoșește. Haideți să vedem care sunt cele 11 obiceiuri care afectează creierul.

Obiceiuri care afectează creierul

1. Lipsa micului micul dejun

Some figure

Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, pentru că influențează semnificativ performanțele fizice și psihice, rezistența și echilibrul emoțional.

În primele ore ale zilei, după o lungă perioadă de repaus alimentar, creierul are nevoie de substanțe nutritive pentru desfășurarea proceselor fiziologice. Dacă nu beneficiază de acestea, este nevoit să folosească rezervele și să facă un efort suplimentar pentru asigurarea funcționării organismului.

Dacă sari peste micul dejun, vei fi lipsit de energie, îți vei pierde puterea de concentrare și memoria, vei avea o dispoziție proastă și performanțe fizice și intelectuale slabe. Așa că servește un mic dejun sănătos și consistent.

2. Fumatul

Prostul obicei al fumatului distruge celulele creierului și împiedică buna oxigenare a acestuia. S-a demonstrat şi că fumatul determină apariția unor boli degenerative ca Alzheimerul.

De asemenea, aminele heteroclitice eliberate în timpul fumatului afectează reproducerea corectă a ADN-ului, conducând la mutații genetice care duc la apariția celulelor canceroase.

3. Consumul exagerat de zahăr

Some figure

O dietă în care predomină zahărul rafinat, făină albă, prăjelile și alimentele semipreparate și în care nu se regăsesc suficiente legume, fructe și fibre, determină acumularea de substanțe toxice în organism. Acestea favorizează dezvoltarea tumorilor, afectează sistemul imunitar, cauzează malnutriție și perturbă dezvoltarea neurologică.

4. Expunerea constantă la medii poluate

Creierul trebuie să fie alimentat permanent cu oxigen. De aceea, dacă în schimbul de gaze și în transportul și prelucrarea acestora în celule apar substanțe toxice, eficiența creierului va scădea.

5. Somnul insuficient

Ai nevoie de 8 ore de somn noaptea pentru a te odihni și a căpăta energie și pentru ca procesele metabolice să se poată desfășura corespunzător și celulele nervoase să se refacă. Privându-te de somn, accelerezi degradarea celulelor creierului și vei fi obosit și prost dispus toată ziua.

Îți recomandăm să citești și:

3 moduri de a echilibra chimia creierului

6. Supraalimentarea

Consumul de alimente de care organismul nu are nevoie determină o acumulare de substanțe reziduale sub formă de grăsimi și rigidizarea arterelor cerebrale, fapt ce împiedică buna funcționare a acestora.

7. Alcoolul

Some figure

Alcoolul poate distruge toate organele, în special sistemul nervos, ficatul și inima. Acesta afectează reacțiile chimice care au loc în creier, distruge neuronii și reduce viteza de transmitere a impulsurilor nervoase.

8. Reacțiile violente sau stresul puternic

Stresul produce o serie de reacții în sistemul nervos, reduce capacitatea mentală și crește riscul de accident vascular cerebral sau de infarct.

Citește și:

5 nutrienți esențiali pentru creierul tău

9. Acoperirea capului în timpul somnului

Some figure

Dacă dormi cu capul acoperit, concentrația de dioxid de carbon din creier crește, iar cea de oxigen scade, fapt ce poate avea efecte dăunătoare asupra creierului.

10. Solicitarea creierului atunci când ești bolnav

Nu este indicat să muncești sau să studiezi prea mult atunci când ești bolnav pentru că organismul își canalizează energia pentru vindecare. Suprasolicitarea creierului în astfel de perioade poate reduce eficiența organismului și duce la slăbirea sistemului imunitar, predispunându-te la alte boli.

11. Lipsa exercițiilor și a stimulării mentale

Nimic nu este mai bun decât gândirea, conversația inteligentă, lectura sau dezlegarea de cuvinte încrucișate pentru stimularea creierului. Aceste activități sporesc capacitatea de învățare, memorare și de reacție la stimuli.

Sfaturi de final

Evită toate acele obiceiuri care afectează creierul și adoptă un stil de viață sănătos:

  • Mănâncă fructe și legume delicioase, ce stimulează activitatea cerebralăConsumă pește bogat în acizi grași omega 3, care facilitează comunicarea interneuronală.
  • Bea 3-4 cești de ceai sau una de cafea zilnic pentru îmbunătățirea memoriei de scurtă și de lungă durată și pentru a evita apariția bolilor Alzheimer și Parkinson.
  • Fă regulat exerciții fizice.
  • Evită drogurile, tutunul și alcoolul.
  • Dormi suficient.
  • Gândește pozitiv.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • VV.AA. (2008). Relación entre la calidad del desayuno y el rendimiento académico en adolescentes de Guadalajara (Castilla-La Mancha).http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112008000500011
  • VV.AA. (2013). Omisión del desayuno, estado nutricional y hábitos alimentarios de niños y adolescentes de escuelas públicas de Morelos, México. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19476337.2013.839006
  • Centro de investigación Biomédica de España. https://ciberned.es/noticias/blog/214-fumar-aumenta-el-riesgo-de-sufrir-alzheimer-o-demencia.html
  • Vargas Marcos, Francisco. (2005). LA CONTAMINACIÓN AMBIENTAL COMO FACTOR DETERMINANTE DE LA SALUD. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1135-57272005000200001
  • Nilton Custodio., Lira, David. (2018). Los trastornos del sueño y su compleja relación con las funciones cognitivas. http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-85972018000100004
  • VV.AA. (2015).Azúcares adicionados a los alimentos: efectos en la salud y regulación mundial. Revisión de la literatura. http://www.scielo.org.co/pdf/rfmun/v64n2/v64n2a17.pdf
  • VV.AA. (2014). Principales daños sanitarios y sociales relacionados con el consumo de alcohol. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1135-57272014000400004
  • VV.AA. (2017). La autopercepción del estrés psicológico se asocia con el ataque isquémico transitorio e ictus minor. Un estudio de casos y controles. https://www.elsevier.es/es-revista-neurologia-295-avance-resumen-la-autopercepcion-del-estres-psicologico-S0213485317303572

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.