Logo image
Logo image

3 remedii cu usturoi pentru colesterol ridicat

4 minute
Datorită conținutului său ridicat de antioxidanți, usturoiul este unul dintre cei mai buni aliați pentru tratarea colesterolului ridicat. În acest articol, îți vom împărtăși 3 remedii naturale pe care le poți folosi pentru a profita de proprietățile sale.
3 remedii cu usturoi pentru colesterol ridicat
Ultima actualizare: 02 martie, 2021

Te-ai întrebat vreodată dacă este posibil să folosești remedii cu usturoi pentru colesterol? Este posibil să fi auzit de marile valori medicinale ale acestui aliment, în special pentru sănătatea cardiovasculară.

În acest articol, îți vom explica cum îți poți reduce colesterolul cu usturoi atât timp cât adopți un stil de viață sănătos și o dietă echilibrată. Studiile au arătat faptul că usturoiul este foarte eficient și te ajută să-ți atingi obiectivul în mod natural.

3 remedii cu usturoi pentru colesterol ridicat

Oamenii au folosit usturoiul timp de secole ca hrană medicinală. Numeroase studii au confirmat efectele sale pozitive pentru tratarea problemelor digestive și circulatorii, a tusei, a paraziților intestinali, a pneumoniei și a altor afecțiuni.

În plus, acest aliment te ajută să-ți îmbunătățești sănătatea cardiovasculară. De exemplu, poate ajuta la scăderea colesterolului, a tensiunii arteriale sau a agregării trombocitelor. Cu toate acestea, vei avea nevoie și de o dietă sănătoasă și de exerciții fizice regulate.

1. Mestecă un cățel de usturoi

Some figure
Usturoiul este unul dintre tratamentele naturale pe care oamenii le folosesc pentru a trata colesterolul ridicat. De fapt, proprietățile sale sunt susținute de mai multe studii.

Primul remediu este și cel mai simplu. Cu toate acestea, există un ușor dezavantaj – trebuie să consumi usturoi crud.

Mulți oameni preferă să înghită usturoiul întreg pentru a evita gustul și mirosul acestuia. Însă studiile arată că acest lucru îi poate reduce eficacitatea, în comparație cu mâncatul acestuia mestecat sau zdrobit.

De ce ai nevoie?

  • 1 cățel de usturoi crud în fiecare zi

Cum îl mănânci?

  • În fiecare zi ar trebui să mănânci un cățel de usturoi crud, mestecat sau zdrobit.
  • Dacă îți este dificil să-l mesteci, poți să-l amesteci sau să-l adaugi în mâncare, dar fără să-l gătești.
  • Poți atenua gustul puternic, mestecând câteva semințe de anason sau frunze de pătrunjel după consumul de usturoi.

Îți recomandăm:

Supă de dovlecei și usturoi pentru imunitate

2. Usturoi și suc de lămâie

Studiile arată beneficiile cardiovasculare oferite de amestecul de usturoi și suc de lămâie. Un anumit studiu a fost realizat cu persoane între 30 și 60 de ani cu hiperlipidemie moderată timp de opt săptămâni. Rezultatele studiului au fost evaluate după două luni.

De ce ai nevoie?

Ce trebuie să faci?

  • Pentru început, bea lingura de suc de lămâie pe stomacul gol.
  • Apoi, consumă cățeii de usturoi pe tot parcursul zilei, dar întotdeauna cruzi. Îi poți tăia pentru a-ți condimenta alimentele, îi poți amesteca în gazpacho, îi poți consuma pe pâine prăjită, etc.

3. Usturoi negru

Some figure
Una dintre modalitățile prin care îți poți reduce colesterolul este folosirea usturoiului negru. Proprietățile acestui tip de usturoi îl fac eficient în eliminarea lipidelor blocate în artere.

Unul dintre cele mai mari dezavantaje pe care îl are usturoiul este mirosul. Din acest motiv, mulți oameni resping consumul regulat de usturoi și caută alte alternative sănătoase.

Grație metodelor de procesare create pentru eliminarea mirosului, usturoiul negru a avut un mare succes și devine din ce în ce mai popular. Acest tip de usturoi se obține prin maturare la temperaturi înalte și umiditate ridicată.

Acest proces de îmbătrânire întunecă culoarea și schimbă aroma și textura usturoiului. Cățeii își mențin forma, dar devin moi. În plus, s-ar putea să-ți amintească de lemnul dulce.

De asemenea, trebuie să subliniem faptul că unele dintre componentele sale devin mai concentrate în timpul acestui proces de maturare. Aceasta înseamnă că usturoiul devine și mai eficient ca antioxidant și, de asemenea, mai bun pentru reglarea lipidelor, inclusiv a colesterolului.

De ce ai nevoie?

  • Căpățâni de usturoi cu coajă
  • Un recipient care poate menține o temperatură constantă între 37 °C și 60 °C timp de 1, 2 sau 3 luni (termos, aparat de preparare a iaurtului, oală pentru orez, etc.).
  • Folie de aluminiu

Ce trebuie să faci?

  • Mai întâi, îndepărtează doar stratul exterior al căpățânilor, nu coaja cea mai apropiată de cățeii de usturoi.
  • Apoi, înfășoară căpățânile în folie de aluminiu.
  • După aceea, pune usturoiul în recipientul pe care l-ai pregătit și lasă-l să stea cel puțin 2 luni. Vei ști că este gata când interiorul devine negru. După prima lună, poți verifica.
  • Procesul este simplu, dar necesită răbdare.

Cum îl mănânci?

  • Consumă un cățel de usturoi cu o jumătate de oră înainte de fiecare dintre cele trei mese principale.

Îți recomandăm:

Rețetă de supă de usturoi castiliană: un deliciu!

Acum cunoști 3 remedii cu usturoi pentru colesterol ridicat, pe care le poți folosi oricând dorești. Cu toate acestea, înainte de orice, trebuie să te adresezi medicului, mai ales dacă suferi de probleme digestive sau iei anumite medicamente, deoarece usturoiul ar putea interfera cu acestea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Avicenna J Phytomed. 2014 Jan-Feb; 4(1): 1–14. Garlic: a review of potential therapeutic effects. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103721/
  • Aslani, N., Entezari, M. H., Askari, G., Maghsoudi, Z., & Maracy, M. R. (2016). Effect of garlic and lemon juice mixture on lipid profile and some cardiovascular risk factors in people 30-60 years old with moderate hyperlipidaemia: A randomized clinical trial. International Journal of Preventive Medicine. https://doi.org/10.4103/2008-7802.187248
  • Ha, A. W., Ying, T., & Kim, W. K. (2015). The effects of black garlic (Allium satvium) extracts on lipid metabolism in rats fed a high fat diet. Nutrition Research and Practice. https://doi.org/10.4162/nrp.2015.9.1.30
  • Jabbari, A., Argani, H., Ghorbanihaghjo, A., & Mahdavi, R. (2005). Comparison between swallowing and chewing of garlic on levels of serum lipids, cyclosporine, creatinine and lipid peroxidation in Renal Transplant Recipients. Lipids in Health and Disease. https://doi.org/10.1186/1476-511X-4-11
  • Nutrition Research and Practice. 2015 Feb;9(1):30-36. English. The effects of black garlic (Allium satvium) extracts on lipid metabolism in rats fed a high fat diet. https://doi.org/10.4162/nrp.2015.9.1.30

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.