Logo image
Logo image

4 alimente periculoase pentru bebeluși

4 minute
Există câteva alimente toxice și periculoase pentru bebeluși, care nu trebuie incluse în alimentația acestora în primele luni de viață.
4 alimente periculoase pentru bebeluși
Elisa Morales Lupayante

Scris și verificat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Bebelușii au nevoie de o alimentație sănătoasă și bine planificată de către părinți. Descoperă în cele ce urmează 4 alimente periculoase pentru bebeluși ce pot provoca boli și care afectează dezvoltarea armonioasă a celor mici!

Stomacul delicat al bebelușilor nu tolerează orice fel de alimente. Procesul de dezvoltare și adaptare pe care îl necesită sistemul digestiv face ca bebelușii să nu fie pregătiți să digere anumite alimente în primii luni de viață. În plus, substanțele nutritive ale laptelui matern sunt suficiente pentru a acoperi necesitățile alimentare de care depind bebelușii.

Încă din momentul nașterii, bebelușii au obiceiul de a băga totul în gură, iar cu timpul vor dori să încerce alimentele pe care le consumăm și noi. Însă trebuie să reținem că nu toate alimentele sunt sănătoase și nutritive, iar unele preparate pot fi chiar toxice pentru bebeluși.

Aceste tipuri de alimente trebuie excluse din alimentația copilului și înlocuite cu mâncăruri care, de exemplu, conțin calciu. Acest element ajută la dezvoltarea sănătoasă a oaselor și a sistemelor esențiale pentru organism, precum sistemul nervos.

Am pregătit o listă cu 4 alimente periculoase pentru bebeluși!

4 alimente periculoase pentru bebeluși

1. Sucuri de fructe și băuturi carbogazoase

Some figure

Elimină sucurile și băuturile carbogazoase din alimentația bebelușului.

Este adevărat că sucurile carbogazoase sau necarbogazoase sunt produse din fructe, însă acest lucru nu înseamnă că sunt sănătoase. Fibrele din fructele proaspete se pierd în totalitate din cauza procesului de fabricație. Tot ce rămâne este un produs plin de zahăr. De asemenea, sucurile pot cauza copiilor diaree. Cel mai bine este să le eviți complet.

Nu te lăsa păcălit de afirmațiile fabricanților care precizează pe ambalaj că sucul de fructe conține vitamina C, care este esențială pentru bebeluși. Academia Americană de Pediatrie recomandă ca bebelușii mai mici de șase luni să fie hrăniți exclusiv cu lapte matern sau formulă de lapte. Bebelușii de 6-12 luni pot să bea apă în cantități mici, însă laptele matern sau formula de lapte trebuie să rămână hrana lor principală.

Citește și:

Tratament pentru enurezis la copii

2. Cârnați sau crenvurști

Some figure

Cârnații sunt alimente solide pline de grăsimi, de multe ori produse cu ingrediente suspecte și necunoscute. Cârnații sunt periculoși pentru copiii mici, de asemenea, deoarece aceștia se pot îneca încercând să îi înghită. Chiar și o bucată mare de morcov crud reprezintă un pericol. Prin urmare, nu hrăni bebelușul cu aceste alimente:

  • Cârnați
  • Crenvurști
  • Bucăți mari de carne sau cașcaval
  • Struguri întregi
  • Popcorn
  • Legume tari sau crude
  • Nuci
  • Semințe

Odată ce începi să-ți hrănești bebelușul cu alimente pe care le poate lua cu ușurință cu mâna, asigură-te că acestea sunt tăiate în bucăți mici. Este foarte important să reții că bebelușii au nevoie de o alimentație bine planificată. După ce începi hrănirea cu alimente solide, nu uita că cei mici trebuie hrăniți cu elementele nutritive asemănătoare cu acelea pe care le conține laptele matern.

3. Alimente cu zahăr

Some figure

Cu toate că această recomandare este evidentă, este important să reținem faptul că zahărul poate provoca hiperglicemie. De asemenea, adăugarea zahărului în alimentația bebelușilor este extrem de periculoasă.

Cerul gurii bebelușilor se transformă continuu. Din acest motiv, ei preferă alimentele dulci, precum laptele matern. Cu toate acestea, zahărul poate provoca boli grave și tulburări de somn. De aceea, alimentele care conțin zahăr, precum dulciurile, caramelul, băuturile carbogazoase, deserturile sau shake-urile nu trebuie incluse în alimentația bebelușilor.

Cantitățile mici de zahăr nu au efecte negative. Însă este important să reții că alimentația sănătoasă a unui bebeluș este asigurată exclusiv de:

Hrănirea bebelușilor cu zahăr poate duce la complicații severe, precum tulburările cognitive. Bebelușul va cere din ce în ce mai multe alimente cu zahăr. Cu timpul, copilul va refuza să mănânce fructe, legume și verdețuri. Vor urma vizite frecvente la pediatru și la stomatolog din cauza cariilor, tartrului și gingivitei.

4. Desert tip jeleu

Some figure

Gelatina se încadrează cu ușurință în categoria de alimente periculoase pentru bebeluși. Majoritatea jeleurilor sunt preparate cu zahăr, coloranți și arome artificiale și conțin o cantitate mică de gelatină naturală.

Jeleul preparat în casă, de exemplu, cu sucuri de fructe nu conține aditivi artificiali. Cu toate acestea, el rămâne un amestec de suc de fructe și zahăr. La punctul 4 am discutat deja despre motivele pentru care trebuie să elimini zahărul din alimentația bebelușului.

Este adevărat că jeleul este un aliment ușor de înghițit, însă din cauza conținutului bogat de zahăr, acesta trebuie evitat. Există o mulțime de variante de deserturi sănătoase cu care poți înlocui jeleul.

Citește mai mult:

Cum să te apropii de copiii tăi pentru a-i sfătui

Un exemplu de desert sănătos:

  • Pune un măr la cuptor, apoi fă-l piure. Adaugă scorțișoară.
  • Acest desert este delicios, natural și sănătos, deoarece conține fibre și vitamine.

În cocnlzuie, trebuie să reținem faptul că există anumite alimente periculoase pentru bebeluși ce trebuie evitate pentru ca aceștia să se dezvolte în mod armonios.

Sursa imaginii reprezentative: wikiHow.com


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.