Logo image
Logo image

4 informații interesante despre sistemul limfatic

4 minute
Este suficient să ai mai bine grijă de tine pentru a îmbunătăți activitatea sistemului limfatic. Reține că măsuri simple precum urmarea unei diete echilibrate și gestionarea adecvată a emoțiilor au un impact direct asupra sănătății și fericirii tale.
4 informații interesante despre sistemul limfatic
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López

Ultima actualizare: 30 aprilie, 2019

Vrei să descoperi câteva informații interesante despre sistemul limfatic, o componentă a sistemului circulator?

Asemenea unei rețele complexe, sistemul limfatic este alcătuit din vase de comunicare, țesuturi specializate și organe. Aceste organe, cum ar fi splina, îndeplinesc un rol foarte important: eliminarea toxinelor, a deșeurilor și a altor substanțe nocive din organism.

Sistemul limfatic îndeplinește multe funcții interesante pe care este bine să le cunoaștem.

În articolul de azi îți prezentăm 4 informații interesante despre sistemul limfatic. Citește în continuare pentru a afla ce este acesta, care sunt funcțiile sale și, nu în ultimul rând, ce poți face pentru a-l îngriji mai bine.

1. Sistemul limfatic și limfa

Sistemul limfatic îndepărtează elementele inutile, precum deșeurile și celulele moarte. Totodată, acesta execută o funcție la fel de importantă: îmbunătățirea răspunsului imunitar.

La baza activității sistemului limfatic stă limfa. Acest lichid activează mijloacele naturale de apărare a organismului și fortifică globulele albe.

Sistemul limfatic ține sub control nivelul de proteine din organism. În pus, acesta reglează producția de chil (un lichid format cu ajutorul fierii) și stimulează producția anumitor aminoacizi.

După cum poți vedea, sistemul limfatic îndeplinește un rol mult mai interesant decât bănuiai.

2. Organele care alcătuiesc sistemul limfatic

Some figure

Una dintre cele mai interesante informații despre sistemul limfatic este faptul că acesta este conectat de creier prin intermediul sinusurilor. Așadar, sistemul limfatic prezintă o rețea de vase sanguine care acoperă practic întreg corpul.

Iată care sunt cele mai importante componente ale sale:

Măduva osoasă

Măduva osoasă produce toate celulele corpului uman. Printre acestea se numără și cele din componența limfei și limfocitele care alcătuiesc sistemul limfatic.

Timusul

Some figure

Am vorbit despre timus și cu alte ocazii. Această glandă mică este foarte importantă în cadrul sistemului limfatic. Ea produce limfocitele, un tip de globule albe indispensabile pentru sistemul imunitar.

Splina

Unele persoane au impresia că splina este un organ inutil. Însă această idee este doar un mit. În realitate, splina filtrează sângele și îndepărtează celulele sau deșeurile problematice de care organismul nu mai are nevoie.

Ganglionii limfatici

Some figure

Ceea ce probabil știi deja despre ganglionii limfatici este că, din când în când, aceștia se inflamează. De asemenea, sunt predispuși la cancer, inclusiv la limfomul Hodgkin și non-Hodgkin. Dar oare ce altceva ar trebui să știm despre ganglionii limfatici?

  • Aceștia sunt ganglioni mici localizați în grupuri în diverse părți ale corpului, precum axilele și pântecele. Rolul lor este să combată microbii și infecțiile.

3. Bolile sistemului limfatic

Primul (și cel mai vizibil) simptom al bolilor sistemului limfatic este reprezentat de inflamarea ganglionilor. Dar există și alte semnale de alarmă care merită toată atenția. Iată despre ce este vorba:

Limfedemul

  • Această problemă este frecventă în rândul femeilor care s-au supus unei masectomii din cauza cancerului mamar.
  • Limfa se acumulează, iar pacientul observă o creștere semnificativă a volumului brațelor și al picioarelor, care încep să prezintă umflături.

Adenopatia

Some figure
  • Adenopatia este o inflamație a ganglionilor limfatici. Nu este cauzată mereu de cancer. De fapt, în general aceasta are la bază un sistem imunitar slăbit.
  • Totodată, adenopatia este frecvent provocată de virusuri precum cei responsabili de boli ca rujeola și mononucleoza.
  • Așa cum am menționat anterior, inflamarea ganglionilor limfatici a fost asociată cu limfoamele Hodgkin și non-Hodgkin. Vestea bună este că, dacă sunt surprinse la timp, aceste boli pot fi tratate cu succes.

Edemele

Acestea pot fi de 2 tipuri: edeme limfodinamice și edeme limfostatice. Primul tip este cauzat de o problemă simplă a sistemului circulator, pe când cel de-al doilea este consecința insuficienței limfatice provocate de acumularea proteinlor.

4. Modurile de îngrijire, pe lista de informații interesante despre sistemul limfatic

Acum știi că sistemul limfatic îndeplinește 2 funcții esențiale:

  • Purifică organismul
  • Oferă protecție împotriva virusurilor și bacteriilor prin fortificarea sistemului imunitar

Este important să ne îmbunătățim obiceiurile zilnice. Astfel, vom îngriji rețeaua de organe, ganglioni și vase care alcătuiesc sistemul limfatic. Adoptă măsuri simple cum ar fi:

  • Consumă alimente ecologice proaspete
  • Încearcă să-ți reduci nivelul de stres
  • Obține 7-9 ore de somn în fiecare noapte
  • Fă băi fierbinți și relaxante, pe care să le închei cu un duș rece
  • Include exerciții fizice moderate în rutina ta zilnică
  • Bea apă cu lămâie
  • Masajele care activează circulația limfatică sunt foarte benefice
  • Bea ceaiuri preparate cu urzică și aloe vera
  • Practică yoga

După cum poți vedea, sistemul limfatic merită toată atenția. Nu trebuie decât să ai puțin mai multă grijă de tine. Reține faptul că schimbări simple precum adoptarea unei diete echilibrate și o gestionare mai bună a emoțiilor au un impact direct asupra sănătății și fericirii tale.

Tu cum vei profita de cele 4 informații interesante despre sistemul limfatic prezentate în acest articol?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ferrandez, Jean-Claude. El sistema linfático. Ed. Médica Panamericana, 2006.
  • Rozman, C., and E. Montserrat. “Sistema linfático y síndromes adenopáticos.” Medicina Interna 2 (1995): 1491-3.
  • Tortora, Gerard J., and Bryan Derrickson. Principios de anatomía y fisiología. Médica Panamericana,, 2013.
  • Cleveland Clinic. Lymphatic System. (2020). Recuperado el 28 de febrero de 2021. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/21199-lymphatic-system
  • Benioff Children’s Hospital. Whats is bone marrow. Recuperado el 28 de febrero de 2021. https://www.ucsfbenioffchildrens.org/education/what_is_bone_marrow/
  • National Health Services. Spleen problems and spleen removal. (2019). Recuperado el 28 de febrero de 2021. https://www.nhs.uk/conditions/spleen-problems-and-spleen-removal/
  • Clínica Mayo. Linfedema. (2018). Recuperado el 28 de febrero de 2021. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/lymphedema/symptoms-causes/syc-20374682#:~:text=A%20veces%2C%20se%20hinchan%20ambos,forma%20parte%20del%20sistema%20inmunitario.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.