Logo image
Logo image

4 smoothie-uri bune pentru ficat din fructe și legume

4 minute
Simți o senzație anormală de greutate? Suferi de alergii cutanate? Dacă experimentezi simptomele tocmai menționate sau ai alte motive pentru care bănuiești că ficatul tău nu funcționează corespunzător, nu ezita să încerci următoarele smoothie-uri. Ajută acest organ să se detoxifieze în mod natural!
4 smoothie-uri bune pentru ficat din fructe și legume
Eliana Delgado Villanueva

Verificat și aprobat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Ficatul este unul din organele care filtrează sângele și elimină toxinele. Printre altele, el susține digestia grăsimilor, metabolismul și alte procese esențiale pentru o sănătate optimă. Așadar, este important să consumăm diverse smoothie-uri bune pentru ficat, preparate cu fructe și legume.

Deși rolul său este să detoxifice organismul, uneori ficatul se confruntă cu anormalități și probleme care îi inhibă activitatea. În acest caz, deșeurile sunt depozitate în țesuturi, ceea ce mărește riscul de simptome și boli care alterează calitatea vieții.

Astfel, este important să susținem procesul natural de detoxifiere a ficatului, să ne îmbunătățim obiceiurile zilnice și să folosim remedii care ne aprovizionează cu nutrienții de care avem nevoie.

Fructe și legume incluse în smoothie-uri bune pentru ficat

1. Smoothie cu struguri și lămâie

Some figure

Această băutură cu struguri și lămâie va aproviziona organismul cu o doză semnificativă de antioxidanți, printre care și resveratrolul, ce protejează țesuturile ficatului împotriva daunelor provocate de toxine.

Sucul de mai jos are proprietăți de curățare și diuretice. Pe lângă faptul că ajută ficatul, acesta stimulează funcția intestinală.

Ingrediente

  • 1/2 cană de struguri
  • Zeama unei lămâi
  • 2 căni de apă

Mod de preparare

  • Spală strugurii.
  • Cu ajutorul unui robot de bucătărie, procesează-i împreună cu apa și zeama de lămâie, până când obții o băutură fină.

Mod de consum

  • Bea o cană din smoothie-ul preparat la micul dejun și încă una după-amiaza.
  • Servește această băutură zilnic, pentru cel puțin două săptămâni.

Citește și:

Vindecă-ți ficatul cu fibre și legume amărui

2. Smoothie cu țelină, lămâie și pătrunjel

Legumele cu frunze verzi incluse în această băutură naturală au abilitatea de a activa ficatul. Totodată, ele sunt ideale pentru a fortifica sistemul imunitar.

Ingrediente

  • 3 tije de țelină
  • Zeama unei lămâi
  • 4 crenguțe de pătrunjel

Mod de preparare

  • Spală legumele bine și pune-le într-un robot de bucătărie. Adaugă apa și zeama de lămâie.
  • Procesează timp de câteva minute, până când obții o băutură fină.

Mod de consum

  • Bea acest smoothie la micul dejun, pentru 2-3 săptămâni consecutive.

3. Smoothie cu merișoare, sfeclă și lămâie

Some figure

Acest suc delicios iese în evidență datorită conținutului semnificativ de antioxidanți, fibre și minerale esențiale. După ce sunt digerați, nutrienții menționați ajută atât ficatul, cât și sângele.

Sucul de merișoare, sfeclă și lămâie este sărac în calorii și facilitează curățarea ficatului. În plus, efectul său ușor alcalin reduce aciditatea și previne deteriorarea prematură a țesuturilor.

Ingrediente

  • 1/2 cană de merișoare
  • 1 sfeclă mică
  • Zeama unei lămâi
  • 2 căni de apă

Mod de preparare

  • Spală merișoarele bine, decojește sfecla și stoarce zeama lămâii.
  • Pune toate ingredientele într-un robot de bucătărie și procesează-le împreună cu apa.
  • După ce ai obținut un lichid fin, adaugă gheață (dacă vrei) și servește-l.

Mod de consum

  • Bea o cană din acest suc la micul dejun și încă una după-amiaza.
  • Consumă-l de cel puțin trei ori pe săptămână, timp de o lună de zile.

4. Smoothie cu mango, banană și salată verde

Some figure

Datorită acestei combinații stranii de ingrediente, următorul smoothie are un gust dulce. Suntem siguri că îl vei adora! Conține antioxidanți, fibre și alți nutrienți importanți, utili pentru a detoxifia ficatul.

Ingrediente

  • 1 mango copt
  • 2 banane
  • 5 frunze de salată verde
  • 3 căni de apă

Mod de preparare

  • Decojește fructul de mango și bananele. Taie-le în mai multe bucăți pentru a facilita procesarea.
  • Pune fructele într-un robot de bucătărie împreună cu frunzele de salată verde și apa, apoi procesează.
  • De îndată ce ai obținut un smoothie fin, servește-l.

Mod de consum

  • Bea acest smoothie înainte de micul dejun și după-amiaza.
  • Consumă-l în fiecare zi, pentru cel puțin o săptămână.

Câteva sfaturi finale

  • Cele 4 smoothie-uri prezentate în acest articol sunt bune pentru ficat. Este însă important să le completezi cu o dietă sănătoasă, săracă în grăsimi, sare și zahăr.
  • Încearcă să-ți mărești aportul de apă. Bea cel puțin 6-8 pahare pe zi.
  • Elimină alimentele de tip „fast food” din dietă. Procedează la fel și cu băuturile alcoolice și toate tipurile de alimente procesate.
  • Urmează un plan de detoxifiere o dată la 2-3 luni, astfel încât starea ficatului tău să fie mereu optimă.

Nu uita să citești:

5 remedii naturale pentru petele hepatice

Senzațiile anormale de greutate și alergiile cutanate îți fac probleme? Dacă experimentezi asemenea simptome, încearcă cu încredere cele 4 smoothie-uri bune pentru ficat prezentate în acest articol. Ele vor ajuta acest organ să se detoxifieze în mod natural!

Sursa imaginii reprezentative: wikiHow.com


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Kalra A, Yetiskul E, Wehrle CJ, et al. Physiology, Liver. [Updated 2022 May 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535438/
  • Woreta, T. (n.d.). Detoxing Your Liver: Fact Versus Fiction. Available from: https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/detoxing-your-liver-fact-versus-fiction
  • Klein AV, Kiat H. Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence. J Hum Nutr Diet. 2015 Dec;28(6):675-86. doi: 10.1111/jhn.12286. Epub 2014 Dec 18. PMID: 25522674.
  • Valko M, Morris H, Cronin MT. Metals, toxicity and oxidative stress. Curr Med Chem. 2005;12(10):1161-208. doi: 10.2174/0929867053764635. PMID: 15892631.
  • Mollahosseini M, Daneshzad E, Rahimi MH, Yekaninejad MS, Maghbooli Z, Mirzaei K. The Association between Fruit and Vegetable Intake and Liver Enzymes (Aspartate and Alanine Transaminases) in Tehran, Iran. Ethiop J Health Sci. 2017 Jul;27(4):401-410. doi: 10.4314/ejhs.v27i4.11. PMID: 29217942; PMCID: PMC5615029.
  • Zhou T, Zhang YJ, Xu DP, Wang F, Zhou Y, Zheng J, Li Y, Zhang JJ, Li HB. Protective Effects of Lemon Juice on Alcohol-Induced Liver Injury in Mice. Biomed Res Int. 2017;2017:7463571. doi: 10.1155/2017/7463571. Epub 2017 Apr 16. PMID: 28567423; PMCID: PMC5439254.
  • Buchner I, Medeiros N, Lacerda Ddos S, Normann CA, Gemelli T, Rigon P, Wannmacher CM, Henriques JA, Dani C, Funchal C. Hepatoprotective and Antioxidant Potential of Organic and Conventional Grape Juices in Rats Fed a High-Fat Diet. Antioxidants (Basel). 2014 Apr 30;3(2):323-38. doi: 10.3390/antiox3020323. PMID: 26784874; PMCID: PMC4665483.
  • Kooti W, Daraei N. A Review of the Antioxidant Activity of Celery ( Apium graveolens L). J Evid Based Complementary Altern Med. 2017 Oct;22(4):1029-1034. doi: 10.1177/2156587217717415. Epub 2017 Jul 13. PMID: 28701046; PMCID: PMC5871295.
  • Wang Y, Cheng M, Zhang B, Nie F, Jiang H. Dietary supplementation of blueberry juice enhances hepatic expression of metallothionein and attenuates liver fibrosis in rats. PLoS One. 2013;8(3):e58659. doi: 10.1371/journal.pone.0058659. Epub 2013 Mar 12. PMID: 23554912; PMCID: PMC3595269.
  • Al-Harbi LN, Alshammari GM, Al-Dossari AM, Subash-Babu P, Binobead MA, Alhussain MH, AlSedairy SA, Al-Nouri DM, Shamlan G. Beta vulgaris L. (Beetroot) Methanolic Extract Prevents Hepatic Steatosis and Liver Damage in T2DM Rats by Hypoglycemic, Insulin-Sensitizing, Antioxidant Effects, and Upregulation of PPARα. Biology (Basel). 2021 Dec 9;10(12):1306. doi: 10.3390/biology10121306. PMID: 34943221; PMCID: PMC8698622.
  • Pickett-Blakely O, Young K, Carr RM. Micronutrients in Nonalcoholic Fatty Liver Disease Pathogenesis. Cell Mol Gastroenterol Hepatol. 2018 Aug 23;6(4):451-462. doi: 10.1016/j.jcmgh.2018.07.004. PMID: 30294653; PMCID: PMC6170520.
  • Kozeniecki M, Ludke R, Kerner J, Patterson B. Micronutrients in Liver Disease: Roles, Risk Factors for Deficiency, and Recommendations for Supplementation. Nutr Clin Pract. 2020 Feb;35(1):50-62. doi: 10.1002/ncp.10451. Epub 2019 Dec 16. PMID: 31840874.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.