Logo image
Logo image

5 pericole ale consumului de apă îmbuteliată

4 minute
Apă de la robinet sau apă îmbuteliată, tu ce alegi de obicei?
5 pericole ale consumului de apă îmbuteliată
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Consumul de apă este esențial pentru a putea trăi. Această băutură nu este o simplă gustare revigorantă, ci joacă un rol important în reglarea diverselor funcții ale organismului. Știi însă care sunt cele 5 pericole ale consumului de apă îmbuteliată?

Deoarece orice persoană trebuie să bea apă pentru a se putea menține hidratată, numeroase companii au transformat acest lichid într-o veritabilă afacere de succes, inducând în eroare milioane de consumatori din întreaga lume.

Folosind sloganuri ca „9 din 10 medici o recomandă”, aceste companii susțin că apa îmbuteliată ar fi mai sănătoasă decât cea de la robinet. Lucrurile nu stau însă chiar așa. Apa disponibilă în magazine este deseori de calitate inferioară, dar vândută la un preț mult prea mare pentru majoritatea consumatorilor.

În ciuda informațiilor diseminate de către producători, apa îmbuteliată nu este o alternativă sănătoasă pentru apa de la robinet. Deși anumite companii depun într-adevăr efort pentru a colecta și reutiliza sticlele de plastic în care își îmbuteliază produsul, în majoritatea cazurilor aceste sticle ajung în pubela de gunoi și, în cele din urmă, poluează mediul înconjurător.

Nu vrem să sugerăm că apa de la robinet este 100% sigură; calitatea apei depinde de modul în care ea a fost procesată înainte de a fi oferită spre consum. Având în vedere acest aspect, în cele ce urmează îți vom prezenta 5 pericole ale consumului de apă îmbuteliată.

Pericole ale consumului de apă îmbuteliată

Sticlele de plastic sunt nocive pentru mediul înconjurător

Some figure

Așa cum am menționat anterior, producătorii de apă îmbuteliată încearcă să lase impresia că sticlele de plastic în care își îmbuteliază produsul sunt biodegradabile și inofensive pentru mediul înconjurător. Însă realitatea este că sticlele de plastic sunt fabricate din materiale care necesită sute de ani pentru a se putea descompune.

În ultimii ani, au fost derulate numeroase companii de reciclare pentru a reduce impactul sticlelor de plastic asupra mediului înconjurător. Din păcate, rezultatele acestora nu au fost satisfăcătoare. Conform mai multor studii, numărul sticlelor de plastic aruncate la gunoi depășește cu mult cel al sticlelor reciclate.

Mai mult, așa-zisele sticle de plastic „biodegradabile” nu se descompun atât de repede pe cât susțin etichetele lor. Aceste sticle sunt pur și simplu produse cu mai puțin plastic decât cele obișnuite.

Îți recomandăm:

12 trucuri pentru recilarea sticlelor de plastic

De obicei, apa îmbuteliată este identică din punct de vedere calitativ cu cea de la robinet, dar mai scumpă

În ciuda reclamelor cu izvoare și fluvii pitorești, apa îmbuteliată nu este mereu de calitate superioară. De fapt, doar un procent mic de apă îmbuteliată provine dintr-un izvor sau dintr-o sursă de apă subterană.

Aproximativ 25% din apa îmbuteliată disponibilă pe piață este identică din punct de vedere calitativ cu cea de la robinet. Evident, majoritatea companiilor filtrează și tratează apa produsă cu raze ultraviolete. Apoi o pun în vânzare la un preț de 100 de ori mai mare decât cel al apei de la robinet, a cărei calitate este asemănătoare.

Mai mult, numeroase studii au demonstrat că, în cazul anumitor mărci, apa îmbuteliată poate conține ftalați, mucegai, microbi, benzen, trihalometani și chiar arsenic. Din aceste motive, specialiștii susțin că apa de la robinet este de obicei mai sigură, deși trebuie luat în considerare și modul în care aceasta este purificată.

Numeroase mărci de apă îmbuteliată conțin toxine

Some figure

Plasticul se numără și el printre cele mai cunoscute pericole ale consumului de apă îmbuteliată. Producătorii de apă îmbuteliată folosesc un tip de plastic fără BPA, ce este mai puțin toxic față de alte tipuri.

Plasticul fără BPA nu este complet lipsit de compuși chimici nocivi. Acești compuși pot migra în apa îmbuteliată în sticle dacă acestea sunt expuse la căldură. Este posibil ca anumite chimicale folosite în componența sticlelor de plastic să afecteze sistemul endocrin, dar cercetările științifice nu au reușit să confirme încă acest fapt.

Citește și:

Beneficiile consumului de apă pentru sănătate

Apa de la robinet este ideală pentru a găti mâncare bio

Alimentele organice au devenit extrem de populare după ce s-a demonstrat că acestea sunt mult mai sănătoase decât alimentele expuse la pesticide și alte chimicale. Gătind aceste alimente cu apă de la robinet, le vom menține calitățile și vom susține direct industria alimentelor sănătoase.

Există alternative pentru apa îmbuteliată

O modalitate excelentă pentru a economisi bani, a-ți menține sănătatea și a proteja mediul înconjurător este să-ți cumperi o sticlă de apă reutilizabilă. Magazinele vând numeroase astfel de sticle pe care le poți umple cu apă la tine acasă, astfel încât să ai acest lichid vital cu tine în orice moment.

Mai mult, există numeroase produse inovatoare care te pot ajuta să te asiguri că apa pe care o bei este de calitate. De pildă, ce-ar fi să-ți cumperi o cană de sticlă cu filtru biodegradabil? O altă variantă este să montezi un filtru la chiuvetă—se montează ușor, iar calitatea apei pe care o bei va fi îmbunătățită considerabil.

Urmează sfaturile noastre și elimină aceste pericole ale consumului de apă îmbuteliată!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.