Logo image
Logo image

6 motive pentru care găsești sexul nesatisfăcător

4 minute
Nu te gândi prea mult și evită stresul. Ca să te poți bucura de sex, trebuie să te relaxezi. Dacă nu reușești să faci acest lucru, îți va fi imposibil să ai o viață sexuală împlinită.
6 motive pentru care găsești sexul nesatisfăcător
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Deseori viața în doi nu este atât de simplă precum pare și există multe motive pentru care găsești sexul nesatisfăcător. Știi care sunt acestea? În articolul de azi, îți vom prezenta cei mai frecvenți factori care te pot împiedica să te bucuri de sex.

Principalele motive pentru care găsești sexul nesatisfăcător

Sexul este considerat a fi o activitate de care ar trebui să ne bucurăm din plin. În realitate însă, uneori nu ne simțim satisfăcuți după o partidă de sex. De ce?

Există mai mulți factori care ne afectează abilitatea de a găsi sexul satisfăcător. Poate fi vorba despre emoții sau despre stresul de zi cu zi. Stresul este, în general, principalul element cu impact negativ asupra vieții sexuale.

Citește și:

Sapiosexualitatea: atracția față de oameni inteligenți

Acestea fiind spuse, există mulți alți factori ce pot inhiba plăcerea sexuală. În cele ce urmează, vom vorbi despre câțiva dintre aceștia.

Anxietatea de performanță

Some figure
Pentru a menține o relație amoroasă, anxietatea și tabuurile trebuie lăsate în urmă. Numai așa vei putea aprecia din plin momentele petrecute alături de ființa dragă.

Presiunea de a-ți satisface partenerul poate deveni atât de intensă, încât nu mai ești capabil să te relaxezi. În acest caz, reține că plăcerea ta este la fel de importantă pentru partenerul tău ca propria sa plăcere. Și tu meriți să primești atenție.

Pe de altă parte, poate vrei să încerci ceva nou în dormitor, dar nu ai discutat despre asta cu partenerul tău. Motivul ar putea fi teama că acesta îți va respinge ideea sau fantezia. Însă, dacă nu te exprimi liber, nu vei reuși să-ți satisfaci dorințele și vei crea stres în relația voastră.

Indiferent de motiv, trebuie să fii suficient de relaxat pentru a te bucura din plin de sex. Așadar, uită de tabuuri, spune nu stresului și anxietății și fă o prioritate din plăcerea ta.

Nu uita să comunici gândurile și dorințele tale partenerului tău. Cum vă puteți bucura de sex dacă nu vorbiți despre ce vă excită și va satisface cel mai mult?

Nesiguranțele

Poate anumite părți ale corpului tău îți displac. Drept consecință, eviți atingerile sau pui accentul pe acele părți cu care te mândrești. Nu este exclus să-ți displacă să te dezbraci cu lumina aprinsă.

Acest subpunct este legat de cel anterior. Cum poți să simți plăcere dacă nu te relaxezi? Atunci când facem sex, cel mai bine este să uităm de nesiguranțe, stres și anxietate. Numai așa ne putem bucura din plin de acest act. Sexul este mult mai plăcut dacă ne simțim confortabili în preajma partenerului și nu suntem măcinați de nesiguranțe.

Uscăciunea vaginală

Some figure
Unele femei, în special cele aflate în anumite stadii de viață, experimentează uscăciune vaginală. Lubrifianții și gelurile le pot ajuta să remedieze problema.

Multe femei, chiar și atunci când sunt excitate, suferă de uscăciune vaginală. Această problemă este firească în anumite perioade de viață, în special la menopauză sau în timpul alăptării.

Pentru a combate uscăciunea vaginală și a se bucura de sex, femeile afectate pot utiliza lubrifianți.

Gânditul obsesiv la orgasm

Uneori ne simțim atât de presați să avem un orgasm încât, din cauza stresului resimțit, se întâmplă contrariul. După cum poți vedea, principalul inamic al plăcerii sexuale este stresul.

Deși orgasmul este benefic și oferă satisfacție, cel mai bine este să te relaxezi și să profiți de toate plăcerile actului sexual.

Ar putea să te intereseze:

Mărimea penisului contează într-o relație sexuală?

Vaginismul

Some figure
Dacă experimentezi durere în timpul actului sexual, este indicat să consulți un medic ginecolog.

Vaginismul este o afecțiune caracterizată prin contracții involuntare ale mușchilor pelvieni care înconjoară vaginul. Drept consecință, vaginul poate deveni mai îngust, ceea ce va cauza durere în timpul actului sexual.

Cauzele vaginismului pot fi fiziologice (de pildă, endometrioza) sau psihologice (depresia, anxietatea, experiențele traumatice). Indiferent de cauză, femeile afectate ar trebui să consulte un ginecolog pentru a primi un tratament adecvat.

Anorgasmia feminină

Și această problemă de sănătate poate afecta viața sexuală. În acest caz, deși primește suficientă stimulare și dorința sexuală nu lipsește, femeia afectată nu poate să atingă orgasmul. Anorgasmia poate surveni în anumite stadii ale menopauzei, dar situația este mult mai complicată.

O educație sexuală precară și ignoranța cu privire propriile dorințe și propriul corp pot contribui la anorgasmie. În plus, aceasta poate fi asociată cu perioade de stres sau anxietate și survine mai frecvent la femeile cu depresie.

Concluzii

Așa cum am menționat anterior, majoritatea motivelor pentru care poți să găsești sexul nesatisfăcător sunt legate de stres. Este esențial să comunici cu partenerul tău și să te simți în siguranță, relaxat și confortabil în relația voastră.

Sexul ar trebui să fie plăcut și să te bucuri din plin de acesta.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • National Health Service. Vaginismus. (2018). Recuperado el 5 de noviembre de 2020. https://www.nhs.uk/conditions/vaginismus/
  • Cabello Santamaría, F. (2008). Evaluación y tratamiento de la anorgasmia femenina. In Revista Internacional de Andrología. https://doi.org/10.1016/S1698-031X(08)75679-6
  • Clínica Mayo. Atrofia vaginal. (2019). Recuperado el 5 de noviembre de 2020. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/vaginal-atrophy/symptoms-causes/syc-20352288

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.