O dietă săracă în carbohidrați – 7 meniuri
Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante
Foarte multe persoane care vor să slăbească în mod sănătos au adoptat o dietă săracă în carbohidrați. Aceasta constă în limitarea aportului de alimente care conțin carbohidrați, optând totodată pentru surse de energie ca fructele și legumele.
Pentru a compensa reducerea consumului de carbohidrați, este indicat să consumăm mai multe surse de proteine și de grăsimi nesaturate (adică grăsimi „benefice”). Datorită valorii energetice ridicate, aceste alimente stimulează metabolismul și optimizează arderea grăsimilor.
Spre deosebire de alte planuri alimentare, cele sărace în carbohidrați presupun doar să consumăm mai puține glucide, nu să le eliminăm complet din dietă. Dar ce avantaje oferă o dietă săracă în carbohidrați? Și oare cum îți poți planifica mesele?
În articolul de azi îți prezentăm principalele beneficii ale unei diete sărace în carbohidrați, precum și câteva reguli simple pe care trebuie să le respecți. Reține însă că această cură trebuie urmată timp de 7 zile. Apoi, adoptă o dietă complet echilibrată.
Care sunt beneficiile unei diete sărace în carbohidrați?
Scopul dietelor sărace în carbohidrați este limitarea consumului de alimente precum orezul, pastele și pâinea, pentru a facilita pierderea în greutate. Acest tip de dietă nu este restrictiv, deoarece vei servi în continuare surse de carbohidrați complecși, proteine și acizi grași.
Carbohidrații se numără printre macronutrienții care alcătuiesc baza piramidei alimentare. Însă atunci când încerci să pierzi în greutate, este important să-ți limitezi aportul de carbohidrați. În acest scop, optează pentru alimente sărace în hidrați de carbon.
Urmând un plan alimentar pentru reducerea aportului de carbohidrați, îți vei aproviziona organismul cu nutrienți benefici pentru sănătate. De fapt, este indicat să adopți o asemenea dietă ca să-ți reduci riscul de boli cardiovasculare asociat obezității. Iată ce alte beneficii îți oferă acest tip de dietă:
- Reducerea nivelului de anxietate cauzată de senzația de foame
- Normalizarea secreției sucurilor gastrice
- Îmbunătățirea funcției hepatice
- Ținerea sub control a glicemiei
- Reducerea acumulării de grăsime și stimularea formării masei musculare
Alimente permise și interzise într-o dietă săracă în carbohidrați
Ca să urmezi acest tip de dietă ca la carte, trebuie să știi care alimente sunt recomandate și care ar trebui consumate mai rar. Este esențial să cunoști sursele alternative de energie pentru organism și să-ți variezi meniul în fiecare zi.
Alimente permise
- Fructele cărnoase și legumele proaspete
- Leguminoasele și fructele cu coajă lemnoasă
- Carnea slabă (puiul, peștele, etc.)
- Produsele lactate degresate
- Ouăle
- Uleiul de măsline
- Semințele sănătoase (de chia, de in, de susan, etc.)
- Majoritatea mirodeniilor și a ierburilor proaspete
- Avocado (atât fructul, cât și uleiul obținut din acesta)
- Cafeaua și ceaiurile fără zahăr
Alimente interzise
- Dulciurile
- Zahărul rafinat
- Laptele integral sau aromat
- Siropurile de fructe
- Ciocolata și derivații săi
- Deserturile îndulcite cu zahăr
- Cartofii și orezul
- Băuturile răcoritoare și cele îndulcite
- Pastele și cerealele integrale
- Porumbul și derivații săi
Meniuri pentru o dietă săracă în carbohidrați de 7 zile
Obiectivul următoarei diete de 7 zile este să-ți reduci nivelul de grăsime corporală. Astfel, poți beneficia și de alți macronutrienți precum proteinele și grăsimile, care vor deveni principala ta sursă de energie.
Este important să-ți monitorizezi aportul total de calorii. Dacă vei consuma prea multe, nu vei obține rezultatele scontate.
Luni
- Micul dejun: o cană de lapte degresat, o cană de căpșuni tocate și două ouă fierte.
- Prânzul: o porție de pui sau pește, o felie de roșie cu ulei de măsline și o porție de leguminoase.
- Cina: o salată verde cu pui sau șuncă și orice tip de ceai preferi.
Marți
- Micul dejun: un grepfrut feliat, o felie de pâine integrală cu unt de arahide și cafea.
- Prânzul: o porție de friptură la grătar cu salată de roșii, un măr verde și ceai cu gheață.
- Cina: ton cu salată de năsturel și ceai.
Miercuri
- Micul dejun: o omletă cu ardei gras roșu și ceapă, pâine integrală prăjită și cafea amăruie.
- Prânzul: o porție de piept de pui la grătar, salată cu lăptucă și roșii, kiwi și ceai.
- Cina: salată de spanac cu ardei gras verde, brânză și șuncă și orice tip de ceai dorești.
Joi
- Micul dejun: smoothie de căpșuni și afine cu lapte de cocos și o felie de pâine integrală cu brânză proaspătă.
- Prânzul: o porție de pește cu ierburi, roșii cherry, un avocado și orice tip de ceai dorești.
- Cina: hamburger la grătar, salată verde și ceai.
Vineri
- Micul dejun: un castron mediu de mure, iaurt degresat și fructe cu coajă lignificată.
- Prânzul: o porție de carne de porc și salată cu lăptucă, roșie și ceapă.
- Cina: Salată de ton, o felie de pâine integrală și o portocală.
Sâmbătă
- Micul dejun: un ou fiert, lapte degresat și o cană de căpșuni sau afine.
- Prânzul: salată de legume cu frunze verzi și fructe cu coajă lemnoasă, o porție de pește și ceai cu gheață.
- Cina: două felii de curcan, castravete și lămâie și orice tip de ceai dorești.
Duminică
- Micul dejun: o cană de iaurt cu migdale și o jumătate de cană de mure.
- Prânzul: o porție de somon, salată cu lăptuci și castravete, un avocado și ceai cu gheață.
- Cina: salată cu bucățele de curcan, ceai și o jumătate de grepfrut.
Gustări
- O mână de fructe cu coajă lemnoasă
- Ceai
- Iaurt degresat
- Salată de fructe
- Smoothie-uri de legume
Reține! Meniurile prezentate în acest articol constituie doar o variantă posibilă pentru cei care vor să adopte o dietă săracă în carbohidrați. Așadar, poți include și unele dintre produsele de pe lista de alimente interzise, dacă dorești. Totodată, în cazul în care obiectivul tău este să pierzi în greutate, completează dieta cu o rutină de exerciții.
Concluzii
Dietele sărace în carbohidrați reprezintă planuri alimentare simple care oferă numeroase beneficii. Cu toate acestea, nu este o idee bună să le urmezi pentru prea mult timp. În fond, carbohidrații sunt macronutrienți ce constituie una dintre principalele surse de energie ale corpului uman.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Barber, T. M., Hanson, P., Kabisch, S., Pfeiffer, A. F. H., & Weickert, M. O. (2021). The Low-Carbohydrate Diet: Short-Term Metabolic Efficacy Versus Longer-Term Limitations. Nutrients, 13(4), 1187. https://doi.org/10.3390/nu13041187.
- Brouns, F. (2018). Overweight and diabetes prevention: is a low-carbohydrate–high-fat diet recommendable? European Journal of Nutrition, 57(4), 1301-1312. https://doi.org/10.1007/s00394-018-1636-y.
- Chawla, S., Tessarolo Silva, F., Amaral Medeiros, S., Mekary, R., & Radenkovic, D. (2020). The Effect of Low-Fat and Low-Carbohydrate Diets on Weight Loss and Lipid Levels: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients, 12(12), 3774. https://doi.org/10.3390/nu12123774.
- Cho, Y. A., & Choi, J. H. (2021f). Association between Carbohydrate Intake and the Prevalence of Metabolic Syndrome in Korean Women. Nutrients, 13(9), 3098. https://doi.org/10.3390/nu13093098.
- D’Abbondanza, M., Ministrini, S., Pucci, G., Nulli Migliola, E., Martorelli, E. E., Gandolfo, V., Siepi, D., Lupattelli, G., & Vaudo, G. (2020). Very Low-Carbohydrate Ketogenic Diet for the Treatment of Severe Obesity and Associated Non-Alcoholic Fatty Liver Disease: The Role of Sex Differences. Nutrients, 12(9), 2748. https://doi.org/10.3390/nu12092748.
- Dieta con bajo contenido de hidratos de carbono: ¿puede ayudarte a bajar de peso? (2023, 8 febrero). Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/weight-loss/in-depth/low-carb-diet/art-20045831?reDate=10032023.
- Ebbeling, C. B., Knapp, A., Johnson, A., Wong, J. M., Greco, K. F., Ma, C., Mora, S., & Ludwig, D. S. (2022). Effects of a low-carbohydrate diet on insulin-resistant dyslipoproteinemia—a randomized controlled feeding trial. The American Journal of Clinical Nutrition, 115(1), 154-162. https://doi.org/10.1093/ajcn/nqab287
- Holesh, J.E., Aslam, S., Martin, A. Physiology, Carbohydrates. StatPearls. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459280/.
- Ludwig, D. S., Hu, F. B., Tappy, L., & Brand-Miller, J. (2018). Dietary carbohydrates: role of quality and quantity in chronic disease. BMJ, k2340. https://doi.org/10.1136/bmj.k2340.
- Paoli, A., Cenci, L., Pompei, P., Sahin, N., Bianco, A., Neri, M., Caprio, M., & Moro, T. (2021). Effects of Two Months of Very Low Carbohydrate Ketogenic Diet on Body Composition, Muscle Strength, Muscle Area, and Blood Parameters in Competitive Natural Body Builders. Nutrients, 13(2), 374. https://doi.org/10.3390/nu13020374.
- Silverii, G. A., Botarelli, L., Dicembrini, I., Girolamo, V., Santagiuliana, F., Monami, M., & Mannucci, E. (2020). Low-carbohydrate diets and type 2 diabetes treatment: a meta-analysis of randomized controlled trials. Acta Diabetologica, 57(11), 1375-1382. https://doi.org/10.1007/s00592-020-01568-8.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.