7 obiceiuri ce trebuie evitate după masă
Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante
Când au puțin timp liber după masă, mulți oameni îl dedică anumitor activități care îi distrează sau relaxează. În realitate, există anumite obiceiuri ce trebuie evitate după masă, deoarece nu sunt deloc sănătoase.
De multe ori acționăm chiar în mod inconștient, însă ar trebui să fim atenți la acele obiceiuri care, deși par inofensive, provoacă simptome neplăcute sau probleme grave de sănătate. Având în vedere că multe persoane nu conștientizează aceste riscuri, ți le prezentăm pe larg în rândurile de mai jos.
Iată despre ce este vorba!
1. Obiceiuri ce trebuie evitate după masă: somnul
Siesta după masă poate provoca diverse probleme digestive. Chiar dacă somnul este relaxant și necesar pentru multe persoane, este esențial de reținut că, imediat după ce mănânci, acesta poate afecta digestia.
Când stai culcat, sucurile digestive nu acoperă în întregime alimentele din stomac. Prin urmare, nutrienții nu sunt asimilați în totalitate.
În plus, obiceiul de a dormi după masă poate cauza probleme la nivelul esofagului, deoarece acidul gastric poate provoca reflux și arsuri la stomac.
2. Fumatul
Se știe deja că fumatul are consecințe negative asupra plămânilor și aparatului cardiovascular. Însă ceea ce mulți nu știu este faptul că efectele sunt și mai dăunătoare dacă fumezi după masă.
Nicotina se combină cu excesul de oxigen necesar pentru realizarea digestiei, fapt care facilitează absorbția substanțelor carcinogene.
Îți recomandăm:
3. Consumul de fructe
Unele persoane consideră că fructele sunt o opțiune sănătoasă pentru suplimentarea meselor principale ale zilei. Acestea sunt dulci, versatile și pot înlocui cu succes deserturile clasice.
În realitate, fructele trebuie consumate pe stomacul gol, fie dimineața, fie între mese. Aceste alimente au nevoie de alte enzime pentru a fi digerate corect, iar glucidele din compoziția lor necesită mai mult timp pentru a fi asimilate complet.
Dacă nu sunt consumate odată cu alte alimente, organismul poate digera fructele separat, beneficiind de toți nutrienții, fibrele și glucidele din compoziția lor, care îi oferă energie.
Dacă mănânci fructe înainte sau după o masă copioasă, acestea rămân în stomac mai mult timp, provocând indigestie, gaze și alte neplăceri.
4. Dușurile
A face duș este o activitate relaxantă care îmbunătățește circulația sanguină, însă aceasta nu este indicată după masă, deoarece poate slăbi sistemul digestiv.
Dușurile stimulează circulația din zona mâinilor și a părții inferioare a corpului, însă reduc cantitatea de sânge transportată către stomac. Prin urmare, acest organ nu funcționează așa cum ar trebui, fapt care provoacă dureri, inflamații și o senzație de greutate.
5. Consumul de apă rece
Consumul de apă rece în timp ce mănânci sau după masă îți afectează digestia. Alimentele se lipesc între ele, iar procesul de absorbție a nutrienților și de separare a deșeurilor este îngreunat.
6. Consumul de ceai
Deși ceaiurile sunt sănătoase, nu este indicat să le servești după mesele principale. Aceste băuturi conțin acid tanic, o substanță care aderă la proteine și fier. Astfel, absorbția acestui mineral este redusă cu până la 87%, fapt care duce la apariția unor episoade cronice de anemie.
Fierul este necesar pentru producția de eritrocite, drept pentru care deficitul poate cauza simptome precum:
- Dureri în piept
- Paloare
- Slăbiciune și oboseală accentuată
- Unghii fragile
- Lipsa poftei de mâncare
- Mâini și picioare reci
Te-ar putea interesa:
7. Mersul și alergatul: obiceiuri ce trebuie evitate după masă
Este greșit să crezi că exercițiile fizice de după masă te ajută să arzi calorii și să slăbești. Deși mersul pe jos și alergatul sunt sănătoase, practicarea acestor activități după ce mănânci poate cauza indigestie și disconfort.
Prin urmare, este indicat să faci o plimbare abia după 30 de minute de la servirea mesei. Dacă nu poți aștepta atât de mult timp, ai grijă să nu mergi mai mult de 10 minute.
Practici și tu aceste obiceiuri ce trebuie evitate după masă? Dacă da, încearcă să renunți la ele pentru a-ți proteja sănătatea organismului.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.