7 organe de care nu ai nevoie ca să trăiești
Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli
Știai că există câteva organe de care nu ai nevoie ca să trăiești?
Corpul uman le oferă permanent surprize cercetătorilor. Deși este foarte complicat și funcțiile sale variază la fiecare persoană în parte, acesta prezintă caracteristici fascinante.
Fiecare organ, de pildă, îndeplinește un rol specific. Cu toate acestea, în cazuri extreme (accidentări, malformații, boli), putem supraviețui fără unele dintre organele noastre.
De fapt, din cauza trecerii timpului și a evoluției, anumite organe și-au pierdut funcția originală. Astfel, îndepărtarea lot nu alterează calitatea vieții.
Știi care sunt acele organe de care nu ai nevoie ca să trăiești? În articolul de azi îți prezentăm în detaliu șapte exemple pe care merită să le reții.
1. Amigdalele
Amigdalele reprezintă componente ale sistemului imunitar de care ne putem lipsi. Deși oferă protecție intrării căilor respiratorii împotriva infecțiilor bacteriene, ele nu mai sunt esențiale după ce împlinim vârsta de trei ani.
Unele persoane chiar susțin că este mai bine să-ți scoți amigdalele la o vârstă fragedă, pentru a evita problemele de sănătate în viitor.
- Medicii recomandă îndepărtarea amigdalelor atunci când pacientul suferă în mod repetat de amigdalită.
2. Apendicele
Apendicele este un organ mic în formă de sac, atașat de intestinul gros, localizat în partea dreaptă inferioară a abdomenului.
În ciuda amplasării sale, apendicele nu influențează deloc procesul digestiv. Funcțiile acestuia sunt încă necunoscute.
- Mulți oameni devin conștienți de existența apendicelui lor abia când acesta se inflamează din cauza unei infecții. Drept consecință, se declanșează o boală numită apendicită, iar apendicele trebuie îndepărtat.
- După intervenția chirurgicală, pacientul nu va experimenta nicio consecință negativă din cauza absenței apendicelui. El sau ea își va putea relua viața obișnuită fără nicio problemă.
3. Splina
Splina este localizată în cavitatea abdominală și joacă un rol important în cadrul sistemului imunitar. Mai exact, ea filtrează sângele și ajută organismul să combată infecțiile.
În ciuda acestui fapt, splina nu este un organ vital. Ea poate fi îndepărtată în caz de traume sau boli cronice.
- Pacientul va putea să aibă în continuare o viață normală. Acesta va fi nevoit să ia câteva măsuri suplimentare de precauție pentru a preveni infecțiile.
4. Organele reproducătoare
Organele reproducătoare, precum ovarele, uterul și testiculele, îndeplinesc funcții evidente. Însă ele pot fi îndepărtate ca parte a unui tratament pentru anumite boli cronice.
În majoritatea cazurilor, medicii recomandă îndepărtarea acestor organe pentru a preveni răspândirea cancerului. Dar această măsură ar putea fi necesară și în cazul unor tratamente pentru alte boli.
- Cei care se supun unei asemenea intervenții chirurgicale nu experimentează, de obicei, reacții adverse grave. Pacienții pot lua suplimente hormonale pentru a înlocui hormonii secretați de organele extirpate.
5. Unul dintre rinichi
Nimeni nu poate să nege faptul că rinichii sunt esențiali pentru sănătatea organismului uman. Rolul acestor organe gemene este să filtreze sângele și să producă urina.
Un aspect interesant este faptul că, deși avem doi rinichi, este posibil să supraviețuim doar cu unul. Putem să ne naștem cu un singur rinichi, să suferim de insuficiență renală din cauza unui accident sau boli și chiar să donăm unul dintre rinichi fără a experimenta probleme de sănătate cronice.
- În general, oamenii care au doar un rinichi prezintă o speranță de viață normală și experimentează puține efecte negative asociate.
- Însă pacienții trebuie să adopte anumite măsuri de precauție pentru a-și menține unicul rinichi sănătos, astfel încât să evite complicațiile.
6. Vezica biliară, pe lista de organe de care nu ai nevoie ca să trăiești
Vezica biliară este un sac mic, verde, în formă de pară, ascuns în spatele ficatului. Principala sa funcție este să depoziteze și să elibereze bila, care facilitează digestia alimentelor.
Dar când se deteriorează sau este afectată de anumite complicații, precum calculii biliari sau cancerul, medicii recomandă extirparea ei.
- Deși susține digestia, nu vom experimenta, în mod obișnuit, consecințe negative dacă suntem nevoiți să trăim fără vezica biliară.
- Unii pacienți pot experimenta diaree și inflamații, însă doar atunci când servesc alimente iritante.
7. Stomacul
Oricât de greu de crezut ar părea, și stomacul intră în categoria de organe de care nu ai nevoie ca să trăiești. Există o procedură chirurgicală numită gastrectomie totală, ce presupune îndepărtarea întregului stomac pentru a trata cancerul.
În cadrul acestei proceduri, medicii chirurgi conectează intestinul subțire de esofag. După intervenția chirurgicală, pacientul va fi hrănit prin intermediul unui tub pentru mai multe săptămâni, până când se va recupera complet.
- Din cauza complexității sale, cei care se supun gastrectomiei totale sunt nevoiți să urmeze un tratament strict.
- Pacienții pot ingera majoritatea alimentelor, dar cantitățile trebuie să fie reduse.
- Dacă survin complicații asociate absorbției nutrienților, medicul îi va recomanda pacientului să ia suplimente alimentare.
Deși este ideal să le îngrijești pentru a le menține sănătoase, există unele organe de care nu ai nevoie ca să trăiești. În cazul în care este necesar, ele pot fi îndepărtate fără nicio problemă. Incredibil, nu-i așa?
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- General, C. de S. (2006). Tratamiento de la Apendicitis aguda. Catálogo Maestro de Guías de Práctica Clínica IMSS–049–0, 1–12.
- Le Gac, M.-S., Delahaye, L., and Marianowski, R. (2010). Amigdalitis infantil. EMC – Pediatría 45, 1–8.
- Ic, M.E.R., Col, A.N., Surgeons, E.G.E.O.F., Of, I.O.N., and At, E. (2016). Colecistectomía. American College of Surgeons 5, 1–8.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.