Logo image
Logo image

Riscurile și prevenirea acumulării de acid uric

3 minute
Acidul uric se poate acumula în articulații. Pentru a preveni acest lucru, este necesar să consumi anumite alimente și să eviți altele.
Riscurile și prevenirea acumulării de acid uric
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Deși această substanță se găsește în organismul fiecărei persoane, este necesar să consumăm alimente care ajută la prevenirea acumulării de acid uric.

Acidul uric este o substanță chimică produsă în organism. Compus din nitrogen, oxigen, carbon și hidrogen, cea mai mare parte a acidului uric se dizolvă în sânge și este transportată către rinichi, fiind eliminată prin urină.

Excesul de acid uric poate provoca diverse daune, cum ar fi apariția calculilor și a gutei, întrucât excesul acestuia duce la concentrarea sa în anumite zone ale articulațiilor, formându-se astfel cristale ce cauzează dureri și inflamații. Prin urmare, este important să consumăm alimente care ajută la prevenirea acumulării de acid uric.

Nivelul ridicat de acid uric poate afecta orice persoană, însă bărbații sunt cei mai predispuși. Dacă ai în familie un caz de bolnav de gută, duci o viață stresantă sau suferi de obezitate, diabet sau hipertensiune arterială, ești expus unui risc mai mare de a dezvolta această problemă.

Alimente dăunătoare

În primul rând, este necesar să elimini anumite alimente din dietă:

  • Carnea roșie
  • Fructele de mare
  • Organele de porc
  • Băuturile alcoolice
  • Sucurile acidulate

Citește și:

Reducerea nivelului de acid uric posibilă cu 4 alimente

Alimente pentru prevenirea acumulării de acid uric

Mere

Some figure

Datorită conținutului ridicat de apă, merele combat nivelul crescut de acid uric. Acestea au proprietăți diuretice și antioxidante ce reduc tensiunea arterială, protejează mucoasa intestinală, previn cancerul, scad nivelul de colesterol din sânge și previn astmul și bolile inflamatorii, cum ar fi artrita.

Anghinare

Această legumă are proprietăți diuretice, ajutând la eliminarea acidului uric prin urină. În plus, anghinara scade colesterolul, combate trigliceridele mărite și tratează boli precum anemia, diabetul și guta, precum și calculii biliari.

Ceapă

Ceapa previne și combate excesul de acid uric. Consumul de ceapă are și alte beneficii pentru organism: îmbunătățește circulația sângelui și previne tromboza și întărirea arterelor. În plus, ceapa este eficientă și în tratarea anemiei grație conținutului ridicat de fier, dar și de fosfor și vitamina E.

Datorită potasiului din compoziția sa, ceapa ajută la eliminarea excesului de lichide din organism și combate hipertensiunea, guta și calculii renali.

Cireșe

Cireșele reduc nivelul de acid uric datorită proprietăților antiinflamatorii și antioxidante. În plus, acestea previn bolile cardiace și cancerul și te ajută să dormi mai bine. Cireșele sunt bogate în vitaminele E și C, magneziu, fier și fibre. Ele ajută și la prevenirea pierderilor de memorie, reduc inflamațiile și ameliorează simptomele artritei și ale gutei.

Căpșuni

Some figure

Căpșunile sunt printre cele mai recomandate fructe pentru prevenirea acumulării de acid. Ele sunt antioxidante și diuretice și au proprietăți antiinflamatorii. Căpșunile ajută la reglarea digestiei, sunt sățioase și conțin vitaminele B, C, K și potasiu. În plus, acestea sunt benefice pentru ochi, stopează semnele îmbătrânirii și previn aspectul flasc al pielii și celulita.

Îți recomandăm și:

Plante medicinale care elimină acidul uric în exces

Ține minte…

Acidul uric este prezent în organismul fiecăruia dintre noi, însă trebuie să avem grijă ca acesta să nu se acumuleze în exces, deoarece poate cauza numeroase probleme de sănătate. Nu uita că este mai ușor să previi, decât să tratezi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Dalbeth, N., Phipps-Green, A., House, M. E., Gamble, G. D., Horne, A., Stamp, L. K., & Merriman, T. R. (2015). Body mass index modulates the relationship of sugar-sweetened beverage intake with serum urate concentrations and gout. Arthritis research & therapy, 17(1), 263.
  • Fang, J., & Alderman, M. H. (2000). Serum uric acid and cardiovascular mortality: the NHANES I epidemiologic follow-up study, 1971-1992. Jama, 283(18), 2404-2410.
  • Johnson, R. J., Nakagawa, T., Sanchez-Lozada, L. G., Shafiu, M., Sundaram, S., Le, M., … & Lanaspa, M. A. (2013). Sugar, uric acid, and the etiology of diabetes and obesity. Diabetes, 62(10), 3307-3315.
  • Juraschek, S. P., Miller III, E. R., & Gelber, A. C. (2011). Effect of oral vitamin C supplementation on serum uric acid: a meta‐analysis of randomized controlled trials. Arthritis care & research, 63(9), 1295-1306.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.