Logo image
Logo image

8 remedii pentru durerile articulare

4 minute
Deși nu este bine să-l bem în exces, ceaiul de scoarță de salcie este foarte util pentru reducerea durerii provocate de artrită.
8 remedii pentru durerile articulare
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Termenul „artrită” se referă la o inflamație a articulațiilor care poate provoca rigiditate și durere. Această problemă de sănătate poate afecta orice persoană, indiferent de vârstă, și este de obicei asociată cu alte boli, cum ar fi cele care afectează oasele, musculatura și țesuturile care le susțin pe acestea. Descoperă în cele ce urmează cele mai bune 8 remedii pentru durerile articulare!

Care sunt cele mai comune tipuri de artrită?

  • Cel mai comun tip de artrită este artrita reumatoidă. Această afecțiune provoacă inflamații la nivelul mucoasei articulațiilo. Acestea la rândul lor îngreunează mișcarea și provoacă umflături și durere. În mod obișnuit, acest tip de artrită afectează mai multe articulații simultan și poate deteriora cartilaje, oase, tendoane și ligamente.
  • Un alt tip comun de artrită este guta. Aceasta poate provoca sensibilitate, roșeață, senzații de căldură, inflamații și tremur la nivelul articulațiilor.
  • Osteoartrita se manifestă atunci când cartilajele articulare sunt afectate de uzură din cauza utilizării excesive a acestora, provocând rigiditate și durere.
  • Tendinita este un alt tip de artrită care se manifestă atunci când tendoanele sunt inflamate sau se irită.

Indiferent de ce tip de artrită suferi, trebuie să-ți consulți medicul pentru a obține un diagnostic corect și a ți se prescrie un tratament adecvat. Însă pe lângă tratamentul medicamentos pe care va trebui să-l urmezi, nu strică să încerci câteva remedii pentru durerile articulare pe bază de plante.

Dacă vrei ca artrita să nu devină o problemă atât de gravă încât să-ți afecteze toate activitățile de zi cu zi, citește în continuare și nu ezita să încerci următoarele opt plante medicinale care pot ameliora durerile provocate de această boală.

Care sunt cele mai bune remedii pentru durerile articulare?

Următoarele plante medicinale au proprietăți antiinflamatoare, fiind utile în tratarea artritei reumatoide, dar putând ameliora și durerea provocată de alte tipuri de artrită.

Aloe vera

Some figure

Timp de zeci de ani, aloe vera a fost folosită ca ingrediente în numeroase tratamente naturiste, atât interne cât și topice. Gelul obținut din această plantă conține substanțe hrănitoare care susțin sănătatea și pot ameliora durerile articulare.

Gheara mâței

Această plantă are proprietăți antiinflamatoare. Te poate ajuta să controlezi simptomele artritei și să reduci durerea provocată de această afecțiune. Centrul de Cercetare Medicală de la Universitatea din Maryland a demonstrat că gheara mâței este foarte utilă pentru ameliorarea durerii provocate de osteoartrită și reducerea inflamațiilor provocate de artrita reumatoidă.

Eucaliptul

Some figure

Frunzele de eucalipt pot fi aplicate local pentru a trata durerile provocate de artrită. Acest beneficiu se datorează conținutului de tanin al acestor frunze,care poate reduce inflamațiile și senzațiile de durere. Pentru a putea profita de proprietățile benefice ale acestor frunze, te sfătuim să aplici o compresă caldă cu frunze de eucalipt și niște ulei pe articulațiile afectate de artrită.

Ghimbirul

Folosit atât pentru tratamentele interne, cât și topice, ghimbirul este unul dintre cele mai bune remedii pentru durerile articulare.

Ghimbirul are proprietăți antiinflamatoare, de care poți profita din plin dacă bei un ceai preparat din această plantă sau îți aplici o compresă de ghimbir direct pe regiunea afectată.

Încearcă și:

6 remedii pentru durerile de oase

Curcuma

Some figure

Acest condiment celebru poate încetini evoluția artritei reumatoide. Conform cercetărilor știițifice, proprietățile antiinflamatoare și analgezice ale curcumei pot fi cel mai ușor exploatate atunci când consumăm acest condiment pe cale orală.

Rădăcina de arnica

Arnica are efecte antiinflamatoare foarte puternice, utile pentru tratarea artritei reumatoide. Pentru a ameliora durerea și a reduce inflamațiile provocate de această afecțiune, te sfătuim să aplici comprese de rădăcină de arnică direct pe articulațiile afectate.

Scoarța de salcie

Scoarța de salcie a fost folosită mult timp ca remediu naturist pentru a reduce inflamațiile. Mai multe studii sugerează că scoarța acestui arbore este utilă pentru ameliorarea durerilor provocate de osteoartrită, în mod special cele localizate la nivelul genunchilor, spatelui, șoldurilor și gâtului.

Poți lua scoarță de salcie pe cale orală, sub formă de ceai sau tabletă,. Ai grijă să nu depășești doza zilnică recomandată pe prospect.

Îți recomandăm și:

6 tratamente naturiste pentru artrită

Ceaiul verde

Some figure

Grație proprietăților sale medicinale incredibile, ceaiul verde este unul din cele mai populare ceaiuri din lume. Această băutură poate reduce inflamațiile și este foarte utilă pentru tratarea artritei, ameliorând simptomele celor care suferă de osteoartrită sau artrită reumatoidă.

Pentru a profita de toate beneficiile pe care ceaiul verde ni le pune la dispoziție, te sfătuim să-l bei sau să-l aplici sub formă de compresă pe orice articulație afectată de artrită.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • López Luengo, M. T. (2014). Uña de gato. OFFARM.
  • Surjushe, A., Vasani, R., & Saple, D. (2009). Aloe vera: A short review. Indian Journal of Dermatology. https://doi.org/10.4103/0019-5154.44785
  • Hamman, J. H. (2008). Composition and applications of Aloe vera leaf gel. Molecules. https://doi.org/10.3390/molecules13081599
  • Omosa, L. K., Midiwo, J. O., & Kuete, V. (2017). Curcuma longa. In Medicinal Spices and Vegetables from Africa: Therapeutic Potential Against Metabolic, Inflammatory, Infectious and Systemic Diseases. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-809286-6.00019-4
  • Salgado, F. (2011). El jengibre (Zingiber officinale). Revista Internacional de Acupuntura. https://doi.org/10.1016/S1887-8369(11)70041-2

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.