Logo image
Logo image

Acneea în timpul menstruației: de ce apare?

3 minute
Acneea în timpul menstruației este adesea cauzată de dezechilibrele hormonale. Însă există modalități de ameliorare a acesteia. Citește mai departe pentru a descoperi de ce se confruntă femeile cu acneea în timpul menstruației și ce opțiuni au la dispoziție.
Acneea în timpul menstruației: de ce apare?
Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Majoritatea femeilor se confruntă cu acneea în timpul menstruației. De fapt, aproape toate femeile se aleg cu coșuri inestetice care anunță sosirea acelui moment neplăcut al lunii. Totuși, de ce se întâmplă acest lucru?

Ciclul menstrual constă într-o serie de modificări hormonale naturale care apar în sistemul reproducător feminin. Menstruația este sângerarea care apare la nivel vaginal aproximativ la fiecare 28 de zile.

Atât ciclul reproducător, cât și menstruația sunt procese specifice care afectează întregul corp. Hormonii au efecte diverse asupra organismului, cauzând inclusiv acneea în timpul menstruației. În acest articol, îți vom explica tot ce trebuie să știi despre acest subiect.

Acneea în timpul menstruației: de ce apare?

Pentru a înțelege de ce apare acneea în timpul menstruației, trebuie să înțelegi cum acționează hormonii în organism.

În primul rând, testosteronul este unul dintre principalii protagoniști. În timpul adolescenței, nivelul de testosteron crește la ambele sexe. Numeroase studii susțin că acesta este unul dintre factorii implicați în dezvoltarea acneei. Se estimează că 70% dintre adolescenți suferă de acnee în perioada adolescenței.

Cu toate acestea, acneea tinde să dispară sau să se îmbunătățească la vârsta adultă. Însă aproape 80% dintre adulții care au acnee sunt femei. Acest lucru apare din cauza faptului că hormonii continuă să fluctueze de-a lungul vieții unei femei. La bărbați, nivelul lor lor se stabilizează.

În timpul ciclului menstrual, fluctuațiile hormonale au ca rezultat multe schimbări. În ceea ce privește pielea, dezechilibrele hormonale pot afecta hidratarea, sensibilitatea și chiar regenerarea tegumentului.

Fiecare femeie este unică și va experimenta lucruri diferite. De obicei, pielea este mai uleioasă în timpul ovulației și al menstruației. Prin urmare, acneea în timpul menstruației este foarte frecventă. De fapt, se poate dezvolta cu până la cinci zile înainte de începutul fiecărei sângerări lunare.

Deși acneea afectează mai ales fața, ea poate apărea și pe spate sau piept. Din fericire, aceasta tinde să dispară la sfârșitul menstruației.

Te-ar putea interesa:

Tratamente și remedii pentru semnele lăsate de acnee

Some figure

Chiar înainte ca o femeie să ajungă la menstruație, nivelurile de androgeni (un grup de hormoni precum testosteronul) din sânge cresc. După cum am menționat deja, testosteronul contribuie la activarea glandelor sebacee și la producția de sebum.

Sebumul și uleiurile care sunt produse sunt factori implicați în formarea acneei în timpul menstruației. Când se acumulează în pori, aceștia se inflamează, se înroșesc și se infectează, ducând la formarea de coșuri și puncte negre.

Cum se tratează acneea în timpul menstruației?

Dacă te confrunți cu acneea, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să mergi la medic. Există numeroase teste care te pot ajuta să îți monitorizezi nivelul hormonilor. De asemenea, există tratamente medicamentoase care stabilizează fluctuațiile hormonale.

De exemplu, anticoncepționalele ameliorează semnificativ acneea în timpul menstruației. Cu toate acestea, trebuie să iei în calcul toate efectele secundare pe care acestea le au.

Some figure

Este foarte important să adopți o dietă echilibrată și să faci exerciții fizice zilnic. Oamenii de știință încearcă să demonstreze relația dintre colesterol, trigliceride și acnee. De asemenea, o dietă sănătoasă ajută întotdeauna la îmbunătățirea aspectului pielii.

În mod ideal, ar trebui să acorzi o atenție specială pielii tale și să o îngrijești. Medicii recomandă utilizarea zilnică a produselor non-comedogenice pentru curățarea și hidratarea pielii. Evitarea machiajului este, de asemenea, un sfat bun pentru a scăpa de acnee.

Desigur, ar trebui să bei apă suficientă în fiecare zi. Apa ajută la eliminarea toxinelor din organism prin transpirație și urină. Acest lucru permite curățarea porilor, deoarece transpirația trage cu ea murdăria și celulele moarte ale pielii care înfundă porii.

Îți recomandăm:

6 tratamente interne pentru acnee

Concluzie

Este normal ca femeile să se confrunte cu acneea în timpul menstruației. Acneea este cauzată în principal de fluctuațiile hormonale ce apar de-a lungul ciclului menstrual. Dacă te îngrijorează sau te deranjează, ar trebui să ceri sfatul unui medic specialist.

Există modalități naturale de a ameliora acneea, cum ar fi igiena sporită și adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase. Cu toate acestea, dacă acneea persistă, poți încerca, de asemenea, diferite tratamente medicale cu eficacitate dovedită. Prin urmare, discută cu medicul de familie sau cu dermatologul tău cât mai curând posibil.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Acné | Temas de salud | NIAMS. (n.d.). Retrieved July 30, 2019, from https://www.niams.nih.gov/es/informacion-de-salud/acne
  • Fases del Ciclo Menstrual de la Mujer – Fertility Madrid. (n.d.). Retrieved July 30, 2019, from https://fertilitymadrid.com/fases-del-ciclo-menstrual-la-mujer/
  • Acné juvenil y la menstruación. (n.d.). Retrieved July 30, 2019, from https://www.ausonia.es/es-es/informate/la-regla/acne-juvenil-y-la-menstruacion
  • El acné y las hormonas – Cómo afectan las hormonas a la piel. (n.d.). Retrieved July 30, 2019, from https://www.eucerin.es/acne/article-overview/130_article_09

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.