Logo image
Logo image

Alergie la polen? Încercați aceste 11 flori hipoalergenice

4 minute
Dacă vă plac trandafirii, aveți noroc. Aceste flori frumoase sunt hipoalergenice, atât timp cât sunt specii cu petale dense. Descoperiți și alte plante care îi ajută pe cei alergici la polen!
Alergie la polen? Încercați aceste 11 flori hipoalergenice
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Congestia, strănutul și mâncărimile insuportabile ale ochilor sunt câteva simptome ale celor alergici la polen. Cei care experimentează acest lucru și iubesc plantele se întreabă dacă acele petale frumoase vor cauza febra fânului. Din fericire, există multe flori hipoalergenice. Iată o listă cu plantele pe care le puteți crește chiar dacă aveți alergie la polen!

Încercați aceste 11 flori hipoalergenice

1. Mușcate

Da, aceste flori atractive, viu colorate sunt cunoscute pentru că produc puțin polen, așa că nu reprezintă o problemă pentru cei care suferă de alergii. Totuși, conform The NC State Extension Gardener Plant Toolbox, mușcatele pot provoca iritații ușoare ale pielii când sunt atinse. Disconfortul durează câteva minute.

Mușcatele sunt o alegere bună pentru plantarea în grădină. Le place soarele (nu direct) și au o varietate de culori, inclusiv alb, roz, roșu și violet.

2. Begonii

Begoniilor le place umbra și, dacă le plantați în gradină, veți avea flori cu petale foarte frumoase. Există multe varietăți. Le găsiți pe roșu, portocaliu, alb, galben, roz și chiar în două culori. Există multe specii și hibrizi.

Dacă sunteți alergici la polen, nu aveți de ce să vă faceți griji. Această floare are foarte puțin polen.

Some figure

3. Cactuși

Vă plac florile de cactus? Există multe soiuri și toate sunt foarte frumoase. Vestea bună este că nu depind de vânt pentru dispersarea polenului. Sarcina cade asupra insectelor și păsărilor, motiv pentru care cactușii sunt considerați o plantă hipoalergenică.

Mulți preferă cactușii pentru că sunt o plantă rezistentă care nu necesită udare constantă pentru a rămâne sănătoasă.

Descoperiți: Aloe sălbatic: caracteristici și îngrijire

4. Azalee

Acesta este un arbust care înflorește primăvara. Insectele sunt mijloacele responsabile de polenizare, deci florile sunt potrivite pentru cei alergici la polen.

Trebuie să rețineți că această plantă este otrăvitoare. Încercați să nu mirosiți floarea de aproape.

5. Clematis

Aceste flori sunt preferatele multor oameni grație culorilor frumoase și variate. Puteți alege violet, roșu, alb și galben, printre altele. Majoritatea soiurilor sunt prietenoase cu oamenii alergici, adică sunt flori hipoalergenice.

Cresc în sol fertil și le place soarele sau umbra parțială. Dacă doriți să aveți o grădină foarte colorată, sunt o opțiune excelentă.

6. Orhidee

Aceasta este o plantă potrivită pentru persoanele alergice, deoarece nu provoacă reacții. Cu toate acestea, dacă sunteți foarte sensibili, este recomandat să nu o țineți în casă.

Majoritatea soiurilor de orhidee preferă lumina indirectă. Va trebui să găsiți un loc cu condiții optime dacă vreți să le creșteți.

Some figure
Găsiți un loc bun pentru orhidee. Deși este hipoalergenică, este de preferat să o țineți în afara casei.

7. Petunii

Din fericire, polenul petuniilor este considerat non-alergenic. Floarea este captivantă grație culorilor sale strălucitoare și emană o aromă caracteristică. Iubește soarele plin și crește în sol umed. Există diverse, precum roz, violet, roșu, portocaliu și verde.

8. Trandafiri

Dacă sunteți alergici, cel mai bine este să evitați trandafirii sălbatici.

Vestea bună este că majoritatea trandafirilor nu provoacă alergii, mai ales dacă au petale dense. Aceste specii eliberează cel mai puțin polen. Trandafirii au o mare varietate de culori și iubesc soarele.

9. Camelii

O persoană care nu cunoaște florile le poate confunda cu trandafiri. Acestea sunt flori hipoalergenice. Dacă le plantați în grădină, încercați să le puneți într-un loc unde există umbră parțială.

10. Hibiscus

Polenul său nu este transportat prin aer deoarece este foarte dens, fiind o face o plantă ideală pentru cei care suferă de alergii. Cu toate acestea, este recomandat să nu beți ceaiul deoarece poate conține urme de polen.

Iubește soarele, deși poate crește și la semi-umbră. Are culori strălucitoare care dau viață grădinii.

Descoperiți: Planta păianjen sau voalul miresei pentru a purifica aerul din casă

Some figure

11. Hortensiii

Majoritatea speciilor de hortensie nu provoacă alergii, deși unii oameni raportează iritații la anumite varietăți. Cel mai bine este să evitați speciile problematice.

De obicei, hortensia înflorește vara, iar culorile sale sunt captivante. Trebuie doar să rețineți că are nevoie de sol bogat și de soare sau umbră parțială.

Atenție la florile polenizate de vânt

Majoritatea florilor care provoacă sensibilitate sunt cele care sunt polenizate de vânt, cum ar fi asteriile, daliile, margaretele, mușețelul, floarea soarelui și crizantemele. Există și flori care sunt hipoalergenice, dar cu o aromă puternică, așa că este mai bine să le plantați în afara casei (gardenia, zambilele și iasomia).


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • The NC State Extension Gardener Plant Toolbox. Pelargonium. Available from: https://plants.ces.ncsu.edu/plants/pelargonium/
  • Klein-Schwartz, W., & Litovitz, T. (1985). Azalea toxicity: an overrated problem?. Journal of toxicology. Clinical toxicology, 23(2-3), 91–101. https://doi.org/10.3109/15563658508990620

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.