Logo image
Logo image

Beneficiile ceaiului de mentă, contraindicații și preparare

5 minute
Ceaiul de mentă este una dintre cele mai folosite băuturi pentru a calma disconfortul digestiv și diferitele tipuri de dureri.
Beneficiile ceaiului de mentă, contraindicații și preparare
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza

Ultima actualizare: 06 iulie, 2023

Ceaiul de mentă este băutura făcută din frunzele de Mentha spicata, unul dintre soiurile de mentă. În medicina tradițională, este un remediu digestiv bine cunoscut, deoarece aportul său este asociat cu ameliorarea indigestiei, grețurilor, arsurilor la stomac și inflamației abdominale. Descoperiți toate beneficiile ceaiului de mentă!

După cum arată o recenzie apărută în Jurnalul de Etnofarmacologie, menta și extractele sale au potențial antimicrobian, hepatoprotector, antioxidant și antiinflamator. Proprietățile sunt asociate cu conținutul său de acizi fenolici, flavonoide și lignani.

Beneficiile ceaiului de mentă

În medicina tradițională, ceaiul de mentă a fost folosit din cele mai vechi timpuri ca supliment pentru a promova bunăstarea fizică și psihică. Și, deși nu este un tratament de primă linie împotriva bolilor, aportul său este util atunci când vine vorba de calmarea anumitor simptome. Să aruncăm o privire mai atentă la principalele sale utilizări!

Sănătatea digestivă

După cum am menționat, una dintre principalele utilizări ale ceaiului de mentă are de-a face cu sănătatea digestivă. Mai exact, băutura ajută la îmbunătățirea digestiei și la reducerea simptomelor precum greața, vărsăturile și gazele.

Unul dintre compușii săi principali, carvona, a fost legat de aceste efecte. Potrivit unui studiu împărtășit în Fitoterapie, această substanță inhibă contracțiile musculare ale tractului digestiv și, prin urmare, exercită un efect antispastic.

Alte cercetări arată că menta are calități antiparazitare, antimicrobiene și antiinflamatorii, care ajutăla prevenirea tulburărilor gastrointestinale.

Recomandăm și: Ceai pentru detoxifiere cu ghimbir și turmeric

Some figure

Sursă de antioxidanți

Consumul de antioxidanți joacă un rol important în prevenirea daunelor celulare cauzate de radicalii liberi. La rândul său, acest lucru este legat de prevenirea bolilor cronice și a îmbătrânirii premature. Știați că ceaiul de mentă este o sursă de antioxidanți?

După cum este detaliat într-un articol din revista Molecules, menta conține acid rosmarinic, flavone și flavanone (limonen și mentol). Este o sursă interesantă de vitamina C, deoarece fiecare porție de 11 grame asigură aproximativ 2% din aportul zilnic recomandat.

Echilibru hormonal

Deși tulburările hormonale ar trebui abordate de medic sau ginecolog, consumul de ceai de mentă poate fi un bun complement. Un studiu publicat de Phytotherapy Research asociază consumul acestei băuturi cu efectele antiandrogenice.

În plus, totul indică faptul că stimulează eliberarea hormonilor luteinizanți (LH), a hormonului foliculostimulant (FSH) și a estradiolului, necesari procesului de ovulație. Rezultate similare au fost prezentate și de alte cercetări, care au asociat aportul acestui ceai cu beneficii la pacientele cu sindromul ovarului polichistic (SOP).

Memorie

Substanțele conținute în ceaiul de mentă, cum ar fi acidul carnosic sau acidul rosmarinic, sunt legate de efecte benefice asupra învățării și memoriei. Acest lucru este detaliat într-un studiu distribuit în Physiology & Behavior, care a stabilit că acești antioxidanți protejează creierul împotriva stresului oxidativ.

Infecții bacteriene

Este obișnuit să găsiți produse de îngrijire orală care conțin mentă. Motivul? Nu numai că împrospătează respirația, ci are și proprietăți antibacteriene care promovează sănătatea orală. Ceaiul este adesea folosit pentru a completa obiceiurile de curățare orală.

Ceaiul de mentă este folosit și pentru dezinfectarea alimentelor, deoarece dovezile indică faptul că ajută la combaterea bacteriilor care provoacă toxiinfecții alimentare, cum ar fi E. coli și Listeria.

Controlul nivelului de glucoză

Ceaiul de mentă este o băutură potrivită persoanelor cu diabet. Deși sunt necesare mai multe studii asupra proprietăților sale, deocamdată dovezile indică faptul că favorizează controlul nivelului ridicat de zahăr din sânge.

Stres

Consumul de ceai de mentă poate induce relaxare în perioadele de stres. În cercetarea pe animale, extractele din această plantă au prezentat efecte pozitive în reducerea anxietății și a problemelor de somn.

Conținutul său de mentol interacționează cu receptorii GABA din creier, reducând activitatea nervoasă.

Durere provocată de artrită

Proprietățile analgezice ale ceaiului de mentă sunt folosite ca adjuvant pentru a reduce durerea cauzată de artrită. În legătură cu aceasta, un studiu publicat în Journal of Medicinal Food a raportat că aportul acestei băuturi de două ori pe zi a redus rigiditatea, handicapul fizic și durerea la pacienții cu artrită a genunchiului.

Tensiune arterială

Carvona prezentă în mentă a fost legată de scăderea tensiunii arteriale. Are o capacitate mai mare de a reduce contracțiile vaselor de sânge decât medicamentul verapamil. Totuși, sunt necesare mai multe dovezi.

Contraindicații și posibile efecte secundare ale ceaiului de mentă

În general, ceaiul de mentă este bine tolerat de majoritatea adulților sănătoși. Cu toate acestea, consumul trebuie să fie moderat.

În orice caz, există câteva cazuri în care aportul de ceai de mentă este contraindicat:

  • Sarcină și alăptare
  • Boli de rinichi
  • Patologii hepatice
  • Copii sub 5 ani
  • Pacienți cu antecedente de alergie la mentă
  • Persoanele care urmează tratament cu medicamente pentru ficat sau sedative

Deoarece menta poate provoca leziuni hepatice, aceasta trebuie evitată dacă luați medicamente care au acest efect dăunător. De asemenea, nu folosiți această plantă atunci când luați medicamente sedative. Combinația poate facilita apariția somnolenței și a respirației lente.

Infuziile de mentă nu sunt indicate copiilor sub 5 ani și pacienților cu antecedente de alergie la mentă.

Some figure
Menta este o plantă medicinală. Poate fi cultivată acasă pentru a avea mereu frunze proaspete la dispoziție.

Cum se prepară ceaiul de mentă?

Prepararea acestui ceai este destul de simplă. Se poate face cu pliculețe sau frunze vrac.

În general, este bine să consumați 2 sau 3 căni pe zi.

Ingrediente

  • 500 mililitri de apă
  • 30 grame de frunze de mentă

Instrucțiuni

  1. Pentru a începe, fierbeți apa. Când ajunge la punctul de fierbere, luați vasul de pe foc și adăugați frunzele de mentă.
  2. Acoperiți băutura și lăsați-o să stea aproximativ 10 minute.
  3. Strecurați și consumați.

Citiți și: Ceai sau cafea după masă: cât de bun este fiecare?

Ce ar trebui să rețineți despre beneficiile ceaiului de mentă?

Ceaiul preparat cu frunze de mentă poate fi folosit ca supliment alimentar. Este o băutură cu conținut scăzut de calorii ce favorizează digestia și ameliorează anumite afecțiuni.

Cu toate acestea, nu ar trebui să fie o opțiune de primă linie atunci când tratați diverse boli. Dacă aveți o problemă de sănătate, acordați prioritate sfaturilor medicale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Akdoğan M, Tamer M. N, et al. (2007). Effect of spearmint (Mentha spicata Labiatae) teas on androgen levels in women with hirsutism. Phytotherapy Research. 21 (5): 444-7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17310494/
  • Babaeian M, Naseri M. (2015). Herbal remedies for functional dyspepsia and tradicional iranian medicine. Iranian Red Crescent Medical Journal. 17 (11): e20741. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4698144/
  • Bayani, M., Ahmadi-Hamedani, M., & Jebelli Javan, A. (2017). Study of Hypoglycemic, Hypocholesterolemic and Antioxidant Activities of Iranian Mentha Spicata Leaves Aqueous Extract in Diabetic Rats. Iranian journal of pharmaceutical research : IJPR16(Suppl), 75–82. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5963648/
  • Caro D. C, Rivera D. E, et al. (2018). Pharmacological Evaluation of Mentha spicata L. and Plantago major L, Medicinal Plants Used to Treat Anxiety and Insomnia in Colombian Caribbean Coast. Evidence Based Complementary and Alternative Medicine. 7; 2018:5921514. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30158996/
  • Connelly A. E, Tucker A. J, et al. (2014). High-rosmarinic acid spearmint tea in the management of knee osteoarthritis symptoms. Journal of Medicinal Food. 17 (12): 1361-7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25058311/
  • Farid O, El Haidani A, et al. (2018). Antidiabetic Effect of Spearmint in Streptozotocin-Induced Diabetic Rats. Endocrine Metabolic & Immune Disorder Drug Targets. 18 (6): 581-589. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29769013/
  • Farr S. A, Niehoff M. L, et al. (2016). Effect of botanical extracts containing carnosic acid or rosmarinic acid on learning and memory in SAMP8 mice. Physiological Behaviour. 165: 328-38. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27527000/
  • Hanafy, D. M., Burrows, G. E., Prenzler, P. D., & Hill, R. A. (2020). Potential Role of Phenolic Extracts of Mentha in Managing Oxidative Stress and Alzheimer’s Disease. Antioxidants (Basel, Switzerland)9(7), 631. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7402171/
  • Herrlinger, K. A., Nieman, K. M., Sanoshy, K. D., Fonseca, B. A., Lasrado, J. A., Schild, A. L., Maki, K. C., Wesnes, K. A., & Ceddia, M. A. (2018). Spearmint Extract Improves Working Memory in Men and Women with Age-Associated Memory Impairment. Journal of alternative and complementary medicine (New York, N.Y.)24(1), 37–47. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5779242/
  • Kennedy, D., Okello, E., Chazot, P., Howes, M. J., Ohiomokhare, S., Jackson, P., … & Wightman, E. (2018). Volatile terpenes and brain function: investigation of the cognitive and mood effects of Mentha× Piperita L. essential oil with in vitro properties relevant to central nervous system function. Nutrients10(8), 1029. https://www.mdpi.com/2072-6643/10/8/1029
  • Mahboubi M. (2021). Mentha spicata L. essential oil, phytochemistry and its effectiveness in flatulence. Journal of Traditional and Complementary Medicine. 11 (2): 75-81. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7936090/
  • Medline Plus. (2022). Spearmint. Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. Consultado el 21 de febrero de 2023. https://medlineplus.gov/druginfo/natural/845.html#Safety
  • Pytko-Polonczyk J, Stawarz-Janeczek M, et al. (2021). Antioxidant-rich natural raw materials in the prevention and treatment of selected oral cavity and periodontal diseases. Antioxidants. 10 (11): 1848. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8614929/
  • Sadeghi Ataabadi, M., Alaee, S., Bagheri, M. J., & Bahmanpoor, S. (2017). Role of Essential Oil of Mentha Spicata (Spearmint) in Addressing Reverse Hormonal and Folliculogenesis Disturbances in a Polycystic Ovarian Syndrome in a Rat Model. Advanced pharmaceutical bulletin7(4), 651–654. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5788221/
  • Shahbazi Y. (2015). Chemical Composition and In Vitro Antibacterial Activity of Mentha spicata essential oil against common food-borne pathogenic bacteria. Journal of Pathogens. 2015: 2015:916305. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26351584/
  • Souza F. V, da Rocha M. B, et al. (2013). (-)-Carvone: antispasmodic effect and mode of action. Fitoterapia. 85 : 20-4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23103297/
  • Watt E. E, Betts B. A, et al. (2008). Menthol shares general anesthetic activity and sites of action on the GABA(A) receptor with the intravenous agent, propofol. European Journal of Pharmacology. 590 (1-3): 120-6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18593637/
  • Wu Z, Tan B, et al. (2019). Chemical composition and antioxidant properties of essential oils from peppermint, native spearmint and scotch spearmint. Antioxidants. 24 (15): 2825. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6696458/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.