Care este substanța pe care a inhalat-o Neymar în ultimul meci din Qatar?
Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto
În meciul din optimile de finală ale campionatului din Qatar 2022, în care s-au confruntat Brazilia și Coreea de Sud, sud-americanii au învins. Cu toate acestea, golurile meciului nu au devenit atât de virale precum un videoclip cu Neymar inhalând o substanță pe care i-a oferit-o colegul său Casemiro. Care este substanța pe care a inhalat-o Neymar în ultimul meci din Qatar 2022?
Desigur, se pare că nu a fost un produs ilegal sau care să contravină regulilor antidopaj. Niciun sportiv nu ar folosi un drog sau unguent interzis în mijlocul unui meci, cu posibilitatea de a fi surprins de camere.
Neymar a revenit după o accidentare care l-a împiedicat să joace în faza grupelor, așadar s-a presupus că substanța putea fi legată de recuperarea lui. Însă, explicația este mai simplă și o vom analiza mai jos.
Ce s-a întâmplat?
Înainte de a începe meciul dintre Brazilia și Coreea de Sud, Casemiro s-a apropiat de Neymar și i-a atins nasul. Apoi, l-a îmbrățișat.
Multiplele camere instalate pe stadion au surprins secvența și nu a durat mult până când momentul a devenit viral. Din moment ce acest lucru s-a întâmplat înainte de lovitura de start, au apărut suspiciuni în acest sens.
Apoi, în repriza secundă, Casemiro s-a apropiat din nou de Neymar, i-a verificat nasul și l-a atins din nou. Acest lucru s-a întâmplat în mijlocul unei pauze.
Mai târziu s-a adeverit că nu numai Neymar a folosit această substanță, ci și Raphinha.
Expunerea lui Neymar în media a fost mai mare și chiar s-a speculat că FIFA va cere un control antidopaj pentru atacantul PSG. Totuși, brazilianul nu a fost convocat la un test de către organizațiile oficiale și echipa tehnică braziliană a lămurit deja totul în mod oficial.
Care este substanța pe care a inhalat-o Neymar în timpul meciului?
Antrenorul Zé Mario Campeiz a precizat că substanța pe care Neymar și Raphinha au inhalat-o este un decongestionant sub formă de unguent. Este ceva asemănător cu ceea ce mulți părinți folosesc pentru copiii lor când sunt răciți.
De fapt, nu este prima dată când se folosește această metodă. În 2018, în Rusia, a existat o controversă similară din cauza unor scene asemănătoare înregistrate de camere.
Respirația ajută procesul de recuperare. Cu cât organismul este mai bine oxigenat, cu atât se poate recupera mai repede. Un atlet face mai mult efort și recuperarea lui durează mai mult dacă umiditatea este prea ridicată sau prea scăzută.
Condițiile meteo din Qatar nu sunt ideale pentru practicarea sporturilor în aer liber. Problema oxigenării jucătorilor este una serioasă.
Unguentul pe care l-a folosit Neymar este un mic ajutor pentru eliberarea căilor respiratorii și facilitarea oxigenării. Se știe că procentul de umiditate din atmosferă poate modifica dinamica inspirației și expirației. Fără să fie răcit, unui jucător îi poate fi greu să respire atunci când aleargă.
Decongestionantele sunt substanțe care reduc fluxul de sânge către mucoasa nazală. Decongestionarea înseamnă, în termeni simpli, reducerea acumulării de lichide într-o anumită zonă.
Nu toate decongestionantele sunt legale în fotbal
Se presupune că substanța folosită de Neymar este legală datorită utilizării sale în public. Cu toate acestea, nu toate decongestionantele sunt permise în fotbalul profesionist.
Multe dintre medicamentele comercializate în acest scop au fost interzise în sport deoarece pot stimula performanța pe cale ergogenă. Spre exemplu, pseudoefedrina se găsește sub multiple prezentări comerciale și este eliberată fără prescripție medicală pentru răceli. Același lucru este valabil și pentru dimetilamilamină.
Problema în fotbal este că decongestionantele din medicamentele pentru răceală stimulează receptorii numiți alfa-1. Acești receptori sunt legați de constricția vaselor de sânge. Decongestionantul limitează aportul de sânge în mucoasa nazală.
Cu toate acestea, receptorii nu se găsesc doar în nas. Efectul acestor medicamente se poate răspândi și la alte organe care au aceiași receptori. Din acest motiv, se indică prudență în utilizarea lor atunci când persoana este, de exemplu, hipertensivă, deoarece ar putea suferi o creștere a tensiunii arteriale din cauza efectului sistemic al medicamentului.
Descoperiți: Cât de gravă a fost accidentarea lui Neymar?
Substanța pe care Neymar a inhalat-o ar putea fi amoniac?
Deși personalul medical și antrenorii de fitness din Brazilia au declarat deja că substanța pe care a inhalat-o Neymar a fost un decongestionant legal în fotbal, circulă zvonuri că ar fi putut fi amoniac. Chiar și așa, această substanță este legală, dar de obicei este inhalată folosind o bucată de bumbac.
În 2018 a existat o controversă în acest sens în Rusia. Imaginile cu echipa rusă inhalând amoniac înainte de meciuri au dat naștere unor întrebări din partea telespectatorilor.
Folosim amoniac simplu inhalat de pe bucăți de bumbac. Acest lucru este făcut de mii de sportivi pentru un surplus de energie. Este folosit de zeci de ani.
Amoniacul nu este ilegal în controalele antidopaj deoarece nu există nicio certitudine că poate fi eficient în îmbunătățirea performanței atletice.
În teorie, inhalarea sa irită mucoasa respiratorie și trimite un semnal sistemului nervos pentru a crește frecvența respirației. Respirând mai repede, inima pompează mai repede pentru a compensa și apare o mai bună distribuție a sângelui către mușchi.
Cu alte cuvinte, amoniacul poate păcăli organismul să creadă că are nevoie de mai mult oxigen și mai mult sânge. Boxerii și halterofilii profesioniști îl folosesc de zeci de ani.
Cu toate acestea, există rezerve în ceea ce privește siguranța. Unele cercetări științifice avertizează asupra faptului că amoniacul poate masca afecțiunile neurologice și întârzia tratamentul, mai ales în sporturi cu probabilități mari de apariție a leziunilor craniene.
Citiți și: Accidentările multiple ale lui Dembelé la FC Barcelona
Neymar și Brazilia continuă
Neymar și-a reluat activitatea fotbalistică în optimile de finală după ce a suferit o entorsă la gleznă. Controversa asupra substanței pe care a inhalat-o nu va lua amploare deoarece este o practică legală. Performanța de pe teren ne va arăta dacă jucătorii brazilieni au reușit să se acomodeze cu climatul din Qatar, cu sau fără unguente.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- de Oca Porto, Rodny Montes, Teresa Correa Vidal, and Mario Granda Fraga. “Las efedrinas como estimulantes del sistema nervioso central y su implicación en el deporte.” Revista Cubana de Medicina del Deporte y la Cultura Física 4.1 (2020).
- Martínez, Franchek Drobnic. “Síntomas de vías respiratorias altas y normativa antidopaje de 2010. La pseudoefedrina: camino de ida y vuelta.” Apunts: Medicina de l’esport 45.167 (2010): 11.
- McCrory P. Smelling salts. Br J Sports Med. 2006 Aug;40(8):659-60. doi: 10.1136/bjsm.2006.029710. PMID: 16864561; PMCID: PMC2579444.
- Sofotasiou, Polytimi, Benjamin Richard Hughes, and John Kaiser Calautit. “Qatar 2022: Facing the FIFA World Cup climatic and legacy challenges.” Sustainable cities and society 14 (2015): 16-30.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.